Krav Maga: Αυτοάμυνα από το… Ισραήλ

Λαβές, εξουδετέρωση πάσης φύσεως οπλισμού, ρίψεις, χτυπήματα σε ευαίσθητα σημεία, όλα με στόχο την αυτοπροστασία και με την… υπογραφή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την «μοντέρνα» μορφή αυτοάμυνας του Krav Maga.
Krav Maga: Αυτοάμυνα από το… Ισραήλ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένας άγνωστος με μαχαίρι επιχειρεί να επιτεθεί σε μια γυναίκα. Εκείνη σε κλάσματα δευτερολέπτου κινείται έξω από το πεδίο επίθεσης παράλληλα με αυτόν, στοχεύει στην βουβωνική του χώρα, τον αφοπλίζει και εν συνεχεία τον ρίχνει στο έδαφος μπρούμυτα καταφέρνοντας του πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και παραγγέλνει ποτό. Όχι, δεν πρόκειται για σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Ζίνα, αλλά για μία από τις πολλές τεχνικές του Krav Maga, ενός συστήματος αυτοάμυνας που ξεκίνησε καθαρά ως επιχειρησιακό σύστημα για σώματα στρατού, αλλά δεν άργησε να επεκταθεί και σε απλούς πολίτες. Που βασίζεται αυτό το σύστημα και πώς εξηγείται η διαρκώς αυξανόμενη εξάπλωσή του;

Η «γέννηση» του Krav Maga

Το Krav Maga (στα Εβραϊκά μάχη επαφής - contact fight) είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας και μάχης που επινόησαν οι Ισραηλινοί για τα δύσκολα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε από τον Imi Lichtenfeld, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας στον Ισραηλινό στρατό ως Chief Instructor of Hand to Hand Combat των I .D. F. (Israeli Defense Forces). Με την πάροδο των χρόνων, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή αστυνομία και η Μοσσάντ άρχισαν και αυτές να χρησιμοποιούν το σύστημα, ενώ αυτό δεν άργησε να «μεταπηδήσει» στους Ισραηλινούς πολίτες και εν συνεχεία σε όλον τον κόσμο.

Οι τεχνικές του Krav Maga

Έχοντας προσαρμοστεί ώστε να βοηθήσει τον απλό πολίτη στην αυτοάμυνα, το Krav Maga βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και χρησιμοποιούνται χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία του «θύματος». Επίσης, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να αμύνεται εξουδετερώνοντας επιθέσεις με όπλα. Από πιστόλι και μαχαίρι μέχρι γκλομπ και… σπαθί!

Aν και οι τεχνικές του είναι σαφώς επηρεασμένες από άλλες πολεμικές τέχνες όπως η πάλη, το μποξ, το Αϊκίντο και το Καράτε, η γνώση κάποιας άλλης πολεμικής τέχνης δεν είναι απαραίτητη για να εκπαιδευτείτε στο Krav Maga. Οι βασικές κινήσεις του συστήματος βασίζονται κατά κύριο λόγο στην έξοδο από το πεδίο επίθεσης, στη λαβή πάνω σε βασικές περιοχές του σώματος του «αντιπάλου» (λαιμός, καρποί, μάτια, βουβωνική χώρα), στον αφοπλισμό του και εν τέλει στην πλήρη εξουδετέρωσή του.

Η εκπαίδευση στο Krav Maga χωρίζεται σε τέσσερεις τομείς: Τα επίπεδα των Eκπαιδευόμενων (Practitioner) (1-5), τα επίπεδα των Αποφοίτων (Graduate) (1-5), τα επίπεδα των Έμπειρων (Expert) (1-5) και τα επίπεδα των Αυθεντιών (Master) (1-3). Στα δύο τελευταία επίπεδα, ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί και όπλα πέρα από τις τεχνικές.

«Στην μάχη του δρόμου δεν υπάρχουν κανόνες»

Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Παπαβλαχόπουλος, ο εκπαιδευτής που «έφερε» το σύστημα στην Ελλάδα το 1997, το Krav Maga απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής. «Το σύστημα δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο. Μπορεί να το ξεκινήσει οποιοσδήποτε είναι άνω των 14 χρονών ανεξάρτητα με το αν έχει ασχοληθεί με κάποια πολεμική τέχνη στο παρελθόν ή όχι», λέει και τονίζει ότι το Krav Maga μπορεί να αποτελεί μια μείξη άλλων πολεμικών τεχνών αλλά σε εντελώς διαφορετική βάση. «Οι πολεμικές τέχνες δουλεύουν κατά κύριο λόγο με όρους, ενώ στην μάχη στον δρόμο δεν υπάρχουν όροι και κανόνες. Πολεμάς χωρίς γάντια, χωρίς προστατευτικά στο κεφάλι και το στόμα, χωρίς σπασουάρ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την φιλοσοφία του συστήματος, ο κ. Παπαβλαχόπουλος λέει: «Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αυτοάμυνα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αμυντικό σύστημα. Ναι, αν μπορέσεις να αποφύγεις κάτι θα το αποφύγεις, αλλά το Krav Maga είναι κατά κύριο λόγο επιθετικό». Από την εποχή που πρωτοήρθε στην χώρα μας το 1997, το σύστημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, μάλιστα όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαβλαχόπουλος, υπάρχει αύξηση των εκπαιδευόμενων σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στις γυναίκες.

Σχολές Krav Maga

Στην Αθήνα υπάρχουν σχολές όπου μπορείτε να μάθετε το σύστημα είτε σε ομάδες μαζί με άλλους εκπαιδευόμενους είτε μέσα από ιδιαίτερα μαθήματα. Μερικές από αυτές βρίσκονται στις εξής διευθύνσεις:

* Υψούντος 6, Περιστέρι (Ιωάννης Παπαβλαχόπουλος). Τηλ: 5711252
* Εθνάρχου Μακαρίου 31, Περιστέρι. (Στέλλα Χριστοδουλάκη). Τηλ: 6945819741
* Λ. Βάρης 16, Βάρη (Γιώργος Ζαντιώτης). Τηλ: 9657389
* Power Tactics School, (Χαλκιάς Γιώργος). Μενελάου και Ερμιόνης 61, Ίλιον Τηλ: 6948660440
* Άμμιλα. Ανδρομάχης και Ιφιγενείας, Καλλιθέα. (Στάθης Συμεών) Τηλ: 9511375 

Δείτε περισσότερες εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v