Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν φοράς μάσκα

Το φόρεμα της μάσκας είναι απλή υπόθεση. Η σωστή εφαρμογή της όμως θέλει προσοχή. Δες ποια λάθη κάνεις.
Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν φοράς μάσκα
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα. Η μάσκα πλέον γίνεται απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις και αρκετός κόσμος πρέπει να τη φορά. Τα καλά νέα είναι ότι το κάνει, τα κακά νέα είναι ότι μπορεί να το κάνει λάθος.

Δες ποια είναι τα συχνότερα λάθη στην εφαρμογή της.

Καλύπτει μόνο το στόμα

Η μην προστατευμένη αναπνοή από τη μύτη μπορεί να σε φέρει σε επαφή με ιικά σωματίδια. Αντίστοιχα, αν έχεις μολυνθεί και η μάσκα σου καλύπτει μόνο το στόμα, σε περίπτωση που φτερνιστείς διασπείρεις τα δικά σου μολυσμένα σωματίδια στον αέρα. Επίσης, αν η μύτη σου δεν καλύπτεται από τη μάσκα, κινδυνεύεις αν μολυνθείς από την ίδια τη μάσκα, η οποία μαζεύει μικρόβια και σταγονίδια στο εξωτερικό της.

«Εάν τα ρουθούνια βρίσκονται πάνω από τη μάσκα και το εξωτερικό άκρο της μάσκας τρίβεται στα ρουθούνια, ενδέχεται να προκληθεί διασταυρούμενη μόλυνση από τη μάσκα στη μύτη», επισημαίνει στη Huffpost η Lucy Wilson, πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη.

Έρχεται σε επαφή με το σώμα σου ή με αντικείμενα

Αν ο κορωνοϊός έρθει σε επαφή με τα ρούχα, το πρόσωπο ή το σώμα σου και η μάσκα που φοράς επίσης έρθει σε επαφή με αυτά, τότε υπάρχει πρόβλημα. «Εάν το εσωτερικό της μάσκας αγγίξει ένα άλλο μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί από τον ιό - μαλλιά, μέτωπο, πηγούνι, λαιμός, χέρια ή άλλα ρούχα – και μετά έρθει σε επαφή με την περιοχή της μύτης και του στόματος όπου υπάρχουν ευάλωτες βλεννογόνες μεμβράνες, μπορεί να μολυνθούμε», αναφέρει ο Thomas Russo, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. 

Το ίδιο ισχύει και αν αφήνεις την μάσκα σου να… ξεκουραστεί στον λαιμό όταν δεν τη φοράς. «Είναι καλύτερα η μάσκα μην βρίσκεται γύρω από το λαιμό αν την έχουμε ήδη φορέσει, γιατί αν έχει μολυνθεί το ύφασμα, δεν είναι καλή ιδέα να έρθει σε επαφή με την περιοχή του λαιμού», δήλωσε η Erin Sorrell, επίκουρος ερευνητής καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown.

Την βάζεις/βγάζεις λάθος

Για να φορέσεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα, πρέπει να μην αγγίζεις το μπροστινό μέρος της κατά την αφαίρεση. Αντί λοιπόν να πιάσεις την ίδια τη μάσκα, βγάλτην κρατώντας την από τα λαστιχάκια ή τα κορδόνια που δένουν στα αυτιά. Μόλις τη βγάλεις, μπορείς να τη βάλεις στην τσάντα ή οπουδήποτε αλλού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις να μολύνεις άλλες επιφάνειες και επίσης δεν την αφήνεις να χάσκει ελεύθερα στο λαιμό σου.

Την φοράς χαλαρή

Οι άκρες τις δεν θα πρέπει να «παίρνουν αέρα». Η Sorrell τονίζει ότι ο στόχος της εφαρμογής της μάσκας είναι να δημιουργηθεί ένα φράγμα που αποκλείει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. «Δεν πρόκειται να έχουμε τέλεια εφαρμογή με μια χειρουργική μάσκα ή μια υφασμάτινη, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ταιριάζει σωστά», επισημαίνει. Η μάσκα πρέπει να είναι άνετη, έτσι ώστε να μπορείς να την φοράς για αρκετό χρόνο, αλλά και αρκετά δεμένη ώστε να μην γλιστρά προς τα κάτω.

Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν λίγο κενό στο πλάι, όμως θα πρέπει να την σφίξεις όσο γίνεται με τα λάστιχα/κορδονάκια που δένουν στα αυτιά. Επίσης, αν έχεις αφήσει μούσι ωσάν τον Άγιο Ονούφριο, θα πρέπει να το τριμάρεις κάπως για να μπορείς να τη φορέσεις σωστά.

Καλύπτεις μόνο την άκρη της μύτης σου

Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την μύτη σου, όχι μόνο την άκρη της, για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της. Αν καλύπτεις μόνο την άκρη της μύτης, αφήνεις μεγάλα κενά για να εισχωρήσει ο -πιθανώς μολυσμένος- αέρας.

Δεν την καθαρίζεις σωστά μετά τη χρήση της

Οι υφασμάτινες μάσκες απαιτούν συγκεκριμένο τόπο καθαρίσματος/απολύμανσης. Δες εδώ πώς θα την καθαρίσεις σωστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v