ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ελάχιστες και ήπιες οι παρενέργειες του εμβολίου και στην Ελλάδα

Ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα, αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα, σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου.

Ελάχιστες και ήπιες οι παρενέργειες του εμβολίου και στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί στη χώρα συνεχίζονται, με τους άνω των 85 να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, με την ελπίδα γρήγορα να μπορούν να αγκαλιάσουν και πάλι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία που καταγράφηκε μία σειρά από θανάτους σε υπερήλικα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε μία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας όπου διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου». Όπως εξήγησε, 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο προσέθεσε ότι η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Ανέφερε παράλληλα ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη χώρα.

Εκτός των άλλων η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού, στην οποία βρισκόμαστε.

Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ξεκαθαρίζοντας τυχόν απορίες.

Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό», διευκρίνισε.

Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών ήταν σαφής, δηλώνοντας ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Κάνε ό,τι θες αρκεί να είναι πολύ."

Μελίνα Μερκούρη

  • 1969 - Πραγματοποιείται στην Τουλούζη της Γαλλίας η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αγγλο-γαλλικού Κονκόρντ.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2