Καμπανάκι για ελλείψεις στα τεστ του κορωνοϊού

Ο Καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας εκφράζει ανησυχίες για τις εξετάσεις του κορωνοϊού, που δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο στις ευπαθείς ομάδες.
Καμπανάκι για ελλείψεις στα τεστ του κορωνοϊού
Καθώς επικρατεί έντονη φημολογία για ανεπάρκεια στυλεών και τεστ στην αγορά, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη στο θέμα των εξετάσεων για τον κορωνοϊό.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις να πραγματοποιούν "τεστ, τεστ, τεστ", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Δεν μπορείτε να πολεμήσετε τη φωτιά με δεμένα μάτια. Δεν μπορείτε να πολεμήσετε αυτήν την επιδημία εάν δεν ξέρετε ποιος είναι μολυσμένος".

Στον αντίποδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Νοσημάτων (ECDC) έχει καλέσει τους ειδικούς να διενεργούν τις εξετάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, πρακτική που εφαρμόζει πλέον και η Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι του ECDC μιλούν, ωστόσο, για "κρίσιμες ελλείψεις διαγνωστικών κιτ, οι οποίες έχουν επίπτωση στη διάγνωση της COVI-19". Πληροφορίες για ελλείψεις υπάρχουν και στη χώρα μας.

Καμπανάκι για την κατάσταση κτυπάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Σε ανάρτηση - επιστολή που απηύθυνε την Τρίτη στον πρωθυπουργό, κάνει λόγο για "ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία" και τονίζει πως δεν εντοπίζονται κρούσματα σε νέες ηλικίες. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κοροναϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα:

Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.
Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300 - 400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες.

Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης, χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά.

Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κοροναϊό. Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Έτσι, η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν.

Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα.

Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Έρευνας και Παιδείας.

Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα ( συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη".

Πηγή: Iatronet.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v