Αυξημένη κατά 60% η θνησιμότητα της βρετανικής μετάλλαξης

Ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μίλησε για νέα, ανησυχητική έρευνα σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη.
Αυξημένη κατά 60% η θνησιμότητα της βρετανικής μετάλλαξης
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς νέα έρευνα διαπιστώνει πως η θνησιμότητα βρίσκεται αυξημένη κατά 60%, ενώ η γύρη και η ανθοφορία παίζουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοσή της.

Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο Open, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης εξήγησε πως «σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-12 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα. Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων».

Επίσης, ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε πως «γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» συμπληρώνοντας ότι η παραλλαγή αυτή έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v