Πόσο «ζει» ο ιός στα ρούχα;

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του ιού στα ρούχα μας, ποια υφάσματα είναι πιο εκτεθειμένα και πώς πρέπει να τα πλένουμε;
Πόσο «ζει» ο ιός στα ρούχα;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κορωνοϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων αναπνευστικού και όχι μέσω αντικειμένων και υλικών που όταν μολυνθούν μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια. Ωστόσο, το CDC σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος για ώρες έως ημέρες, σε επιφάνειες κατασκευασμένες από μια ποικιλία υλικών, στις οποίες συγκαταλέγονται και τα ρούχα.

Τα είδη ένδυσης, σύμφωνα με τον ειδικό της δημόσιας υγείας Carol Winner, μπορούν να κρατήσουν σταγονίδια, καθώς τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να στεγνώσουν με την πάροδο του χρόνου και να απενεργοποιήσουν τον ιό. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως.

Ο Robert Amler, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης και πρώην ιατρός της CDC, δήλωσε στο HuffPost ότι η διάρκεια ζωής του ιού εξαρτάται από το ύφασμα, καθώς ορισμένα υλικά είναι πιο πορώδη από άλλα.

«Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες σε πορώδες υλικό εγκλωβίζουν τα σωματίδια του ιού, τα στεγνώνουν και τα διαλύουν", είπε ο Amler. «Οι λεπτές επιφάνειες όπως το δέρμα και το βινύλιο μπορούν να επίσης να καθαριστούν εύκολα".

Από την πλευρά της, η οικογενειακή ιατρός Dr. Janette Nesheiwat αναφέρει ότι το πολυεστερικό υλικό (σπάντεξ) μπορεί να διατηρεί μικρόβια περισσότερο από τα βαμβακερά υφάσματα που αναπνέουν.

«Τα πολυεστερικά μπορούν να διατηρούν τα μικρόβια περισσότερο από τα βαμβακερά υφάσματα, αλλά όλα τα είδη υφασμάτων μπορούν να μολυνθούν", αναφέρει η Nesheiwat.

Όσο οι έρευνες για τον κορωνοϊό συνεχίζονται, ο Winner υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής μελέτες που επικεντρώνονται σε αυτό, μας λένε για την ικανότητα του ιού να παραμείνει σε επιφάνειες όπως το χαρτόνι, το σίδερο, ο χαλκός και το πλαστικό.

«Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να παραμείνουν ενεργοί μετά από δύο ή τρεις μέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, 24 ώρες σε χαρτόνια και τέσσερις ώρες σε χαλκό", αναφέρει. Έχετε λοιπόν στο μυαλό σας ότι ορισμένα από τα κουμπιά των ρούχων σας, τα φερμουάρ και άλλα είδη ένδυσης θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από αυτά τα υλικά.

Στο κομμάτι του πλυσίματος τώρα, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την απολύμανση από τον ιό. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ζεστού νερού στο πλυντήριο σας αλλά και επιπλέον χρόνου στο στέγνωμα.

Το ζεστό νερό βοηθά στην απολύμανση, ενώ η επιπλέον θερμότητα και ο χρόνος στο στεγνωτήριο έχουν νόημα, καθώς τα σταγονίδια πρέπει να στεγνώσουν, πράγμα που πιθανώς θα αδρανoποιήσει τον ιό.

Εάν λοιπόν μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα σας στο πιο καυτό νερό που συνιστάται για το υλικό τους, είστε καλυμμένοι.

Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v