Το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στη χώρα μας με τις ευπαθείς ομάδες και τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 πλέον να παίρνουν σειρά.
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως πλέον στη χώρα έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας το 7,12% του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.

Μέσα από την τοποθέτησή του έγινε γνωστό και το πρόγραμμα των εμβολιασμών που θα ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μιας και ανοίγει ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες στην κατηγορία Α και στη συνέχεια και στην κατηγορία Β.

«Με βάση αυτά, το επόμενο διάστημα, εντός του Μαρτίου, θα ανοίξουμε την επόμενη ομάδα, που είναι οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου- η ομάδα Α- και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τύπου Α.

Αναλυτικά:

Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

 Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.

 Ασθενείς με κυστική ίνωση.

 Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

 Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

 Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων λέγοντας ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει μέχρι τέλος Απριλίου-αρχή Μαΐου εμβολιαστεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοτονικού εμβολίου της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας.

Εκτός των άλλων όπως έγινε γνωστό το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται πλέον και στους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ' αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v