Κινδυνεύω αν πάω νοσοκομείο;

Τα νοσοκομεία αυτήν την περίοδο δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για τους υγιείς. Αν όμως πρέπει να πας, δες τι να προσέχεις.
Κινδυνεύω αν πάω νοσοκομείο;

Πιθανώς να έχεις κάποιον φίλο ή συγγενή στο νοσοκομείο αυτήν την περίοδο. Εύλογα θα αναρωτηθείς «να πάω να τον δω;».

Αν μπορείς να το αποφύγεις, κάν’το αφού ακόμα και στα νοσοκομεία που δεν αποτελούν κέντρα αναφοράς, ο συνωστισμός είναι μεγάλος και είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να το ξέρει.

Αν πρέπει να πας οπωσδήποτε, φρόντισε πρώτα να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με κάποιον γιατρό του νοσοκομείου, έτσι ώστε να σου πει – αν γίνεται – ποιες ώρες ενδεχομένως υπάρχει λιγότερος συνωστισμός.

Σε κάθε περίπτωση αν πας, ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας για τον ιό. Συγκεκριμένα, φρόντισε να φοράς μάσκα και γάντια, τα οποία θα πετάξεις όταν βγεις έξω. Αν δεν έχεις γάντια, πρόσεχε πώς ακουμπάς πόρτες και λοιπές επιφάνειες – π.χ. τα κουμπιά του ασανσέρ.



Καλού κακού, έχε μαζί σου και μια συσκευασία αντισηπτικού χεριών για να καθαρίζεις τα χέρια σου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ποδιές μιας χρήσης για να καλύπτεις τα ρούχα σου, σε περίπτωση που βαριέσαι να τα αερίζεις όταν γυρίσεις σπίτι, πράγμα το οποίο επιβάλλεται μαζί με το καθάρισμα/αέρισμα των παπουτσιών.

Αν τώρα ανήκεις στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, τα πράγματα αλλάζουν. «Κανένας από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να πάει σε νοσοκομείο: Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αρρύθμιστο διαβήτη, άτομα με καρδιοπάθεια, ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση και ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες απαγορεύεται να επισκεφθούν κάποιον στο νοσοκομείο», αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης. 

«Οι ευπαθείς ομάδες μπορούν, αν θέλουν, να πάνε στο σούπερ μάρκετ, όμως ο χώρος του νοσοκομείου αυτήν την περίοδο είναι απαγορευτικός», επισημαίνει. «Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν έστω και ελάχιστα συμπτώματα λοίμωξης, για παράδειγμα είναι μπουκωμένοι ή έχουν δέκατακ καθώς μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό στους υγιείς».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, τις τελευταίες ημέρες πολλά υγιή άτομα επισκέφθηκαν συγγενή ή φίλο στα επείγοντα των νοσοκομείων και επειδή βρίσκονταν σε ανοσοκαταστολή, για διαφόρους λόγους ο καθένας, κόλλησαν τον κορωνοϊό.

Τέλος, όσον αφορά τα επισκεπτήρια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των επισκεπτών, για να μην βρίσκονται συγχρόνως στο δωμάτιο περισσότεροι του ενός επισκέπτη ανά ασθενή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v