Κορωνοϊός: Κλινικές μελέτες για εμβόλιο ξεκινούν σήμερα

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ήδη στο στάδιο δοκιμών, με τον πρώτο εθελοντή να λαμβάνει σήμερα την πρώτη πειραματική δόση του εμβολίου.
Κορωνοϊός: Κλινικές μελέτες για εμβόλιο ξεκινούν σήμερα
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού, με τον πρώτο εθελοντή να λαμβάνει την πρώτη πειραματική δόση σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Η κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιατρικών Ερευνών Kaiser Permanente Washington του Σηάτλ. Προς το παρόν, η έρευνα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα –εξ ου και η κυβερνητική πηγή του AP ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Σίγουρα, πάντως, θα χρειαστεί από ένας χρόνος έως 18 μήνες μέχρι να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε πιθανό εμβόλιο.

Οι κλινικές δοκιμές ξεκινούν με 45 νέους, υγιείς εθελοντές, που θα λάβουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξαν οι NIH και Moderna Inc. Δεν υπάρχει περίπτωση οι εθελοντές να μολυνθούν από το εμβόλιο, καθότι αυτό δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι τα εμβόλια δεν έχουν ανησυχητικές παρενέργειες, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες δοκιμές.

Δεκάδες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν μπει στην κούρσα ανάπτυξης του εμβολίου, καθώς τα κρούσματα του COVID-19 εξακολουθούν να αυξάνονται. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στοχεύουν σε διαφορετικούς τύπους εμβολίων, που αναπτύσσονται από νέες τεχνολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσουν πιο γρήγορα και ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά. Κάποιοι ερευνητές στοχεύουν ακόμα και σε προσωρινά εμβόλια, που θα προστατεύουν για έναν-δύο μήνες ανά δόση, μέχρι να κυκλοφορήσει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v