Ποδήλατο στην πόλη: Ανοιξιάτικες βόλτες σε δύο ρόδες

Λαδώνουμε αλυσίδες, φουσκώνουμε λάστιχα και ανακαλύπτουμε τις καλύτερες ανοιξιάτικες ποδηλατοβόλτες εντός και εκτός πόλης.
Ποδήλατο στην πόλη: Ανοιξιάτικες βόλτες σε δύο ρόδες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από Αθήνα μέχρι Γλυφάδα και από Κηφισιά μέχρι Χαϊδάρι, οι δωρεάν ποδηλατοβόλτες των κατά τόπους ποδηλατικών ομάδων αυξάνονται και πληθύνονται. Μάλιστα αυτήν την περίοδο που η πόλη έχει ντυθεί ανοιξιάτικα και ο ήλιος λούζει τα… πετάλια μας, μια βόλτα με ποδήλατο φαντάζει πιο ειδυλλιακή από ποτέ.

Παρακάτω προτείνουμε μερικές από αυτές τις ομάδες, ανά περιοχή, έτσι ώστε να συμμετέχετε σε όποια βρίσκεται πιο κοντά σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, να έχετε κατά νου ότι πλέον κάθε – μα κάθε – δήμος της Αττικής έχει και τη δική του ποδηλατο-ομάδα, η οποία διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση διαδρομές.

* H καθιερωμένη παρασκευιάτικη ποδηλατάδα της δημοφιλούς αθηναϊκής ομάδας Freeday, ξεκινά κατά τις 21.30 από το σταθμό του Θησείου και περιλαμβάνει την μισή, ενίοτε κι ολόκληρη την Αττική, για να ξανακαταλήξει στο Θησείο γύρω στις 2.00 το πρωί. Οι προορισμοί ποικίλλουν και αλλάζουν κάθε Παρασκευή, ενώ η ανακοίνωσή τους γίνεται συνήθως μια ημέρα πριν στην σελίδα της ομάδας στο Facebook.

* Από τον σταθμό του Ηρακλείου ξεκινούν για τις ποδηλατοβόλτες τους οι Ποδηλάτες του Ηρακλείου κάθε Τετάρτη στις 19.00 με προορισμούς που συχνά – πυκνά «αγγίζουν» και θάλασσα. Στην πιο πρόσφατή τους διαδρόμη… έλιωσαν στα Λιόσια, ενώ οι μελλοντικές διαδρομές αναρτώνται στη σελίδα τους εδώ.

* Κάθε Παρασκευή στις 21.00 οι Ποδηλάτες Πεύκης προγραμματίζουν ήπιες ποδηλατάδες στα Βόρεια Προάστια με αφετηρία το εμπορικό κέντρο Πεύκης. Η πιο πρόσφατη ποδηλατάδα τους έγινε στους Αγγέλους (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Ροδόπολη και πίσω) και ήταν μια καταπράσινη και δροσερή διαδρομή μέτριου επιπέδου δυσκολίας. Οι διαδρομές αναγγέλλονται κάθε εβδομάδα από τη σελίδα τους και μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς προτείνοντας εκείνη που θα θέλατε να κάνετε. 

* Οι Ποδηλάτες Παπάγου - Χολαργού δίνουν ραντεβού Τετάρτες και Κυριακές στην «Ομπρέλλα» και αλωνίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές των δύο δήμων (και όχι μόνο), ενώ στην ιστοσελίδα τους αναρτώνται όλες οι ποδηλατοδρομίες, οι εκδηλώσεις και οι κυκλοφορίες βιβλίων που σχετίζονται με το ποδήλατο. Δείτε τις επόμενες ποδηλατοβόλτες τους εδώ.

* Οι Ποδηλάτες Αλσούπολης Νέας Φιλοθέης, συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στις 19.300 στην οδό Κασταμονής 144 στη Νέα Ιωνία και από εκεί ξεκινούν ποδηλατοβόλτες συνολικής διάρκειας 1-2 ωρών με τις απαραίτητες στάσεις σε κοντινές περιοχές. Για παράδειγμα, μια από τις προηγούμενες βόλτες τους περιλάμβανε διαδρομή στους Δήμους Νέας Φιλοθέης και Γέρακα, συνολικής απόστασης 18 χιλιομέτρων. Ενημερωθείτε για τις επόμενες βόλτες από εδώ.

* Στα Νότια, οι Ποδηλάτες του Νότου προγραμματίζουν διαδρομές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 20.00 με αφετηρία το ζαχαροπλαστείο "Κωνσταντινίδης" στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 534 στον Άλιμο. Οι διαδρομές είναι τρίωρες με αποστάσεις των 25-35 χιλιομέτρων με ταχύτητα 15-20 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κάθε προορισμός ανακοινώνεται 1-2 ημέρες πριν από τη σελίδα τους.

* Άκρως δραστήρια ομάδα, οι Ποδηλάτες Χαϊδαρίου συναντιούνται κάθε Τετάρτη στο Παλατάκι (Εθνική Οδός και Στρατάρχου Καραϊσκάκη) στις 19.30 και αναχωρούν στις 20.00 για διαδρομές που μπορούν να φτάσουν μέχρι την Κηφισιά ή την Μαρίνα Φλοίσβου. «Ανεπίσημα», διοργανώνουν και κυριακάτικες βόλτες ύστερα από συνεννόηση. Ενημερωθείτε για τις βόλτες τους εδώ.

* Όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 10 Μαΐου οι ποδηλάτες όλης της χώρας θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα διαδηλώσουν μαζικά για τα αιτήματά τους σε μια πανελλαδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα σε 32 πόλεις. Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει το μεσημέρι στις περισσότερες πόλεις, ενώ στην Αθήνα η εκκίνηση θα γίνει παραδοσιακά από το Πεδίον του Άρεως στις 12.00. Αν θέλετε να κατέβετε στο σημείο εκκίνησης με παρέα από τη γειτονιά σας, μπορείτε να ακολουθήσετε μια από τις προσυγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν από κεντρικά σημεία της Αττικής.  Σημειώστε ότι στη Θεσσαλονίκη η εκκίνηση θα γίνει στις 17.00 από το Άγαλμα Βενιζέλου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v