Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Γαλλία

Το γαλλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, την οποία εντόπισε σε νοσοκομείο της Βρετάνης.
Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Γαλλία
Λες και δεν είχαμε ήδη αρκετές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το βράδυ της Δευτέρα 15/3 το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ακόμα μία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή της Βρετάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αρχική ανάλυση δεν έδειξε ότι αυτή η νέα παραλλαγή είναι πιο σοβαρή ή μεταδοτική από άλλες. Πάντως, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε πολλούς ασθενείς σε νοσοκομειακό κέντρο της πόλης Λανιόν.

Γιατί έχουμε τόσο πολλές μεταλλάξεις;

Σε δημοσίευμα των New York Times που μεταφράζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας και ιολογίας Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ εξηγεί πως η βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7 απέκτησε 23 μεταλλάξεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό ιό που πρωτοανιχνεύτηκε στην Κίνα, και οι οποίες –αυτό είναι το σημαντικότερο– εμφανίστηκαν σχεδόν όλες μαζί. Αυτό συνέβη επειδή κάποια στιγμή ο κορωνοϊός μόλυνε κάποιον άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που του επέτρεψε να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.

Στους περισσότερους ανθρώπους που μολύνονται από τον κορωνοϊό, η ενεργή λοίμωξη διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που δεν είναι αρκετό για να αποκτήσει ο ιός πάνω από μία το πολύ μετάλλαξη μέσα στο σώμα του ασθενούς. Γι' αυτό είναι υπερβολικά σπάνιο να εμφανιστούν στους περισσότερους ανθρώπους μεταλλάξεις που καθιστούν τον κορωνοϊό πιο μεταδοτικό. Όμως, σε έναν άνθρωπο με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η διαδικασία μεταλλάξεων είναι πιο εύκολη, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα του για πολλούς μήνες, έχοντας έτσι επαρκή χρόνο για απανωτές μεταλλάξεις.

Αν μια σημαντική μετάλλαξη μεταδοθεί από το ανοσοκατεσταλμένο άτομο σε κάποιον άλλο, μπορεί μετά να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, όπως συνέβη με τη βρετανική, και πιθανότητα με τη νοτιοαφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v