Γιόγκα στην Αθήνα: Κατακτώντας την αρμονία

Μυηθείτε στα μυστικά της ασιατικής φιλοσοφίας, γνωρίστε τις διαφορετικές τεχνικές για την εξισορρόπηση σώματος και πνεύματος και κατακτήστε την πολυπόθητη πνευματική γαλήνη, σε έξι αθηναϊκά κέντρα εκμάθησης γιόγκα.
Γιόγκα στην Αθήνα: Κατακτώντας την αρμονία

”Εισιτήριο” σε trendy κύκλους ή στάση ζωής; Άσκηση ή διαλογισμός; Φιλοσοφία εξ ανατολών για λίγους ή προσαρμόσιμη στο δυτικό τρόπο ζωής; Τι είναι τελικά η γιόγκα και πώς εξηγούνται οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί των οπαδών της;

Το όνομα προέρχεται από το σανσκριτικό ”yuj”, που σημαίνει ένωση. Η ένωση σώματος και πνεύματος, η εξισορρόπηση της σωματικής δραστηριότητας και των νοητικών διαδικασιών και συναισθημάτων είναι ο πρωταρχικός στόχος και η βασική φιλοσοφία όλων των μορφών της γιόγκα.

Συνδυάζοντας το διαλογισμό με τη σωματική άσκηση υπό την πρακτική των asanas (θέσεων), η γιόγκα στοχεύει στην επίτευξη της απόλυτης αρμονίας σώματος και πνεύματος, της ευεξίας και της πνευματικής υγείας. Τα δύο αυτά συστατικά στοιχεία, την εξάσκηση και το διαλογισμό, συμπληρώνει ένα τρίτο, που έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής. Χωρίς να υπαγορεύει κανόνες και οδηγίες, ή να επιβάλλει αλλαγές, η γιόγκα ενθαρρύνει τη διερώτηση σχετικά με τον τρόπο ζωής, προτείνοντας παράλληλα σημεία- κλειδιά για την εξυγίανσή του.

Οι ευρύτερα διαδεδομένες μορφές γιόγκα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την κλασσική μορφή, ή Hatha Yoga, την Ashtanga και την Power Yoga. Η Hatha Yoga, κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, είναι η πανάρχαια επιστήμη που εξισορροπεί τις δυνάμεις του σώματος και του νου με την άσκηση του σώματος (asanas), την σωστή αναπνοή (pranayama), τεχνικές χαλάρωσης και τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης.

Η Ashtanga Yoga είναι το παραδοσιακό σύστημα δυναμικής yoga που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά από asanas και συνδυάζει κίνηση με αναπνοή, επιφέροντας δύναμη, αντοχή και ευλυγισία. Η Power Yoga αποτελεί συνδυασμό δυναμικών ασκήσεων Yoga με Θιβετιανές ασκήσεις, δομημένες αρμονικά μεταξύ τους, ώστε να ενεργοποιούν όλα τα εσωτερικά όργανα και όχι μόνο το μυϊκό σύστημα. Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή διδάσκονται και κάποιες άλλες μορφές γιόγκα, όπως η Iyengar, η γιόγκα εγκυμοσύνης και η Vinyasa Yoga.

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε έξι από τα καλύτερα κέντρα εκμάθησης στην Αθήνα, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για να κάνετε την πρώτη σας επαφή με τη γιόγκα, να επιλέξετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει και να μυηθείτε στα μυστικά της πανάρχαιας αυτής πρακτικής, που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε την πολυπόθητη πνευματική αρμονία.

Λωτός Yoga Center

Ένα από τα παλαιότερα κέντρα εκμάθησης γιόγκα στην Αθήνα, το Λωτός Yoga Center ιδρύθηκε και διευθύνεται έως σήμερα από τη δημιουργό της Ολιστικής Γιόγκα Λίντα Καπετάνιου. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του κέντρου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαθήματα Hatha, Ashtanga και Power Yoga, σε όποιο επίπεδο και αν ανήκετε, υπό την επίβλεψη των άριστα καταρτισμένων trainers, Λίντας Καπετάνιου, Αλεξάνδρας Σωτηροπούλου και Θανάση Δεστάνη.

Το κέντρο προσφέρει επίσης ειδικά τμήματα, όπως θεραπευτική γιόγκα, πρόγραμμα εγκύων, δυναμική γιόγκα της φωτιάς και χορευτική γιόγκα του νερού (vinyasa water flow). Μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά, πρωί και απόγευμα, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε και τη συχνότητα παρακολούθησης. Επικοινωνώντας με το κέντρο, μπορείτε να κλείσετε ένα πρώτο δοκιμαστικό μάθημα, εντελώς δωρεάν.

