ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Χειμερινή κατάθλιψη: Τι να κάνεις

Η χειμερινή κατάθλιψη είναι ένα είδος κατάθλιψης που μας πιάνει τους χειμερινούς μήνες, και υπάρχουν ευτυχώς τρόποι να αντιμετωπιστεί.

Χειμερινή κατάθλιψη: Τι να κάνεις

Ο καιρός είναι παγωμένος και ο ήλιος έχει κρυφτεί. Και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Μην ανησυχείτε, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Μια θεωρία λέει πως οι αλλαγές της εποχής προκαλούν και αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, όπως η σεροτονίνη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη, όπως θα αντιμετωπίζατε οποιοδήποτε είδος κατάθλιψης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή σας λειτουργικότητα.

Ζητήστε βοήθεια
Όπως και σε κάθε είδος κατάθλιψης, η επιλογή να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό, που θα μπορεί να σας ακούει και να σας βοηθήσει να βρείτε την λύση, υπάρχει πάντα. Και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Θεραπεία με φως
Υπάρχουν ειδικές λάμπες που είναι φτιαγμένες για να αντιμετωπίσουν την χειμερινή κατάθλιψη, και εκπέμπουν ιδιαίτερα έντονο φως, μιμούμενες το καλοκαιρινό φως του ήλιου, επηρεάζοντας τον κιρκαδικό ρυθμό μας.

Αναρωτηθείτε αν χρειάζεστε αντικαταθλιπτικά
Αν η ψυχοθεραπεία ή η θεραπεία με φως δεν σας επηρεάζουν και δεν κάνουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν, τότε μία σύντομη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι αναγκαία. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να σας πει αν τα χρειάζεστε.

Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία
Η αρωματοθεραπεία έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος ενάντια στην εποχική κατάθλιψη, καθώς αρκετά αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του οργανισμού που ρυθμίζουν την διάθεση και την έκκριση ορμονών.

Κάντε γυμναστική
Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η γυμναστική αποτελεί εξαιρετική μέθοδο θεραπείας. Αν δεν μπορείτε να γυμναστείτε έξω, λόγω του καιρού, και το γυμναστήριο δεν αποτελεί εύκολη επιλογή για εσάς, μερικές ασκήσεις στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει. Ναι, θα χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας λίγο στην αρχή, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι ακόμα και η λίγη γυμναστική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στη διάθεσή σας.

Βγείτε έξω
Η εποχική κατάθλιψη έχει να κάνει με την αλλαγή του καιρού και με το γεγονός ότι ο ήλιος μας αποχαιρετάει νωρίτερα. Συνεπώς, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να ξυπνάτε πιο νωρίς και να βγείτε έξω, είτε για βόλτα, είτε για δουλειές, για να σας δει ο ήλιος. Πόσο μάλλον που ο οργανισμός σας θα συνθέσει βιταμίνη D, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Φτιάξτε ένα (σφιχτό) πρόγραμμα
Οι ασθενείς με εποχική κατάθλιψη βλέπουν τον ύπνο τους να καταστρέφεται, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Επίσης, βάλτε τις δουλειές και τις ευθύνες σας σε μια σειρά, κάντε λίστες που θα σας βοηθήσουν, και σύντομα θα δείτε ότι η ρουτίνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για κάποιον που βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Κάντε διακοπές
Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες ημέρες άδειας που σας έχουν μείνει στην δουλειά. Δεν χρειάζεται καν να ξοδευτείτε. Μπορείτε να κλείσετε ένα τριήμερο σε μια κοντινή περιοχή, αρκεί να αισθανθείτε πως ξεφεύγετε για λίγο από την καθημερινότητά σας. Πολλές φορές, αυτό είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Κρατήστε ημερολόγιο
Ιδιαίτερα βοηθητικό, ειδικά αν γράφετε το βράδυ, και εστιάζετε στα γεγονότα της ημέρας, πώς σας έκαναν να αισθανθείτε, και – πολύ σημαντικό – μερικές καλές σκέψεις για αυτά που κάνατε σήμερα, αλλά και για όσα θέλετε να κάνετε την επόμενη ημέρα.

Με στοιχεία από το iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Τα ταξίδια είναι μαγευτικά μόνο σε ανασκόπηση."

Paul Theroux, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1909 - Γεννιέται ο Ευγένιος Ιονέσκο, Γαλλο-Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας.
    1917 - Η εφημερίδα The Guardian δημοσιεύει τη μυστική συμφωνία Σάικς–Πικό του 1916 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για το μοίρασμα των εδαφών της Μέσης Ανατολής.
    1942 - Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η ταινία Καζαμπλάνκα, με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2