Παρκούρ: Το αστικό σπορ των δρόμων

Ένα εντυπωσιακό και άκρως ενδιαφέρον σπορ κατακτά τους νέους της πόλης. Τι είναι το παρκούρ και πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την αδρεναλίνη που προσφέρει;
Παρκούρ: Το αστικό σπορ των δρόμων
του Νικόλα Γεωργιακώδης

Πριν από μερικούς μήνες, η Σαντορίνη αποτέλεσε σημείο συνάντησης αθλητών ενός ιδιαίτερου και αρκετά «ξένου» στην Ελλάδα αθλήματος, του Παρκούρ. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου μαζεύτηκαν για να δουν από κοντά 18 αθλητές να επιδίδονται σε εντυπωσιακά ακροβατικά πάνω στις στέγες των σπιτιών, χρησιμοποιώντας τεχνικές που έχουμε δει δεκάδες φορές στην μεγάλη οθόνη σε ταινίες με καταδιώξεις.

Τρεχάτε ποδαράκια μου
Τι είναι λοιπόν, το Παρκούρ; Γνωστό και ως Τέχνη της Φυγής, είναι μια γαλλικής κατάγωγής, μη ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, κινήσεις παρκούρ βλέπουμε στην πλειοψηφία των Χολυγουντιανών blockbuster, όπου ο ηθοποιός (ή καλύτερα ο κασκαντέρ του) υπερπηδά φυσικά ή τεχνητά εμπόδια για να ξεφύγει από αυτούς που τον καταδιώκουν.

Όχι, τους traceurs (έτσι ονομάζονται οι μαθητές του Παρκούρ) δεν τους καταδιώκει κάποιος, ούτε είναι οι ίδιοι κασκαντέρ. Το μόνο που κάνουν είναι να προπονούνται με βάση αυτό το μοτίβο της φυγής και να καλλιεργούν την ικανότητα να εντοπίζουν εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τόσο στη καθημερινή τους ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Βίντεο που κόβουν την ανάσα

Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον η ιδιαίτερη αυτή μορφή άσκησης, τότε με μια σύντομη ματιά στο Youtube, μπορείτε να δείτε δεκάδες εντυπωσιακά βίντεο με parkour. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.

Ο ιδρυτής του Παρκούρ David Belle επί το έργον.


Compilation με τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές για φέτος.


Κλιπ από το event Red Bull Art of Motion στο οποίο συμμετείχαν 18 κορυφαίοι traceurs από όλον τον κόσμο.


Εντυπωσιακό βίντεο με την κάμερα τοποθετημένη στο κεφάλι του αθλητή.


To διάσημο video game Assasin's Creed συναντά το Παρκούρ.


Βίντεο με τον Francois Mahop.


Είναι επικίνδυνο;
Εξαρτάται. Αν την δείτε… Σούπερμαν και αρχίσετε να πηδάτε από ταράτσες ή σκαλοπάτια τότε ναι, είναι. Αν όμως ξεκινήσετε μαθαίνοντας τις βασικές κινήσεις δίπλα σε κάποιον εκπαιδευτή της εμπιστοσύνης σας, τότε όχι, δεν είναι. Άλλωστε οι κινήσεις που βλέπουμε σε βίντεο όπως τα παραπάνω γίνονται από επαγγελματίες και αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του παρκούρ. Επομένως, το παρκούρ μπορεί να γίνει επικίνδυνο, μόνο αν αυτός που θα ασχοληθεί δεν είναι σωστά ενημερωμένος και αποκτήσει λάθος εικόνα για το άθλημα.

Πού μπορώ να μάθω;
«Όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το παρκούρ καλό θα ήταν να ζητήσει την καθοδήγηση κάποιου με μεγαλύτερη εμπειρία, είτε αυτός είναι ένας αθλητής που ασχολείται καιρό είτε κάποιος που έχει μια σχολή ή μια ομάδα παρκούρ», λέει ο Κώστας αθλητής παρκούρ, η αγάπη του οποίου για το άθλημα οδήγησε στην δημιουργία της ιστοσελίδας parkour.gr. Πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας παρκούρ στην Ελλάδα.

«Κάθε ομάδα και κάθε κοινότητα έχει το δικό της στυλ και τον δικό της τρόπο προπόνησης. Μερικές δίνουν περισσότερο έμφαση στην ενδυνάμωση, άλλες στην τεχνική, κάποιες άλλες στα πιο εξειδικευμένα tricks», διευκρινίζει ο Κώστας. Σε γενικές γραμμές, ένα ενδεικτικό μοτίβο προπόνησης παρκούρ περιλαμβάνει αρχικά πολύ καλό ζέσταμα, παρουσίαση των ειδικών ασκήσεων, διδασκαλία τεχνικής, «πάντρεμα» τεχνικής και ασκήσεων μέσα από ειδικές διαδρομές, ασκήσεις ενδυνάμωσης και τέλος, αποθεραπεία και χαλάρωση.

Όσον αφορά τις σχολές/ κοινότητες, αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και ολοένα και περισσότερος κόσμος ζητά να μάθει. «Το άθλημα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ο κόσμος το βλέπει πιο σοβαρά και πιο οργανωμένα. Θέλει να κάνει κάτι εναλλακτικό σε εξωτερικό χώρο και παρά το γεγονός ότι γενικά δεν προωθούμε ιδιαίτερα το ανταγωνιστικό κομμάτι, υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν και οργάνωσαν events, όπως αυτό στην Σαντορίνη. Είναι τιμή για την Ελλάδα να γίνονται τέτοια events», καταλήγει ο Κώστας.

Οι σχολές της Αθήνας:
* Athens Parkour Classes, τηλ: 6979148277
* Life Through Movement
Mad Jumpers Parkour and Freerunning Team
* MPB!
NSA Parkour Team 

Οι σχολές της Θεσσαλονίκης:
HNS 
North Greece Union 
Parkour Action
Team Focus‏

Περισσότερες σχολές σε όλη την Ελλάδα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v