Αναρρίχηση: Οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα

Κάλυμνος, Μετέωρα, Αττική, Βαράσοβα, Κρήτη. Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα πεδία αναρρίχησης στην Ελλάδα και αψηφούμε τους νόμους της βαρύτητας.
Αναρρίχηση: Οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αδρεναλίνη, θέα που κόβει την ανάσα, εξαιρετική σωματική άσκηση και ψυχική ευεξία. Αν υπάρχει ένα χόμπι/άθλημα το οποίο συνδυάζει όλα τα παραπάνω (και αρκετά ακόμα) τότε αυτό είναι η αναρρίχηση σε βράχο.

Σε παλαιότερο άρθρο, μάθαμε τα πάντα για το άκρως εντυπωσιακό αυτό extreme sport: την διαδικασία για να αποκτήσετε την βασική εκπαίδευση που θα σας επιτρέψει να ανεβείτε τον πρώτο σας βράχο, το κόστος και τις διαθέσιμες πιστοποιημένες σχολές στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, θεωρώντας δεδομένο ότι έχετε αποκτήσει τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις από κάποια σχολή, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι αναρριχητικές διαδρομές στα πεδία αυτά θα ικανοποιήσουν το ίδιο τόσο τους αρχάριους, όσο και τους πιο προχωρημένους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνίσταται να τα επισκεφτείτε με κάποιον σχοινοσύντροφο ο οποίος θα έχει περάσει και αυτός την βασική πιστοποιημένη εκπαίδευση και θα σας παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια.

Κάλυμνος

Υπόδειγμα ανάδειξης των αθλητικών της θελγήτρων, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων κέρδισε επάξια τα τελευταία χρόνια την φήμη ενός εκ των κορυφαίων προορισμών, ίσως του κορυφαίου, για αναρρίχηση στον κόσμο, χάρη στην ποικιλομορφία των βραχώδων σχηματισμών της. Η ομορφιά της απλότητας του τοπίου, αλλά και οι λίθινοι όγκοι – προκλήσεις για τους αναρριχητές αναγκάζουν τους μεγαλύτερους φαν του αθλήματος να κλείσουν κάθε καλοκαίρι εισιτήριο για Δωδεκάνησα. Αν σκεφτεί κανείς πως μετά βίας έχει εξερευνηθεί το 10% της γεωλογικής ποικιλομορφίας και των διαδρομών της Καλύμνου, δεν είναι να απορεί που οι αναρριχητές ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα μήνα στο νησί – λέγεται μάλιστα, πως ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϋλάνδης.

Ψηλά τείχη, πήλινες «πλάκες», εντυπωσιακές προεξοχές, ηφαιστειογενείς σχηματισμοί και ογκόλιθοι προσφέρονται είτε για συμβατική αναρρίχηση, είτε για το λεγόμενο bouldering, παρακλάδι του αθλήματος που δεν εμπεριέχει την χρήση σχοινιών, αλλά λαμβάνει χώρα σε «μίνι» ογκόλιθους. Δείτε όλα τα φετινά μονοπάτια για αναρρίχηση εδώ και περισσότερες πληροφορίες για το αναρριχητικό πεδίο στην επίσημη ιστοσελίδα του εδώ. Σημειώστε επίσης, ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί, διοργανώνεται το Kalymnos Climbing Festival.

Περισσότερα για το νησί των σφουγγαράδων σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.

Μετέωρα

Από τα σπουδαιότερα αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, το ονομαστό «δάσος των βράχων» εντυπωσιάζει με τους εκατοντάδες βράχινους πύργους, μικρούς και μεγάλους, την εντυπωσιακή του φύση, την έντονη παρουσία του «Θείου» με τα δεκάδες μοναστήρια και την οργιώδη βλάστηση. Το αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων διαθέτει περίπου επτακόσιες μεγάλες διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας με κάποιες από αυτές να φτάνουν σε ύψος ακόμα και το ένα χιλιόμετρο (δείτε τις αναλυτικά εδώ), ενώ τα βράχια είναι αμμολιθικά με κροκάλες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν φυσικά «πιασίματα» και να αποτελούν ιδανική επιλογή για αρχάριους.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από αναρρίχηση στα Μετέωρα:

 

Σημειώστε ότι η Trekking Hellas διοργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο εξόρμηση στα Μετέωρα και συγκεκριμένα στον βράχο Ντούπιανη με μαθήματα για αρχάριους και διαδρομή χαμηλής δυσκολίας. Το κόστος ανέρχεται στα 40€ ανά άτομο. Περισσότερα εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα Μετέωρα σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.

