Οι πέντε καλύτεροι τρόποι για άμεση ενυδάτωση

Οι πέντε καλύτερες επιλογές για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να ενυδατώσετε αποτελεσματικά το κορμάκι σας.
Οι πέντε καλύτεροι τρόποι για άμεση ενυδάτωση
Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, απομακρύνει τις τοξικές ουσίες και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα λες και σημαντικά τα παραπάνω.

Το σώμα λοιπόν δεν θα μπορεί να εκτελέσει σωστά αυτές τις λειτουργίες αν είμαστε αφυδατωμένοι, όταν δηλαδή χάνουμε περισσότερα υγρά από όσα παίρνουμε.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να το ενυδατώσουμε;

Nερό

Ο καλύτερος και ο πιο φτηνός τρόπος για να ενυδατωθούμε. Σε αντίθεση με πολλά άλλα ροφήματα, το νερό δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή θερμίδες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για κατανάλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή μετά από την προπόνηση.

Γάλα

Εκτός από το να μας παρέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, το γάλα είναι εξαιρετικό και για ενυδάτωση. Περιέχει αρκετούς ηλεκτρολύτες οι οποίοι συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ενώ έρευνες έχουν δείξει πώς μπορεί να επανυδατώσει το σώμα μετά από άσκηση το ίδιο αποτελεσματικά με ένα αθλητικό ποτό.

Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί, σε υπερβολικές ποσότητες, να προκαλέσει αφυδάτωση καθώς δρα σαν διουρητικό. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να είναι τόσο ενυδατική όσο και το νερό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συγκέντρωση και τόνωση. Η καφεΐνη μπορεί να αφυδατώσει μόνο σε δόσεις περίπου 250-300 mg, που ισοδυναμούν με δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ.

Φρούτα και λαχανικά

Με περιεκτικότητα από 80-99% σε νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το τέλειο σνακ για ενυδάτωση. Τα μούρα, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές, μιας και έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό.  Το ίδιο ισχύει και για τις κατεψυγμένες εναλλακτικές τους.

Διαλύματα ενυδάτωσης

Χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη της αφυδάτωσης από διάρροιες ή εμετούς, ενώ βοηθούν και στην αποκατάσταση από την άσκηση και την πρόληψη του χανγκόβερ. Συνήθως έχουν ως βάση τους το νερό, και κάποιους ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο, αλλά και ζάχαρη στη μορφή της δεξτρόζης. Κυκλοφορούν σε φόρμουλες, αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας, χρησιμοποιώντας 1 λίτρο νερό, 6 κ.γλ. ζάχαρη και ½ κ.γλ. αλάτι. Βάζετε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.

Πηγή: Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v