Γυμναστική τον χειμώνα: Επιστροφή σε φυσική κατάσταση

Έχοντας μπει για τα καλά στους εργασιακούς ρυθμούς του χειμώνα, η ανάγκη για σωματικές δραστηριότητες που θα μας τονώσουν αλλά και θα μας χαλαρώσουν μετά την δουλειά γίνεται επιτακτική. Εσείς τι γυμναστική θα κάνετε φέτος;
Γυμναστική τον χειμώνα: Επιστροφή σε φυσική κατάσταση
της Έλενας Μπούλια

Η επιστροφή στους ρυθμούς του χειμώνα δεν σημαίνει μόνο αυξημένη δουλειά στο γραφείο αλλά και ανάκτηση των δραστηριοτήτων που γεμίζουν την ημέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση μετά από αυτό: Ανανέωση της εγγραφής στο γυμναστήριο, ενασχόληση με κάποιο νέο άθλημα ή hobby, ή έστω καθιέρωση ενός συγκεκριμένου πλάνου εκγύμνασης στο σπίτι ή στο πάρκο της περιοχής μας. Ο σκοπός αυτήν την εποχή δεν είναι να αποκτήσουμε γρήγορα τέλειους κοιλιακούς για να βγούμε στην παραλία, αλλά να επιδοθούμε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που πρώτα απ’όλα θα απολαμβάνουμε, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να το βαρεθούμε στα μισά της χρονιάς, και έπειτα θα μας κρατά σε καλή φόρμα χωρίς να μας κουράζει.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που έχετε να κάνετε εν όψει των χειμερινών αθλητικών σας δραστηριοτήτων είναι να επιλέξετε αυτήν -ή αυτές- που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν δεν έχετε ήδη καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης, και το δεύτερο είναι να την κάνετε σωστά χωρίς να χάνετε… επεισόδια.

Στο γυμναστήριο…
Τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά, συνοικιακά γυμναστήρια της πόλης, η ανάγκη να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους ασκούμενους αλλά και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες, οδηγεί τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν ελκυστικά μηνιαία και ετήσια πακέτα γυμναστικής, τα οποία συνδυάζουν περισσότερα του ενός είδη (π.χ. αεροβική και γιόγκα) σε εξαιρετικές τιμές.

Ενδεικτικά, τα γυμναστήρια Joe Weider προσφέρουν το ετήσιο πακέτο χρήσης οργάνων γυμναστικής και ομαδικών προγραμμάτων με 139 ευρώ και 15 ευρώ για την εγγραφή, ενώ η μηνιαία συνδρομή για το ίδιο πρόγραμμα είναι στα 60 ευρώ. Λίγο ακριβότερο είναι το ετήσιο πακέτο για τα… γιγαντιαία γυμναστήρια Let’s Go Gym στην Λ. Βουλιαγμένης και στην Καλλιθέα, με 159 ευρώ τον χρόνο για την χρήση των οργάνων και της αεροβικής ή 59 ευρώ τον μήνα, συν 40 ευρώ για την εγγραφή. Στο συνοικιακό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης Corpus (Αγ. Σοφίας 13, τηλ. 210-9332551), αντίθετα, δεν προσφέρεται πλέον ετήσιο πρόγραμμα αλλά μόνο μηνιαίο με 37 ευρώ για χρήση οργάνων και ομαδικά αθλήματα, με εγγραφή στα 10 ευρώ.

Τα γυμναστήρια Curves έχουν μία πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την οποία όποια ασκούμενη πραγματοποιήσει ετήσια εγγραφή από τις 15 Νοεμβρίου μπορεί να γυμναστεί εντελώς δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου και να ξεκινήσει να πληρώνει από τον Ιανουάριο. Το μόνο έξοδο που θα έχει μέχρι τότε είναι τα τέλη υπηρεσίας (π.χ. κάποιες μετρήσεις βάρους, λίπους κ.λ.π.), ενώ από τον Ιανουάριο και μετά η μηνιαία συνδρομή είναι 39 ευρώ τον μήνα. Τέλος, στο πολυτελές γυμναστήριο Shapes της Αγίας Παρασκευής, οι προσφορές αφορούν τα εξής ετήσια πακέτα: Για όσους θέλουν να γυμναστούν έως τις 15.00 το μεσημέρι, το ετήσιο κόστος είναι 199 ευρώ. Το πακέτο για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ανέρχεται στα 549 ευρώ ετησίως, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται extra παροχές αξίας 475 ευρώ για τους άνδρες και 414 ευρώ για τις γυναίκες (π.χ. πρόγραμμα διατροφής, μασάζ, πεντικιούρ κ.λ.π.).

