Στις πλούσιες χώρες το 90% των εμβολίων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ σχετικά με την άνιση κι άδικη διανομή των εμβολίων σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
Στις πλούσιες χώρες το 90% των εμβολίων
Τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό που έχει στερήσει τις ζωές σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη έχουν έρθει και μαζί τους η ελπίδα, ότι η ανθρωπότητα θα ξεμπερδεύει με την πανδημία κι οι ρυθμοί της θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων σε κάθε χώρα του πλανήτη, μοιάζουν ανησυχητικά σύμφωνα με υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγω για άνιση και άδικη κατανομή.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους μάλιστα έκανε έκκληση στις παρασκευάστριες εταιρείες να κάνουν μια πιο δίκαιη κατανομή στη παγκόσμια μοιρασιά των εμβολίων, καθώς μέχρι σήμερα οι πιο πλούσιες χώρες, έχουν πάρει την τεράστια μερίδα του λέοντος, αφήνοντας τις πιο φτωχές με ελάχιστες δόσεις.

Μάλιστα για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του έφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

Με λίγα λόγια περιέγραψε μια κατάσταση που δεν τιμά τον ανθρώπινο πολιτισμό μιας και οι έχοντες χρήματα, φρόντισαν να προμηθευτούν έγκαιρα εμβόλια για εκείνους, αδιαφορώντας για τους μη έχοντες, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, μιας κι οι ενέργειες τους μπορούν να οδηγήσουν έως και σε παράταση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γκεμπρεγεσούς.

Eίναι σημαντικό λοιπόν πως ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε να καταλάβουμε ότι η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ, για να καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία της Covid-19, τη στιγμή που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, αναμένεται να ξεκινήσει με την υποστήριξη του ΠΟΥ, τον επόμενο μήνα.

Ο Γκεμπρεγεσούς ανέφερε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο. «Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v