10πλάσια η θνησιμότητα από Covid στις χώρες με πολλούς παχύσαρκους

Νέα έρευνα συνδέει τα ποσοστά της παχυσαρκίας με τους θανάτους από κορωνοϊό, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
10πλάσια η θνησιμότητα από Covid στις χώρες με πολλούς παχύσαρκους
Περί το 90% των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως έχουν σημειωθεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας που δημοσιεύουν οι βρετανικές εφημερίδες Independent και Guardian.

Μάλιστα, η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού είναι δεκαπλάσιοι στις χώρες με ποσοστά παχυσαρκίας πάνω από 50% του πληθυσμού. Για παράδειγμα, το Βιετνάμ έχει τη χαμηλότερη θνητότητα της Covid-19 στον κόσμο και παράλληλα το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού παγκοσμίως. Αντίστοιχα, άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, έχουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο θανάτων Covid-19 όσο και παχυσαρκίας.

Στον αντίποδα, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό είναι υψηλά, το ίδιο και η θνητότητα του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ, όπου υπέρβαροι και παχύσαρκοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων (68%), το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, με 64% των ενηλίκων να έχουν βάρος άνω του κανονικού, το 20% των ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ έχουν κανονικό βάρος, το 32% είναι υπέρβαροι και το 48% παχύσαρκοι.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας (οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού) η θνητότητα της Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα όπου η θνητότητα της νόσου ξεπερνά τους 100 θανάτους/100.000 έχει υπέρβαρο ή παχύσαρκο (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25) πάνω από το 50% του πληθυσμού της.

Οι ερευνητές απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα τόσο στον εμβολιασμό όσο και στα τεστ στους ανθρώπους που έχουν βάρος άνω του κανονικού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v