Γυμναστική και ζέστη: Συμβουλές για να μην… καείτε

Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για γυμναστική, όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω ζέστης. Συμβουλές και προτάσεις για να γυμναστείτε με ασφάλεια.
Γυμναστική και ζέστη: Συμβουλές για να μην… καείτε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όσοι κατάφεραν να ακολουθήσουν ένα πειθαρχημένο προπονητικό πλάνο τον χειμώνα, ενδεχομένως να θέλουν να παραμείνουν σε αυτό και το καλοκαίρι. Όμως ενώ τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για προπόνηση, το καλοκαίρι ο παράγοντας ζέστη απειλεί τόσο την απόδοσή μας όσο και την ίδια μας την υγεία.

Αν για εσάς λοιπόν το καλοκαίρι εκτός από βουτιές, καλαμαράκια και χαλαρά cocktails σε ταράτσες είναι και κατά ένα μεγάλο ποσοστό άσκηση, δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τυχόν «καυτά» παρατράγουδα.

Πόσο υγιείς είστε;
Πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Αν, για παράδειγμα, πάσχετε από καρδιοπάθεια, χρόνιο νόσημα, και λαμβάνετε φάρμακα ή έχετε διαβήτη θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το είδος της άσκησης που αρμόζει καλύτερα στην κατάσταση σας.

Ντυθείτε κατάλληλα
Προτιμήστε φαρδιά ρούχα από πολυεστέρα και βαμβάκι ή άλλα υλικά ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να απορροφούν την υγρασία και να κρατούν το σώμα σας δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Δεν είναι η εφίδρωση αυτή που δροσίζει το σώμα σας, αλλά περισσότερο η εξάτμιση του ιδρώτα. Επομένως αποφύγετε να φοράτε ρούχα τα οποία «ρουφάνε» τον ιδρώτα και δεν του επιτρέπουν να εξατμιστεί.

Ενυδατωθείτε σωστά
Όσο πιο πολύ ιδρώνετε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε την ενυδάτωση για να αποφύγετε τυχόν κράμπες λόγω ζέστης, εξάντληση ή ακόμα χειρότερα θερμοπληξία. Έχετε λοιπόν πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε από αυτό συχνά και σε μικρές ποσότητες. Αποφύγετε τα ιδιαίτερα δημοφιλή αυτήν την περίοδο ενεργειακά ποτά και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα και προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης. Τα ποτά αυτά απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άτομα τα οποία κάνουν πολύ έντονη προπόνηση η οποία ξεπερνά την μία ώρα και, συν τοις άλλοις, είναι γεμάτα με σάκχαρα τα οποία σας επιβαρύνουν θερμιδικά.

Προγραμματίστε σωστά την προπόνησή σας
Ο ήλιος, η υγρασία και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το μεσημέρι. Επομένως για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης, επιλέξτε να προπονηθείτε είτε νωρίς το πρωί είτε μετά τις οκτώ το βράδυ.

Κάντε «δροσερές» προπονήσεις
Σας αρέσει το τρέξιμο ή τα βάρη; Αυτό το καλοκαίρι κάντε τη διαφορά και δοκιμάστε κάτι το οποίο και θα σας δροσίσει και θα σας γυμνάσει το ίδιο αποτελεσματικά. Η κολύμβηση για παράδειγμα είναι μια ιδανική επιλογή. Είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα, τριάντα λεπτά κολύμβησης μπορούν να έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο στην αερόβια ικανότητά σας όσο και στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας.

Πάρτε το χαλαρά
Τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα καλό θα ήταν να αποφύγετε να προπονείστε σε εξωτερικούς χώρους. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να μην το κάνετε και θέλετε πάση θυσία να κάνετε την προπόνησή σας φροντίστε να μην πιέσετε τον εαυτό σας να φτάσει στα όριά του και να κάνετε μια πιο χαλαρή προπόνηση.

Εγκλιματιστείτε
Αν για πρώτη φορά δοκιμάζετε να κάνετε προπόνηση σε εξωτερικό χώρο τις ημέρες του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να το κάνετε σταδιακά. Ξεκινήστε με χαμηλότερης έντασης ασκήσεις για λιγότερο χρονικό διάστημα και κάνετε μεγαλύτερα διαλείμματα. Σιγά σιγά το σώμα σας θα προσαρμοστεί στις θερμές καιρικές συνθήκες και θα μπορέσετε σταδιακά να αυξήσετε τον όγκο της προπόνησης.

Βρείτε ίσκιο
Πάρκα, άλση και μέρη σκιερά είναι ιδανικά για να κάνετε την προπόνησή σας τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. Πέρα από τη φυσική δροσιά που παρέχουν, σας δίνουν και επαρκείς χώρους για να… ξαποστάσετε και να πάρετε ανάσες αν δείτε τα σκούρα.

Προσοχή στην υγρασία
Δεν είστε μέλος εθνικής ομάδας που παίζει στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή, επομένως δώστε προσοχή στον παράγοντα υγρασία. Αν, εκτός από υψηλή θερμοκρασία, ο καιρός έχει και υγρασία τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μας κάνει να νοιώθουμε ακόμα πιο έντονα τη ζέστη, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να «δροσιστεί» με τον ιδρώτα, κάτι που φέρνει τη θερμοπληξία σε απόσταση αναπνοής.

Η ξεκούραση είναι το παν
Όπως και τον χειμώνα έτσι και το καλοκαίρι ο οργανισμός σας μετά από την προπόνηση (ή τις προπονήσεις) χρειάζεται επαρκή ξεκούραση έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσαρμογές που του «επιβάλλονται» μέσω της άσκησης. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε όσο χρειάζεται για να νοιώθετε ξεκούραστοι και να τρέφεστε σωστά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v