Κορωνοϊός: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού, πώς εξελίσσονται και πώς πρέπει να αντιδράσουμε;
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;
Οι περιπτώσεις των ασθενών με κορονοϊό κατηγοριοποιούνται σε «ασυμπτωματικές», «ήπιες», «σοβαρές» ή «κρίσιμες». Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των λοιμώξεων από τον νέο κορονοϊό είναι ήπιες και δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, μια ήπια περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή εάν η ιογενής λοίμωξη επιδεινωθεί.

Τα συμπτώματα των ήπιων περιπτώσεων
Οι «ήπιες» περιπτώσεις του COVID-19 συχνά αντιμετωπίζουν δυσάρεστα ή ακόμη και οδυνηρά συμπτώματα και μάλιστα χειρότερα από αυτά ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, μυαλγία, κόπωση, γαστρεντερικά συμπτώματα ή υγρό στους πνεύμονες.

Σε πόσες μέρες εκδηλώνεται ο ιός
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες. Σχεδόν το 98% των ασθενών αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 11 ή 12 ημερών, αν και υπάρχει και 1% που αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 14 ημέρες.

Η εξέλιξη της νόσου μέρα με τη μέρα
Ημέρα 1η: Οι ασθενείς έχουν πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κόπωση, μυϊκό πόνο και ξηρό βήχα. Σπανιότερα, οι ασθενείς έχουν διάρροια ή ναυτία.

Ημέρα 5η: Οι ασθενείς παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή - ειδικά οι πιο μεγάλοι σε ηλικία και όσοι έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Ημέρα 8η: Σε αυτό το σημείο, οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών (ένα 15%, σύμφωνα με μια μελέτη του κινεζικού CDC) μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μια ασθένεια που συμβαίνει όταν το υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες.

Ημέρα 10η: Εάν οι ασθενείς παρουσιάσουν επιπλέον επιδείνωση των συμπτωμάτων, μπαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και σταδιακά χάνουν την όρεξή τους.

Ημέρα 17η: Οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον ιό βγαίνουν από το νοσοκομείο.

Πως πρέπει να δράσετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κορονοϊού, πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας πριν πάτε στο νοσοκομείο. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει και θα συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή εάν είναι απαραίτητο. Σημαντικό επίσης είναι να απομονωθείτε, να ξεκουραστείτε και να πίνετε πολλά υγρά.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε
Τα συμπτώματα της νόσου είναι πιο σοβαρά για τους ηλικιωμένους και για εκείνους με προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και καρκίνο.
Το ποσοστό θνησιμότητας με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί είναι πάνω από 4%, αν και οι ειδικοί περιμένουν πως το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 1%, αφού οι περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται είναι όλο και πιο ήπιες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v