Προβληματίζουν οι θάνατοι ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό στη Νορβηγία

Η Νορβηγία εξέφρασε αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer Inc. σε ηλικιωμένους με σοβαρές υποκείμενες νόσους.
Προβληματίζουν οι θάνατοι ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό στη Νορβηγία
Συνολικά 29 θανάτους ανθρώπων άνω των 75 ετών που έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19 έχει καταγράψει η Νορβηγία, εγείροντας ερωτήματα για το ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νέα νούμερα προσθέτουν έξι στον αριθμό των γνωστών θανάτων στη χώρα και μειώνουν την ηλικιακή ομάδα που πιστεύεται ότι επηρεάζεται σε 75 από τα 80 έτη. Ενώ δεν είναι σαφές πότε συνέβησαν οι θάνατοι, η Νορβηγία έχει δώσει τουλάχιστον μία δόση σε περίπου 42.000 άτομα και εστίασε σε εκείνους που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εάν προσβληθούν από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Μέχρι την Παρασκευή, το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech ήταν το μόνο που ήταν διαθέσιμο στη Νορβηγία και "όλοι οι θάνατοι συνδέονται με αυτό το εμβόλιο", δήλωσε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

"Όσοι έχουν σοβαρές αδυναμίες, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες", δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και πρόσθεσε ότι "για όσους είναι πιο αδύναμοι, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για όσους έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο".

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v