Μακεδονίας 14, Κηφισιά, τηλ.: 210 8011205

Σώμα Yoga Center

Χαμηλοί φωτισμοί, γήινες αποχρώσεις και ήχοι φύσης δημιουργούν μία όαση στο κέντρο της Αθήνας –αυτήν του Σώμα Yoga Center. Οι τεχνικές που διδάσκονται είναι αυτές της Hatha Yoga, της Ashtanga και της Iyengar Yoga, ενώ παρέχονται και ειδικά προγράμματα γιόγκα εγκυμοσύνης.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές, κυρίως, ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο. Η εγγραφή κοστίζει 40 ευρώ, ενώ η τιμή του μαθήματος διαμορφώνεται στα 18 ευρώ. Τα ιδιαίτερα μαθήματα θα σας κοστίσουν 50 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή απεριορίστων μαθημάτων ανέρχεται στα 105 ευρώ.

Μαρασλή 1, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7211497

Cocoon Urban Spa

Το Cocoon Urban Spa προσφέρει καθημερινά πρωινά και απογευματινά μαθήματα Ashtanga και Hatha Yoga. Οι δάσκαλοι Ελεάνα Κουνέλη, Νίκος Ζωγράφος και Μαρία Στηλιανάκη, αναλαμβάνουν να σας διδάξουν τα ευεργετήματα της σωστής αναπνοής, τη σωματική και πνευματική χαλάρωση και τον εξαγνισμό σώματος και πνεύματος.

Η εγγραφή στο Cocoon Urban Spa κοστίζει 25 ευρώ, το δίωρο μάθημα 13 ευρώ, ενώ η δεκάμηνη συνδρομή απεριόριστων μαθημάτων διαμορφώνεται στα 655 ευρώ. Εξάλλου, η κυρία Κουνέλη και ο κύριος Ζωγράφος αναλαμβάνουν private μαθήματα στο χώρο τους ή σε δικό σας χώρο, κατόπιν συνεννόησης.

Σουλίου 9 και Εριφύλης, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6561975

Nysy Yoga Studio

Σε έναν καινούριο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, το Nysy Studio προσφέρει καθημερινά ομαδικά και ατομικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Ashtanga, Dynamic και Hatha Yoga, Pre- Natal Yoga και άλλα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα προσφέρονται σε όλα τα επίπεδα –αρχαρίων, μεσαίων και προχωρημένων– υπό την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών, Βιβής Λέτσου, Eraj Shakib, Δήμητρας Χαλκιαδάκη και Gigi Krueger. Κατά καιρούς διοργανώνονται και ειδικά workshops, με ”master teachers” από το εξωτερικό.

Η τιμή του ομαδικού μαθήματος διαμορφώνεται στα 15 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή απεριορίστων μαθημάτων θα σας κοστίσει 120 ευρώ. Τα ατομικά μαθήματα κοστίζουν 50 ευρώ, ενώ αυτά των μικρών γκρουπ, 2-3 ατόμων, 35 ευρώ.

Νίκης 25, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3232004

Holmes Place

Στα δύο Holmes Place, στην Αθήνα και το Μαρούσι, πραγματοποιούνται ομαδικά μαθήματα Ashtanga Yoga, Hatha Yoga, Yoga Flow και Vini Yoga. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί ακόμη και τους πλέον πολυάσχολους, με πρωινά και απογευματινά μαθήματα, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Στους ειδικά σχεδιασμένους χώρους των δύο γυμναστηρίων, άριστα εκπαιδευμένοι δάσκαλοι αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στα μυστικά της γιόγκα, είτε είστε αρχάριοι είτε θέλετε να τελειοποιήσετε την τεχνική σας ή να γνωρίσετε κάποια άλλη μορφή γιόγκα. Η τιμή των μαθημάτων συμπεριλαμβάνεται στη συνδρομή του γυμναστηρίου.

Εμπορικό Κέντρο ”City Link”, Βουκουρεστίου και Σταδίου 4, τηλ.: 210 3259400 και Εμπορικό κέντρο ”Αίθριο”, Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, τηλ. 210 6196791-2

Vari Sports Club

Στο σύγχρονο, δυναμικό περιβάλλον του Vari Sports Club, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα κλασσικής και Dynamic Vinyasa Yoga, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα ”Yoga by the Pool”, που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή μεσημέρι, στην πισίνα του γυμναστηρίου.

Μαθήματα γιόγκα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί, και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα. Η τιμή των μαθημάτων περιλαμβάνεται στη συνδρομή του γυμναστηρίου.

Λεωφ. Βάρης και Καλαμάτας 1, τηλ.: 210 8990048

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v