Όσο για το πρόγραμμα ασκήσεων που θα ακολουθήσετε στο γυμναστήριο, αυτό φυσικά έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Ο συνδυασμός, ωστόσο, αερόβιας γυμναστικής και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ιδανικός για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και επίτευξη περισσότερων του ενός στόχου: Κάψιμο λίπους, γράμμωση, αντοχή κ.λ.π. Η χρήση οργάνων γυμναστικής μπορεί να γίνει τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, ενώ τα ομαδικά προγράμματα αερόβιας άσκησης για… αδιευκρίνιστους λόγους προτιμώνται κυρίως από τις δεύτερες. Οι άνδρες επιλέγουν το τρέξιμο στον διάδρομο και το ποδήλατο για αερόβια γυμναστική. Στα Σχετικά Άρθρα θα βρείτε πληροφορίες για τις πιο κλασσικές ασκήσεις στο γυμναστήριο, με την χρήση οργάνων, καθώς και πώς πρέπει να εκτελούνται σωστά, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για την αερόβια άσκηση.

Διασκεδαστικά χειμερινά αθλητικά hobby
Είτε στην ύπαιθρο είτε σε κλειστούς και οργανωμένους χώρους, επιλέξτε από τα παρακάτω το νέο σας hobby στο οποίο θα παραμείνετε πιστοί καθ’όλη την διάρκεια του χειμώνα:
• Κολυμβητήριο: Δροσερές βουτιές στην καρδιά του χειμώνα και αναμφισβήτητα η καλύτερη γυμναστική για όλο το σώμα. Επισκεφθείτε το δημοτικό κολυμβητήριο της περιοχής σας και ενημερωθείτε για τα προγράμματα ενηλίκων –σίγουρα υπάρχει κάποιο που θα ταιριάξει στα ωράριά σας. Κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, προμηθευτείτε μαγιό και σκουφάκι και γίνετε χειμερινοί κολυμβητές… εκ του ασφαλούς.

Σχετικά με τις τιμές των κολυμβητηρίων, αυτές κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή και με τον αν είναι κανείς δημότης αυτής ή όχι. Ενδεικτικά, στο δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης (τηλ. 210 9333783) η συνδρομή ανέρχεται στα 35 ευρώ μηνιαίως και 80 ευρώ τριμηνιαίως για τους δημότες και στα 45 ευρώ μηνιαίως και 100 ευρώ τριμηνιαίως για τους μη δημότες. Προϋπόθεση για να εγγραφεί κανείς είναι να προσκομίσει βεβαιώσεις ιατρικών εξετάσεων από δερματολόγο και καρδιολόγο, ταυτότητα, δύο φωτογραφίες και έναν λογαριασμό ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ή τηλεφώνου από τους δημότες. Στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Δήμου Χαλανδρίου (τηλ. 210 6722822) η μηνιαία συνδρομή είναι 30 ευρώ τόσο για δημότες όσο και για μη δημότες, ενώ η εγγραφή ανέρχεται στα 20 ευρώ. Απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά, ενώ το κολυμβητήριο διατίθεται για ενήλικες και απογευματινές ώρες.

• Χορός: Τι πιο διασκεδαστικό από δύο απογεύματα χορού την εβδομάδα και μάλιστα με την παρέα σας; Το όφελος, μάλιστα, με το συγκεκριμένο hobby είναι διπλό αφού ο… χορευτής όχι μόνο γυμνάζεται με αερόβιο τρόπο, αλλά και μαθαίνει εντυπωσιακές φιγούρες με τις οποίες θα εκπλήξει στο επόμενο πάρτι. Σχολές χορού υπάρχουν αμέτρητες και η γκάμα των ειδών περιλαμβάνει από ελληνικούς παραδοσιακούς, ευρωπαϊκούς, disco, latin έως σπάνιους χορούς της Ανατολής, χορούς της κοιλιάς και capoeira. Εσείς τι θα επιλέξετε;

Σχετικά με το κόστος των διδάκτρων σε κάποιες γνωστές σχολές χορού, αυτό ενδεικτικά έχει ως εξής: Στην σχολή χορού του Μιχάλη Ναλμπάντη, το Fixdance Studio, τα μαθήματα hip hop ξεκινούν από 11 ευρώ την ώρα για δύο απογεύματα την εβδομάδα, ενώ αν αγοράσει κανείς «πακέτο» 8 μαθημάτων το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ. Στην σχολή χορού του Φωκά Ευαγγελινού, η μηνιαία συνδρομή στα μαθήματα latin είναι 85 ευρώ, ενώ συνυπολογίστε άλλα 35 ευρώ για το κόστος εγγραφής.

