Tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου

Το μάτι έχει γίνει γαρίδα; Κοιμάσαι 5 ώρες κι αυτές διακεκομμένες; Μην αγχώνεσαι, σου έχουμε έξυπνους τρόπους για να βελτιώσεις τον ύπνο σου.
Tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά κι ο ήλιος τα μοσχάρια, λέει ο θυμόσοφος λαός κι όλο κάτι παραπάνω θα ξέρει όπως και να το κάνουμε. Για αυτό κι είναι σημαντικό να τελειώνουμε τη μέρα μας, με έναν ξεκούραστο κι αναζωογονητικό ύπνο κι όχι με τη σύγχρονη εκδοχή του Edward Norton στο Fight Club, που το μάτι του είχε γίνει πιο γαρίδα κι από εκείνες που καταβροχθίσαμε την Καθαρά Δευτέρα. Όπως μάλλον γνωρίζεις πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο. Άλλοι υποφέρουν από αυπνία, άλλοι κοιμούνται ελάχιστες ώρες κι αυτές διακεκομμένες ενώ δεν είναι λίγοι κι αυτοί που εμφανίζουν διαταραχές ύπνου.

Παρόλα αυτά υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να μπορέσεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου και αυτούς θα σου παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως. Διάβασε λοιπόν κι όνειρα γλυκά.

Κόψε τα πολλά καφεδάκια

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ακόμη κι έξι ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η καφεΐνη εμποδίζει τον εγκέφαλο να παράγει τις χημικές ουσίες του ύπνου. Για αυτό ελάττωσε τα καφεδάκια μετά τις απογευματινές ώρες και σίγουρα θα δεις διαφορά.
Κάνε τον ύπνο ιεροτελεστία

Όσο υπερβολικό κι αν σου ακούγεται το σώμα κι αντίστοιχα και το μυαλό συνηθίζει και προσαρμόζεται σε μια ρουτίνα πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζεις. Για αυτό τον λόγο αν ακολουθείς καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και πέφτεις στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα, είναι σίγουρο πως σταδιακά θα δεις διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου. Δες το σαν τη βραδινή σου ιεροτελεστία λοιπόν.

Απόβαλλε την ένταση πριν πέσεις στο κρεβάτι

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξαπλώσεις για να κοιμηθείς και να έχεις υπερένταση. Είναι σίγουρο πως θα σου πάρει άπειρη ώρα μέχρι να χαλαρώσεις ενώ παίζει δυνατά και το ενδεχόμενο να ξαγρυπνήσεις. Για αυτό προνόησε και ασχολήσου με κάτι που σε ευχαριστεί κι αποβάλλει την ένταση της μέρας, πριν πέσεις στο κρεβάτι. Δες την αγαπημένη σου σειρά, διάβασε το βιβλίο σου, πήγαινε έναν μεγάλο περίπατο. Λύσεις υπάρχουν για να σε ρίξουν δίχως έννοιες στο κρεβάτι.

Σταμάτα να τρως πολύ αργά

Φρόντισε να έχεις πραγματοποιήσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι. Αν φας πολύ αργά τότε είναι σίγουρο ότι θα έχεις πρόβλημα με τη διαδικασία της πέψης και το φούσκωμα που θα νιώσεις θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου. Αν αντίθετα φας τη σωστή ώρα, ένα φυσιολογικό γεύμα θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Άσε το κινητό σου σε απόσταση ασφαλείας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος από τη στιγμή που είσαι 24/7 συνδεδεμένος/η μπροστά σε μια «έξυπνη» συσκευή και μια οθόνη να το κάνεις όσο βρίσκεσαι στο κρεβάτι. Είναι σίγουρο πως αν αποχωριστείς το κινητό σου, το μαξιλάρι σου θα σε ανταμείψει.

Επένδυσε στο στρώμα και το μαξιλάρι σου

Ξυπνάς με πόνο σε όλο σου το σώμα; Ο αυχένας σου στρίβει πιο δύσκολα από νταλίκα σε στενό της Κυψέλης; Νιώθεις όλη τη μέρα πιασμένος; Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το στρώμα και το μαξιλάρι σου να μην είναι τα κατάλληλα. Αξίζει να επενδύσεις σε ανατομικά στρώματα και μαξιλάρια, μαθαίνοντας επιτέλους την μαγεία που ακούει στο όνομα Memory foam. Για να κοιμηθείς σαν πουλάκι πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα σύνεργα.

Κάνε σεξ

Αν έχεις ταίρι τότε θα γνωρίζεις πολύ καλά ότι μια καλή μέρα κλείνει με ένα καλό σεξ. Αποβάλλοντας όλη την ένταση της μέρας, θα κοιμηθείς με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου, που είναι δίχως άλλο ανεκτίμητο.

Μην σκεφτείς ποτέ πόσες ώρες ύπνου σού απομένουν

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος, από το να σκεφτείς ότι σου απομένουν Χ ώρες μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι. Προσπάθησε να απαλλαγείς από το άγχος που θα σου προκαλέσει κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν δεν σε παίρνει ο ύπνος με τίποτα είναι πιο χρήσιμο να αποδεχθείς ότι δεν πρόκειται να κοιμηθείς, παρά να μιζεριάζεις που δεν κοιμάσαι. Βάλε μια σειρά να δεις κι εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο. Μόλις χαλαρώσεις είναι βέβαιο ότι τα ματάκια θα αρχίσουν να κλείνουν.

Τη βιταμίνη D και τα μάτια σου

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που δουλεύουν σε χώρους με φυσικό φως κοιμούνται καλύτερα. Για αυτό τον λόγο άφησε τον ήλιο να χαϊδέψει το κορμάκι σου κάθε μέρα κι από λίγο και μετά θα δεις ότι ο ύπνος σου θα βελτιωθεί.

Με ρέγουλα το νερό το βράδυ

Το νερό σώζει κι είναι σύμμαχος μας σε πολλά πράγματα. Για αυτό αν φροντίσεις να πιεις όσο περισσότερο μπορείς κατά τη διάρκεια της μέρας σου, μόνο καλά μπορείς να δεις. Ωστόσο μην το παρακάνεις το βράδυ, γιατί θα αναγκαστείς να επισκεφθείς την τουαλέτα μπόλικες φορές, διακόπτοντας τον ύπνο σου. Προσπάθησε να μην πίνεις νερό μια ώρα πριν πέσεις να κοιμηθείς και θα δεις θεαματική βελτίωση στον ύπνο σου, ο οποίος θα είναι πια συνεχόμενος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v