Η ρύπανση είναι υπεύθυνη για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως

Η ρύπανση από την ενέργεια των ορυκτών καυσίμων ήταν υπεύθυνη για περισσότερα από 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2018, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Η ρύπανση είναι υπεύθυνη για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard και τριών βρετανικών πανεπιστημίων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research, η εν λόγω ρύπανση ήταν υπεύθυνη για περισσότερα από 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2018, δηλαδή για τον θάνατο του 20% των ενηλίκων στον κόσμο.

Κίνα και Ινδία μοιράζονται το ήμισυ αυτού του απολογισμού, δηλαδή περί τα 4 εκατομμύρια θανάτους, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο αντιστοιχεί στο Μπανγκλαντές, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την μελέτη.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει κατά δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής. Στην Ασία, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή του πλανήτη, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά τέσσερα χρόνια στην Κίνα, έναντι 8 μηνών στην Ευρώπη.

«Κάνουμε συχνά λόγο για την καύση ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και της κλιματικής αλλαγής. Παραβλέπουμε τις πιθανές συνέπειες στην υγεία», δήλωσε, ο Joel Schwartz, του Chan School of Public Health του Πανεπιστημίου του Harvard, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Οι συντάκτες της μελέτης δηλώνουν πως ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενισχύσουν τα κίνητρα ώστε οι κυβερνήσεις να επιταχύνουν την στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v