Πόσο συχνά να πλένω τα χέρια μου;

Αν αναρωτιέσαι μήπως πλένεις τα χέρια σου αρκετά, και αν πρέπει να το κάνεις συχνότερα, όπως και πώς να το κάνεις, άσε μας να σε βοηθήσουμε.
Πόσο συχνά να πλένω τα χέρια μου;
Ζούμε πολύ παράξενες μέρες, αναμφισβήτητα, αλλά αν μη τι άλλο έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει καλύτερα από ποτέ την αξία της προσωπικής υγιεινής. Και τώρα, μιας και έχουμε ρίξει για τα καλά την προσοχή μας στο ζήτημα, αρχίζουμε και το υπεραναλύουμε. Για παράδειγμα: Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να πλύνω τα χέρια μου;

Είναι μια ερώτηση που θυμίζει λίγο το «Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνω την ημέρα;». Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Η απάντηση πάντα θα είναι «Όποτε διψάς». Συνεπώς, μια καλύτερη ερώτηση θα ήταν «Πότε τα χέρια μου μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μικρόβια;»

Όχι ότι εδώ το πράγμα είναι λιγότερο πολύπλοκο. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού γύρω μας, και – πολύ αντικειμενικά – δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι. Επιπλέον, οι προσωπικές συνήθειες υγιεινής δεν είναι ο μόνος τρόπος να προστατευόμαστε από τις μολύνσεις. Τεράστιο ρόλο παίζει και ο οργανισμός μας, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μετά από αυτό το μικρούλι αυτό κηρυγματάκι, ας δούμε την απάντηση στο ερώτημα που μας καίει: Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Μετά την τουαλέτα
Πριν και μετά το γεύμα
Πριν την παρασκευή του φαγητού
Μετά το βήχα ή το φτάρνισμα
Μετά από χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων
Μετά από ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων
Μετά την επιστροφή από την εργασία
Μετά από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειραψίες
Μετά την ενασχόληση με ζώα
Κάθε φορά που είναι εμφανώς λερωμένα

Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος βοηθάει, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή, αλλά επίσης δεν είναι σωστό να κάνουμε κατάχρηση. Το διάλυμα σκοτώνει επίσης και μικρόβια τα οποία μένουν στο δέρμα μας και δρουν ως η πρώτη «γραμμή άμυνας» της επιδερμίδας. Χωρίς αυτά, τα χέρια μας είναι ακόμα πιο εύκολο να αποκτήσουν... εισβολείς. Μην το παρακάνετε, και φροντίστε να καθαρίζετε τα χέρια σας σχολαστικά και για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλπτα.

Να, εδώ στο in2life σου έχουμε προτείνει και τα καλύτερα τραγούδια για να μουρμουράς όσο διαρκεί ένα σωστό πλύσιμο χεριών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v