Hot Yoga Glyfada: Νέο στέκι για την πιο «καυτή» γυμναστική

Ταχεία απώλεια βάρους, ασύγκριτη πνευματική χαλάρωση και αμέτρητα οφέλη για την υγεία σε έναν νέο χώρο με το… τσι να ρέει άφθονο. Γνωρίστε το Hot Yoga Glyfada.
Hot Yoga Glyfada: Νέο στέκι για την πιο «καυτή» γυμναστική
Δοκιμάστε και εσείς την hot yoga! Κερδίστε δωρεάν μαθήματα δηλώνοντας συμμετοχή μέσω της Φόρμας Διαγωνισμού

της Έλενας Μπούλια

Λιγότερο από τρεις μήνες μετρά το νέο αδερφάκι των κέντρων Hot Yoga, το Hot Yoga Glyfada, στο οποίο βρεθήκαμε πριν μερικές ημέρες για να μάθουμε τα μυστικά της άσκησης που εδώ και τριάντα χρόνια συναρπάζει τους απανταχού celebrities.

Σε έναν λιτό και πλημμυρισμένο από φυσικό φως και lounge μελωδίες χώρο, στα πρότυπα του feng shui που επιβάλει καθαρότητα και ισορροπία στο περιβάλλον, συναντήσαμε την κ. Ελένη Πρέκα, η οποία εισήγαγε την hot yoga στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια.

Καθισμένες στους μεγάλους, αναπαυτικούς καναπέδες του φιλόξενου κέντρου, πίνοντας παγωμένο πράσινο τσάι με γεύση ρόδι, σε μία ατμόσφαιρα που δημιουργεί αισθήματα χαλάρωσης πριν ακόμα περάσει ο ασκούμενος στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, μιλήσαμε για την ενδιαφέρουσα αυτή μορφή άσκησης που επιδρά εξίσου αποτελεσματικά σε σώμα και πνεύμα.

Τι είναι η Hot Yoga



Την hot yoga σύστησε για πρώτη φορά στην Αμερική ο Ινδός yoga guru Bikram Choudhury, ο οποίος επεδίωξε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κλασικής yoga δημιουργώντας στα αμερικανικά studios περιβαλλοντικές συνθήκες νότιας Ινδίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην hot yoga πραγματοποιείται μία σειρά από asanes της κλασικής yoga σε θερμαινόμενο δωμάτιο 40 βαθμών και με 60% υγρασία. Αν οι συνθήκες αυτές σας ακούγονται… εξαντλητικές, μάθετε ότι όχι μόνο είναι ανεκτές έως και ευχάριστες, καθώς το οξυγόνο ανανεώνεται πλήρως, αλλά και ότι τα οφέλη που επιφέρουν στο σώμα και το πνεύμα είναι εντυπωσιακά.

«Δεν είναι μόνο η τρομερή σωματική άσκηση που λαμβάνει χώρα σε αυτές τις συνθήκες, αφού ο ασκούμενος ανεβάζει παλμούς όπως στην αεροβική λόγω ζέστης, αλλά και η ψυχική και πνευματική λύτρωση που νιώθει όταν ολοκληρώνει το μάθημα, καθώς η ζέστη χαλαρώνει το νευρικό σύστημα», εξηγεί η κ. Πρέκα, η οποία δεν παραλείπει φυσικά να απαριθμήσει περισσότερα σημαντικά οφέλη της hot yoga στην υγεία:

-Καλύτερη ελαστικότητα: Το δωμάτιο ζεσταίνεται για να ζεστάνει τους μυς και να προκαλέσει εφίδρωση. Οι ζεστοί μύες τεντώνονται καλύτερα και έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

-Απομάκρυνση τοξινών: Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, αποβάλει τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης.

-Καλύτερη συγκέντρωση: Όπως το σώμα έτσι και το μυαλό «παλεύει» κατά την διάρκεια της άσκησης για να μείνει συγκεντρωμένο σε ένα προκλητικό περιβάλλον. Στη συγκέντρωση αυτή συμβάλλουν οι σωστές, βαθιές αναπνοές που αποτελούν βασικό στοιχείο της hot yoga.

-Μείωση βάρους: Η hot yoga ενσωματώνει πολλές διαφορετικές όψεις της απώλειας βάρους και της διατήρησης αυτής, όπως η άσκηση, η μείωση του στρες και η διέγερση του θυρεοειδούς. Καθώς το σώμα δουλεύει για να διατηρήσει την θερμορύθμιση, αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων χωρίς να επιβαρύνονται οι σύνδεσμοι (κάτι που θα γινόταν με την κλασική αεροβική άσκηση).

