Πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Η σύντομη απάντηση είναι «σε αρκετό καιρό». Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά, επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.
Πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό;
Περισσότερους από 5.000 ανθρώπους έχει σκοτώσει παγκοσμίως ο κορονοϊός, και οι επιστήμονες δίνουν μία σκληρή μάχη με τον χρόνο για να βρεθεί το σωστό εμβόλιο. Ήδη η έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχει προχωρήσει, αλλά οι μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του θα πάρουν χρόνο. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου.

Στις ΗΠΑ, οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά το έργο χρειάζεται ακόμα αρκετούς μήνες, όπως δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών, Άντονι Φόσι. Βέβαια, υπάρχουν πιθανότητες η επιδημία να έχει ήδη υποχωρήσει μέχρι το εμβόλιο να είναι έτοιμο, όπως συνέβη και με την επιδημία του SARS το 2002.

Χρειάζονται περί τους τρεις μήνες για να ξεκινήσει η πρώτη φάση κλινικής μελέτης, και μετά άλλοι τρεις αν υπάρξει δεύτερος γύρος με περισσότερους συμμετέχοντες. Και όλο αυτό αφού πρώτα το εμβόλιο δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα, που σημαίνει ότι για να είναι το εμβόλιο διαθέσιμο με ασφάλεια σε ανθρώπους, θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Οι διαδικασίες, όμως, κινούνται με γρήγορο ρυθμό, σαν να επρόκειτο για προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Στην Αυστραλία, μια ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια εργαστηριακή εκδοχή του κοροναϊού, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία εύρεσης του σωστού εμβολίου. Η ομάδα σκοπεύει να δώσει το δείγμα στον ΠΟΥ για έλεγχο, και έπειτα σε εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από είκοσι προγράμματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να βρουν το εμβόλιο, ενώ εταιρίες ανά τον κόσμο προσφέρουν μεγάλες χρηματικές ανταμοιβές σε υγιείς ανθρώπους, ώστε να μολυνθούν με κορονοϊό και να συμμετέχουν στην έρευνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v