Ένας στους τρεις χρόνια νοσούντες από Covid δεν είχε συμπτώματα στην αρχή

Μια επιστημονική αμερικανική μελέτη δείχνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις χρόνια νοσούντες από Covid-19 δεν είχε συμπτώματα της νόσου αρχικά.
Ένας στους τρεις χρόνια νοσούντες από Covid δεν είχε συμπτώματα στην αρχή
Όσο περιμένουμε να προχωρήσουν γοργά οι εμβολιασμοί και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας όπως ήταν πριν την εμφάνιση της πανδημίας, οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία ως προς τη συμπεριφορά της Covid-19.

Αυτές τις μέρες λοιπόν ήρθε στο φως της δημοσιότητας έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σύμφωνα με την οποία, ο ένας στους τρεις από τους ανθρώπους που υποφέρουν για αρκετούς μήνες από επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» ξεκίνησαν με ασυμπτωματική λοίμωξη.

Η συγκεκριμένη έρευνα προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κι ανέλυσε στοιχεία για 1.407 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματά της λοιπόν έδειξαν ότι για περισσότερο από δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση, το 27% (382 άτομα) εμφάνιζαν συμπτώματα της Covid-19, όπως δύσπνοια, πόνους στο στήθος ή στην κοιλιά, βήχα κ.ά. Το 32% -σχεδόν το ένα τρίτο- αυτών των ατόμων με τα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί στην αρχική φάση της λοίμωξης έως τη δέκατη ημέρα μετά το θετικό τεστ κορωνοϊού που έκαναν.

Εκτός αυτού η μελέτη διαπίστωσε ότι μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε παιδιά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής Μελίσα Πίντο. Παράλληλα η επιστημονική ομάδα που συνέταξε τη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες γυναίκες (59%) από ό,τι άνδρες αναφέρουν τέτοια επίμονα προβλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v