-Μείωση άγχους: Δεν υπάρχει ασκούμενος που να μη βγει από το μάθημα hot yoga πιο ήρεμος και χαλαρός. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Πρέκα «καταλαβαίνουν το όφελος της εν λόγω άσκησης το βράδυ που ξαπλώνουν να κοιμηθούν. Όταν οι ασκούμενοι ξανάρχονται, όλοι λένε πόσο καλύτερα κοιμήθηκαν μετά το μάθημα».

-Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού: Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος οδηγεί στην αύξηση παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν ασθένειες και βακτήρια, αλλά και στη μεγαλύτερη παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

-Αντιμετώπιση πόνων-τραυματισμών: Η hot yoga προωθεί την λίπανση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται το αίσθημα της δυσκαμψίας και δυσφορίας που προκαλούν τα «πιασίματα» και οι «τραυματισμοί». Δεν είναι τυχαίο ότι την άσκηση αυτή επιλέγουν αμέτρητοι αθλητές για την αποθεραπεία τους αλλά και την καλύτερη ελαστικότητα των μυών τους που θα τους οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις. Επιπλέον, όπως τονίζει η κ. Πρέκα, η hot yoga είναι σωτήρια για τους «πόνους του γραφείου» από τους οποίους υποφέρουν όσοι εργάζονται για πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστές.

Απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ

Αυτό, όμως, που κερδίζει τους περισσότερους λάτρεις της hot yoga είναι αναμφίβολα η ταχύτητα με την οποία χάνουν βάρος και -κυρίως- καίνε λίπος. «Με 3-4 επισκέψεις εβδομαδιαίως η αλλαγή που παρατηρεί ο ασκούμενος στο σώμα του είναι θεαματική» λέει η κ. Πρέκα. Με τις ασκήσεις της hot yoga οι μυς «χτίζονται» και το σώμα δείχνει πιο γραμμωμένο. Επίσης, απομακρύνονται οι επίμονες λιπώδεις συγκεντρώσεις από την κοιλιά, τους γοφούς, τους μηρούς και τα οπίσθια. Τέλος, εξισορροπείται ο μεταβολισμός και βελτιώνεται η συνολική ενέργεια του οργανισμού. Το αποτέλεσμα; Πολύ πιο κομψή και υγιής εικόνα.

Hot yoga για όλους

Μπορεί, όμως, ο καθένας να συμμετέχει σε μία τέτοια μορφή yoga; «Μόνο άτομα που έχουν σοβαρό πρόβλημα υπέρτασης θα πρέπει ίσως να το συζητήσουν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν hot yoga», λέει η κ. Πρέκα, η οποία συμπληρώνει ότι μία κατηγορία που δεν αναλαμβάνει ακόμα να γυμνάσει είναι οι έγκυοι, μέχρι τουλάχιστον να λάβει την σχετική πιστοποίηση. «Για γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει, όμως, η άσκηση αυτή είναι παραπάνω από ιδανική, αφού πέρα από βάρος, χάνουν απίστευτα γρήγορα την κυτταρίτιδα που δημιουργήθηκε στο σώμα τους κατά την εγκυμοσύνη, χάρη στην καλύτερη ενεργοποίηση του μεταβολισμού» τονίζει η δασκάλα hot yoga και υπόσχεται «μία νέα μαμά που θα ξεκινήσει τώρα hot yoga, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, θα έχει επαναφέρει μέχρι το καλοκαίρι πλήρως το σώμα της!».



Κατά τα άλλα, οι ασκούμενοι της hot yoga είναι άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, υπάρχουν και ασκούμενοι άνω των 60 ετών, και άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα, τα οποία έχουν αγαπήσει τη hot yoga επειδή δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική.

Μάλιστα, στο Hot Yoga οι ασκούμενοι μπορούν να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στα εβδομαδιαία μαθήματα ακόμα και την τελευταία στιγμή, προσαρμόζοντάς τα σύμφωνα με το πρόγραμμά τους. Αρκεί να ενημερωθούν για τις ώρες μαθημάτων μέσω του Προγράμματος, το οποίο είναι αναρτημένο online.

Όσο για το κόστος των μαθημάτων hot yoga; Τα μεμονωμένα μαθήματα κοστίζουν 20 ευρώ για περίπου μία ώρα. Πολύ οικονομικότερο είναι, όμως, το μηνιαίο πακέτο απεριόριστων επισκέψεων, το οποίοι κοστίζει 120 ευρώ.

Στο πιστοποιημένο Hot Yoga Glyfada μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα hot pilates αλλά και να απολαύσετε χαλαρωτικό μασάζ από έμπειρο φυσικοθεραπευτή.

Hot Yoga Glyfada: Αγγέλου Μεταξά 52, Γλυφάδα, τηλ. 210 9680420, 6982999829.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.hot-yoga.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v