100% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer σε εφήβους 12 έως 15 ετών

Η κλινική δοκιμή σε 2.260 παιδιά έδειξε αποτελεσματικότητα 100%, με τις Pfizer-BioNTech να κάνουν άμεσα αίτηση έγκρισης για χορήγηση σε εφήβους.
100% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer σε εφήβους 12 έως 15 ετών
Με προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών λίγο πριν την επόμενη σχολική χρονιά, οι Pfizer-BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, σύντομα οι δύο εταιρείες θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους. Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ πραγματοποιήθηκαν σε 2.260 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και «έδειξαν αποτελεσματικότητα 100% και την ανάπτυξη ισχυρών αντισωμάτων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στους εφήβους 12-15 ετών «είναι πολύ ενθαρρυντικά, δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες σε ό,τι αφορά την μετάδοση της βρετανικής παραλλαγής του ιού».

Θυμίζουμε πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που χρησιμοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία mRNA, ήταν το πρώτο που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στον δυτικό κόσμο, τον Δεκέμβριο του 2020. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν την χορήγησή του σε άτομα ηλικίας από 16 ετών και πάνω.

Στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν ως τώρα, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ενήλικες σε 65 συνολικά χώρες. Η μεγαλύτερη μελέτη επί πραγματικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε ως τώρα, αυτή του Ισραήλ, έδειξε αποτελεσματικότητα 94% σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Ως γνωστόν, τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής προσβολής από τον ιό, ενώ όσα είναι κάτω των 10 ετών τον μεταδίδουν και λιγότερο, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός τους να μην αποτελεί προς το παρόν προτεραιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Pfizer/BioNTech ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές στα παιδιά, αρχικά στην κατηγορία 5 έως 11 ετών. Την επόμενη εβδομάδα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο πλαίσιο έρευνας, που θα συνεχιστεί σε παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών.

Η BioNTech ανακοίνωσε χθες στόχο παραγωγής 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της μέσα στο 2021, 25% περισσότερες δηλαδή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v