Ποια είναι τα σενάρια άρσης του λοκντάουν;

Συγκεντρώσαμε τα επικρατέστερα σενάρια και τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, εστίασης και τουρισμού στη χώρα.
Ποια είναι τα σενάρια άρσης του λοκντάουν;
Το λοκντάουν συνεχίζεται ακάθεκτο, ωστόσο υπάρχει πια μετά από πολύ καιρό φως στον ορίζοντα του ανοίγματος των βασικών δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα. Λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση και τουρισμός είναι τα βασικότερα θέματα που απασχολούν λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικά στελέχη, με το πρώτο να αναμένεται να λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν κενό μήνυμα στον συγκεκριμένο αριθμό και μόλις λάβουν επιβεβαίωση θα μπορούν να μεταβούν στα μαγαζιά για τις αγορές τους, έχοντας στη διάθεση τους τρεις ώρες. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα ωστόσο να στέλνουν πάνω από ένα μήνυμα στη διάρκεια της ημέρας, στον συγκεκριμένο κωδικό.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πράγματα αυτή την περίοδο θα λειτουργήσουν αντίστροφα σε σχέση με όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια που είναι πολύ καιρό κλειστά κι έπειτα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί με ικανοποιητικότερους ρυθμούς η πραγματική οικονομία κι όσο περνά το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έναν άλλο γρίφο αποτελεί το άνοιγμα της εστίασης όπως κι η επαναλειτουργία των εστιατορίων, η οποία δρομολογείται για πριν το Πάσχα, πάντα με αυστηρά μέτρα προστασίας πελατών και προσωπικού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 12 ή 19 Απριλίου, αν το επιστρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης θα προβλέπει τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το κόστος για τα covid test θα καλυφθεί εν μέρει από την κυβέρνηση, καθώς ενδέχεται να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

Ο τουρισμός, με δεδομένη την πτώση κρουσμάτων, τον καλό καιρό και τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, ενδέχεται ότι θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, με τελευταία και καταϊδρωμένα να ανοίγουν τα μπαρ και τα γυμναστήρια της χώρας, για να πιούμε επιτέλους αυτό το ποτό σαν άνθρωποι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v