ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος;

Έχουμε δέκα από τις πιο πιθανές αιτίες κόπωσης, και ίσως να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου.

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος;

Η χρόνια κόπωση δεν είναι καθόλου αστείο ζήτημα. Από τι προκαλείται, όμως; Ποιος είναι ο φταίχτης πίσω από την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας; Ψάξαμε και βρήκαμε δέκα από τις πιο πιθανές αιτίες, και αν πιστεύετε πως κάποια από αυτές σας ακούγεται... πολύ οικεία, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Έλλειψη ύπνου
Ακούγεται απλό, αλλά μια από τις αιτίες της κούρασης είναι ο λίγος ύπνος. Τα μωρά χρειάζονται περίπου 16 ώρες την ημέρα και οι έφηβοι 9. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7- 8 ώρες τη νύχτα αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 5 ή 10. Γενικά, όσο πιο μεγάλος είστε τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεστε.

Τρώτε λίγο
Αποτελεί άλλη φανερή αιτία κούρασης. Το να μην τρώτε αρκετά ή το να τρώτε λάθος τροφές μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν αρχίζετε την ημέρα σας με τυρόπιτα, ας πούμε, το σάκχαρό σας θα αυξηθεί αφήνοντάς σας κουρασμένους. Πάντα να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό. Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυγά και δημητριακά ολικής άλεσης για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.

Αναιμία
Η αναιμία είναι από τις κυριότερες αιτίες που αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι. Συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα. Διαγιγνώσκεται εύκολα με εξέταση αίματος. Η αναιμία επηρεάζει μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και περίπου 1 στους 20 άντρες αλλά μπορεί να είναι πιο συχνή σε γυναίκες που ακόμα έχουν έμμηνο ρύση, ιδιαίτερα αν είναι «βαριά».

Θυρεοειδής που υπολειτουργεί
Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ αργά μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να αυξάνεται το βάρος σας. Μια εξέταση αίματος επιβεβαιώνει αν έχετε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς και συνθετικές ορμόνες μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα στο φυσιολογικό.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Αν η κούρασή σας διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και είναι τόσο κακή που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ένας ένοχος μπορεί να είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα αλλά το κύριο είναι συνεχής ανεξήγητη εξάντληση. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για το σύνδρομο αλλά άνθρωποι που το έχουν συχνά ωφελούνται από την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, τις καλύτερες συνήθειες ύπνου και την απαλή άσκηση.

Άπνοια
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά αλλά η άπνοια κλέβει τον ύπνο χωρίς να το καταλάβετε. Αν έχετε έλλειψη ύπνου παρά το γεγονός ότι περνάτε 8 ώρες στο κρεβάτι και την ημέρα νιώθετε εξαντλημένοι, ίσως είναι ο φταίχτης. Η άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους μεσήλικες άντρες. Το αλκοόλ και το κάπνισμα την επιδεινώνουν. Η λύση είναι να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε το αλκοόλ τα βράδια.

Λοίμωξη του ουροποιητικού
Αν είχατε ποτέ λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος πιθανόν είστε εξοικειωμένοι με την αίσθηση τσουξίματος και την ανάγκη να ουρήσετε αλλά η λοίμωξη δεν έχει πάντα τέτοια φανερά συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κούραση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι. Αν πάτε στον γιατρό μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά και θα εξαφανιστεί και η κούραση.

Διαβήτης
Όταν πάσχετε από διαβήτη, το σάκχαρο μένει στο κυκλοφορικό αντί να εισχωρεί στα κύτταρα όπου θα είχε μετατραπεί σε ενέργεια. Αν έχετε συνεχή κούραση ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε εξέταση αίματος για διαβήτη. Υπάρχει ποικιλία αγωγών, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, θεραπεία με ινσουλίνη και άλλα φάρμακα.

Καρδιοπάθεια
Όταν καθημερινές εργασίες όπως η καθαριότητα του σπιτιού ή το ανέβασμα σκάλας σάς αφήνουν εξαντλημένους, μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν αλλαγές του τρόπου ζωής, φάρμακα και θεραπευτικές προσεγγίσεις για να τεθεί η καρδιοπάθεια υπό έλεγχο.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικά προβλήματα αλλά και σωματικά. Κούραση, πονοκέφαλοι και απώλεια όρεξης είναι ορισμένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι για περισσότερο από 2 εβδομάδες αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Αν αντιμετωπίστε την κατάθλιψη θα πρέπει να εξαφανιστεί και η κούραση.

Με στοιχεία από το iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v