Η αερόβια άσκηση είναι... αντικαταθλιπτική

Μια νέα μελέτη από Έλληνες ερευνητές έδειξε ότι η αερόβια γυμναστική είναι σούπερ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με μία καινούρια μελέτη Ελλήνων επιστημόνων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Depression and Anxiety”, η αερόβια γυμναστική έχει μεγάλα οφέλη στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια.

Η έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα άλλων 11 παλαιότερων ερευνών, που συνολικά αφορούσαν 455 άτομα, από 18 ως 65 ετών, που όλοι έπασχαν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο 45 λεπτά αερόβιας άσκησης, σε μέτρια ένταση, τρεις φορές την εβδομάδα, για εννέα εβδομάδες.

Όταν η άσκηση γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού γυμναστή, έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, σε σχέση με τα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία. Επίσης, τα οφέλη γίνονταν ορατά άσχετα με το αν ο ασθενής βρισκόταν σε κλινική ή όχι.

«Η μελέτη συμπέρανε ότι η εποπτευόμενη αεροβική άσκηση μπορεί να υποστηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ιωάννης Μωρρές.

Άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν οι καθηγητές Γιάννης Θεοδωράκης και Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Κομούτος, καθώς επίσης η Αφροδίτη Στάθη και ο Χαράλαμπος Κρομμύδας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v