Οι τάσεις του fitness για το 2016

Ασκήσεις με το βάρος του σώματος, λειτουργική προπόνηση, cross training. Ποιες μορφές άσκησης θα μας κάνουν να ιδρώσουμε το 2016;
Οι τάσεις του fitness για το 2016

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι τάσεις (ή αν θέλετε «μόδες») στον χώρο του fitness για το νέο έτος θα είναι τόσο διαφοροποιημένες μεταξύ τους, όσο και ο πληθυσμός των ασκούμενων που ασχολείται με αυτές.

Από τους πιο αρχάριους μέχρι τους πιο προχωρημένους, το 2016 φαίνεται πως επιφυλάσσει κάτι για όλους, σε κάθε τομέα. Από στοχευμένες προπονήσεις και ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τεχνικές χαλάρωσης και συνδυαστικές ασκήσεις, το 2016 είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει να… ιδρώσουμε.

Body weight training

Η άσκηση με το βάρος του σώματος κερδίζει ολοένα έδαφος: έλξεις στο μονόζυγο, pushups, προβολές, καθίσματα μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, χωρίς εξοπλισμό και έχουν σημαντικά αποτελέσματα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Μια μορφή άσκησης που ενσωματώνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος και κερδίζει ταχύτητα έδαφος στη χώρα μας είναι η καλλισθενική κιναισθητική αγωγή, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στο ίδιο μοτίβο της άσκησης με το βάρος του σώματος, αλλά με εντελώς διαφορετική εφαρμογή είναι και το ιδιαιτέρως διαδεδομένο pole dancing, μια μορφή χορού και κινήσεων οι οποίες κυριολεκτικά περιστρέφονται γύρω από έναν στύλο.

High-intensity interval training (HIIT)

Σύντομη σε διάρκεια, έντονη και αποτελεσματική, η Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης αποτελείται από σύντομες περιόδους αναερόβιων ασκήσεων (30-60 δευτερόλεπτα) που ακολουθούνται από διαστήματα πλήρους ξεκούρασης ή χαλαρής άσκησης. Το γεγονός ότι επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και το ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε την καθιστά ιδανική για αρκετό κόσμο. Προσοχή όμως, δεν απευθύνεται σε αρχάριους ασκούμενους.

Strength training

Strong is the new sexy για... το δύο χιλιάδες δεκαέξι. Ολοένα και περισσότεροι ασκούμενοι καταφεύγουν στην άσκηση ενδυνάμωσης για να δουν γρήγορα και ορατά αποτελέσματα και πλέον ο μύθος του «θα φουσκώσω» καταρρίπτεται από τα σφριγηλά σώματα γυναικών που τόλμησαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος άσκησης. Επίσης, η αύξηση της μυϊκής μάζας συνδέεται άμεσα με την μεγαλύτερη καύση λίπους αλλά και με την προστασία της υγείας των οστών.

Functional fitness

Η λειτουργική (functional) προπόνηση αποτελείται από ασκήσεις που βελτιώνουν την απόδοσή μας σε καθημερινές ασχολίες. Από το να κουβαλήσουμε τα πιτσιρίκια μέχρι το να μπορούμε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια χωρίς να λαχανιάζουμε και να κρατάμε τις σακούλες με τα ψώνια χωρίς να καίγονται τα χέρια μας. Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη. Η ποιότητα ζωής που προσφέρει η λειτουργική προπόνηση την κάνει ολοένα και πιο δημοφιλή.

Outdoor activities

Πολύς κόσμος βρίσκει μονότονη την άσκηση μέσα σε έναν κλειστό χώρο, κι έτσι προτιμά δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν σε εξωτερικό χώρο: τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία, αναρρίχηση, ορεινές διαδρομές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους «φανατικούς».

Yoga

Η καλλιέργεια σώματος και πνεύματος που προσφέρει η Yoga, η πανάρχαια αυτή μέθοδος διαλογισμού, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια. Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν η χαλάρωση που προσφέρει σε συνδυασμό με αρκετά οφέλη στην ευλυγισία θα τιμηθεί δεόντως από τους ασκούμενους. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η μέθοδος pilates, η οποία εστιάζει περισσότερο στην ορθοσωμία και την ενδυνάμωση του «πυρήνα» του σώματος, δηλαδή της περιοχής της κοιλιάς.

Personal Training

Δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η επένδυση χρημάτων και χρόνου σε έναν προσωπικό γυμναστή μπορεί να του αποφέρει σημαντικά οφέλη. Πέρα από την ψυχολογική τόνωση, ένας προσωπικός γυμναστής ξέρει και μπορεί να φτιάξει ένα προπονητικό πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ασκούμενου, βοηθώντας τον έτσι να φτάσει πιο γρήγορα στον στόχο του και να δει γρηγορότερα αποτελέσματα συγκριτικά με ένα πρόγραμμα- «κονσέρβα» που θα του προσφέρουν τα γυμναστήρια των 100€ τον χρόνο.

Cross Training

Έγινε γνωστό μέσω του Crossfit, όμως το Cross Training δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο του fitness. Σε κάθε περίπτωση, η εκγύμναση με ασκησιολόγιο από διαφορετικές «σχολές» (άρση βαρών, ενόργανη, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, λειτουργικές ασκήσεις) βρήκε πρόσφορο έδαφος σε εκατοντάδες κόσμου που αναζητούσαν κάτι διαφορετικό, πιο έντονο και περισσότερο ανταγωνιστικό.

Foam rolling

Έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικά χρόνια και πλέον γίνεται ανάρπαστο από επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου. Το foam roller, ένα «ρολό» από μαλακό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για μασάζ σε κάθε μυ του σώματος, μπορεί να ανακουφίσει τον ασκούμενο από μυϊκούς πόνους που συνδέονται με την έντονη γυμναστική, να μειώσει την ένταση των μυών και να επαναφέρει την ελαστικότητά τους. Η χρήση του είναι αρκετά εύκολη, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με την κατάλληλη καθοδήγηση ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί να ασχοληθεί αποτελεσματικά με αυτό.

Κι άλλα...
Άσκηση στοχευμένη στους άνω των "-ήντα" (άτομα από 50 ετών και άνω), κυκλική προπόνηση, group personal training τάξεις, εξειδικευμένη προπόνηση για αθλητές (sport specific training) και προπόνηση "πυρήνα" (core training) είναι μερικές ακόμα από τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο fitness το 2016. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v