Βαράσοβα

Πρόκειται για έναν συμπαγή ασβεστολιθικό όγκο 917 μέτρων ο οποίος ξεπηδά πλάι στη θάλασσα απέναντι από την Πάτρα και διαθέτει μερικές από τις σημαντικότερες μεγάλες αναρριχητικές διαδρομές στην χώρα. Στην Βαράσοβα θα βρείτε περίπου ενενήντα διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης, παραδοσιακές, αλλά και εκπαιδευτικές εξοπλισμένες με αρκετές πλακέτες για επιπλέον ασφάλεια. Η δυσκολία τους κυμαίνεται από 4ου έως 10ου βαθμού (δείτε εδώ αναλυτικά την κλίμακα δυσκολίας), ενώ το μήκος τους είναι από 25 μέχρι εννιακόσια μέτρα. Δείτε αναλυτικά όλες τις διαδρομές του πεδίου εδώ.

Κρήτη

Το πανέμορφο νησί είναι γεμάτο με αναρριχητικά πεδία τα οποία εκτός από έντονες συγκινήσεις προσφέρουν και εκπληκτική θέα στο φυσικό κάλλος της Κρήτης. Το πεδίο της Πεζάς με τους τέσσερεις βράχους με την πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου, το Αγιοφάραγγο με ορισμένες από τις πιο δύσκολες διαδρομές του νησιού, ο Καλαθάς, ο Σταυρός και ο Πλακιάς, μια εντελώς κάθετη ορθοπλαγιά με εντυπωσιακές σχισμές, είναι μερικοί μόνο από τους προορισμούς που έλκουν κάθε χρόνο εκατοντάδες αναρριχητές. Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα αναρριχητικά πεδία της Κρήτης και τις επιμέρους διαδρομές τους θα βρείτε εδώ.


Ποικίλο όρος

Ποιος είπε ότι όσοι μένουν στην Αττική δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αναρριχητικές διαδρομές… με τα όλα τους; Στο Ποικίλο Όρος πάνω από τους Δήμους Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου έχουν ανοιχτεί διαδρομές… ποικίλης δυσκολίας μήκους από δέκα μέχρι και τριάντα πέντε μέτρων. Εδώ θα βρείτε το πεδίο Αμφιθέατρο 1 με δώδεκα διαδρομές, το Αμφιθέατρο 2 με 29 διαδρομές, τα Κρυφά με έξι διαδρομές, την Αρχή με τέσσερις διαδρομές, το Γκρίζα με πέντε, τα Απέναντι Μικρά και Μεγάλα με συνολικά 13 διαδρομές, το Παλαιές με τρεις, το Καλοκαιρινά με εννέα και τέλος το Είσοδος με επτά. Η δυσκολία των διαδρομών σε όλα τα πεδία κυμαίνεται από 5ου μέχρι 7ου βαθμού.

Δείτε αναλυτικά όλα τα πεδία και τις διαδρομές του Ποικίλου Όρους εδώ.

Ναύπλιο

Εκτός από τα αξιοθέατα, τις βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια, την πλούσια ιστορία του και την όμορφή του θάλασσα, το Ναύπλιο αποτελεί έναν must αναρριχητικό προορισμό. Το πεδίο Ναυπλίου χωρίζεται σε επτά τομείς με τα ονόματα «Παγκάκι» (τέσσερεις διαδρομές), «Octapussy» (19 διαδρομές), «Ορέστης» (οι διαδρομές είναι προς το παρόν ακατάλληλες για αναρρίχηση), «Αψίδα» (11 διαδρομές), «Παναγίτσα» (πέντε διαδρομές), «Νεράκι» (24 διαδρομές) και «Μυθολογία» (οκτώ διαδρομές). Οι διαδρομές στο σύνολό τους (δείτε τις εδώ και εδώ) απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους.

Περισσότερα για την πανέμορφη πόλη της Αργολίδας σε παλαιότερο αφιέρωμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v