Πού και πότε να (μην) κάνεις το τεστ για τον κορωνοϊό

Αν δεν ανήκεις σε ευπαθή ομάδα, είναι προτιμότερο να μείνεις σπίτι, και να μην κάνεις το τεστ, λέει ο ΕΟΔΥ. Ας προστατεύσουμε όλοι τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Πού και πότε να (μην) κάνεις το τεστ για τον κορωνοϊό
Έκκληση απευθύνει ο ΕΟΔΥ προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης, να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον κορωναϊό.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον κορωνοϊό σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση σε άτομα με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

Παρόμοια έκκληση απευθύνει και το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό τους και να μην αναζητούν τεστ για τον κοροναϊό χωρίς ιατρική παραπομπή.

Σύμφωνα και με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), ως ορθολογική προσέγγιση, η εξέταση πρέπει να γίνεται, κατά προτεραιότητα, στις ακόλουθες ομάδες:

- Νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις.
- Ασθενείς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη σε νοσοκομειακές ή δομές χρόνιας φροντίδας.
- Ασθενείς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη ή παθήσεις που μοιάζουν με γρίπη, σε κλινικές ή νοσοκομεία, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση της κυκλοφορίας του ιού στον πληθυσμό.
- Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, όπως πνευμονική νόσο, καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, διαβήτη και συνθήκες ανοσοκαταστολής.

Αν τώρα επιμένεις...

Η εξέταση μπορεί να γίνει ιδιωτικά και επί πληρωμή (70 ευρώ και πάνω) εφόσον ο πολίτης επιθυμεί. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνιστάται από τους ειδικούς.

Έπειτα από παραπομπή των ειδικών του ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135), η εξέταση μπορεί να γίνεται δωρεάν στα επτά εργαστήρια αναφοράς για τον κοροναϊό.

Πρόκειται για τα εργαστήρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρίου, "Αττικόν" και Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v