ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό;

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με κινέζικη έρευνα.

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό;

Υπάρχει πιθανότητα η μετάδοση του κορωνοϊού να εξαρτάται από την ομάδα αίματος; Υπάρχει, λένε κινέζοι επιστήμονες, και αναφέρουν πως οι άνθρωποι με ομάδα (τύπο) αίματος Α έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν.

Αντίθετα, εκείνοι με ομάδα Ο έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλες τις ομάδες αίματος.

Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε μελέτη ασθενών από το επίκεντρο της νόσου Covid-19 στη Γουχάν και στη Σεντσέν.

Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές.

Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα Ο έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση.

Επίσης, ασφαλής εξήγηση για τα ευρήματα δεν υπάρχει ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο αισθησιασμός μιας γυναίκας είναι η πηγή απ’ όπου αναζωογονείται το πνεύμα ενός άντρα."

Καρλ Κράους, Αυστριακός συγγραφέας

  • 1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2