• Squash: Αν ο βροχερός καιρός ακυρώνει τα σχέδιά σας για τένις, το squash, λιγότερο γνωστό ως "αντισφαίριση εσωτερικού χώρου", αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο διασκεδαστικά και δυναμικά αθλήματα, το οποίο θα σας βοηθήσει παράλληλα να κάψετε πολλές θερμίδες. Το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον δυτικό κόσμο, και δη στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα.

Γήπεδα squash στην Ελλάδα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών –μόνο για μέλη, στο Holmes Place Maroussi, στο Vari Sports Club και στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας (Νικ. Πλαστήρα και Λαχανά, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 25 85 716). Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται, ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να παίξετε, στα 35 ευρώ την ώρα στους ιδιωτικούς χώρους, ενώ στους δημοτικούς χώρους (π.χ. Δημοτικό Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας), η χρήση των γηπέδων είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το squash θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα.

Στο σπίτι…
Για εσάς που η ιδέα του να ξαναφορέσετε ρούχα και παπούτσια και να σπεύσετε σε κάποιον χώρο εκγύμνασης μετά την δουλειά ακούγεται βουνό, υπάρχει πάντα η έσχατη λύση της γυμναστικής στο σπίτι, η οποία μπορεί να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτήν του γυμναστηρίου αν έχετε αρκετό χώρο για όργανα γυμναστικής ή χρήματα για να προσλάβετε personal trainer.

Στην πρώτη περίπτωση, σε αυτήν δηλαδή που έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε το προσωπικό σας γυμναστήριο, ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι ένας διάδρομος ή ποδήλατο (οι τιμές καλών διαδρόμων ξεκινούν από 500 ευρώ και ποδηλάτων από 150 ευρώ), στρώμα για ασκήσεις στο πάτωμα (η τιμή του δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 30 ευρώ), μπάλα γυμναστικής (οι τιμές τους ξεκινούν από 17 ευρώ) και αλτήρες (οι τιμές για τους ελαφρύτερους ξεκινούν από 3 ευρώ). Έτσι, με ένα συνολικό κόστος που δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 600 ευρώ μπορείτε να δημιουργήσετε για πάντα το δικό σας γυμναστήριο στο σπίτι. Τι ασκήσεις θα κάνετε, πέρα από τρέξιμο στον διάδρομο και ποδηλασία; Η γκάμα είναι απεριόριστη: Pushups, κοιλιακούς, ασκήσεις χεριών και πλάτης με βάρη, βαθιά καθίσματα και προβολές ποδιών. Περισσότερες συμβουλές για το πώς θα πραγματοποιήσετε σωστά τις ασκήσεις αυτές, καθώς και για το πώς θα δημιουργήσετε ένα επαρκές προσωπικό γυμναστήριο θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα.

Ως προς το personal training, πρόκειται μάλλον για τον καλύτερο δυνατό τρόπο να γυμναστείτε καλύτερα και από ό,τι στο γυμναστήριο, χωρίς καν να ξεμυτίσετε από την «βολή» σας. Η μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική, και δη από τους αστέρες μουσικής και κινηματογράφου, για να φτάσει και στην Ελλάδα, πέτυχε γιατί βοηθά τον ασκούμενο να κερδίσει αυτό ακριβώς που στερείται εξαιτίας της καθημερινής ρουτίνας: χρόνο. Ο personal trainer, το άτομο που αναλαμβάνει να γυμνάσει τον ενδιαφερόμενο σε προσωπικό επίπεδο, επισκέπτεται τον ασκούμενο στον προσωπικό του χώρου, τις μέρες και τις ώρες που ο δεύτερος επιθυμεί και όχι όποτε ορίζει κάποιο πρόγραμμα γυμναστηρίου.

Το σπουδαιότερο, όμως, όφελος του personal training είναι ότι ο γυμναστής είναι συνεχώς «πάνω» από τον ασκούμενο, τον επιβλέπει, τον κατευθύνει, δημιουργεί γι’αυτόν ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του και αποφεύγονται έτσι τα λάθη που μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε αμφίβολα αποτελέσματα όσο και σε τραυματισμούς. Το κόστος, βέβαια, του personal training είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της συνδρομής του γυμναστηρίου, αφού μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 150 ευρώ την ώρα, ανάλογα με τον γυμναστή που θα επιλέξετε και την συμφωνία που θα κάνετε. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο αν επιλέξετε να κάνετε personal training σε κάποιο studio, και όχι στο σπίτι. Η τιμή ανά προπόνηση εκεί μπορεί να ξεκινά από 10 ευρώ. Μάθετε περισσότερα για το personal training και τα personal training studios στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v