Τι να προσέξεις αν γυμνάζεσαι στο κρύο

Θες να κάνεις άσκηση εκτός σπιτιού; Δες τι θα πρέπει να προσέξεις και πώς να ντυθείς για να ανταπεξέλθεις στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τι να προσέξεις αν γυμνάζεσαι στο κρύο
Κάνει καλό η άσκηση σε ανοικτούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα; Φυσικά και κάνει, άλλωστε η άσκηση είναι παντός καιρού.

Βέβαια, οφείλεις να λάβεις υπόψη σου ορισμένες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να γυμναστείς με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Αρχικά, θα πρέπει να δώσεις μεγάλη έμφαση στην προθέρμανση, ακόμα και αν πας για ένα χαλαρό τρέξιμο. Θα πρέπει να είναι περισσότερο σταδιακή σε σχέση με μια ζεστή μέρα και μεγαλύτερη σε διάρκεια, έτσι ώστε το σώμα σου να προετοιμαστεί βέλτιστα και να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς.

Δες μερικές προτάσεις για ζέσταμα στο παρακάτω βίντεο:



Πολύ βασικό κομμάτι είναι και πώς θα ντυθείς. Τα ρούχα που θα βάλεις πρέπει να σου εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχεις απώλειες θερμότητας, αλλά να μην είναι και υπερβολικά ζεστά ώστε να ανεβάσεις υψηλή θερμοκρασία, η οποία αποτελεί παράγοντα κόπωσης. Στόχος δηλαδή είναι αφ’ ενός να μην ιδρώσεις πολύ, αλλά και ούτε να κρυώνεις.

Ντύσου λοιπόν σε layers, ήτοι βάλε από μέσα ένα στενό κοντομάνικο ή μακρυμάνικο τύπου dry fit ή clima ανάλογα την εταιρεία που θα επιλέξεις (δες μερικές επιλογές εδώ και εδώ), το οποίο θα βοηθήσει το δέρμα σου να «αναπνέει», κρατώντας θερμοκρασία, και επιτρέποντας στον ιδρώτα να εξατμίζεται.

Από πάνω, βάλε ένα αντιανεμικό ή κάτι αδιάβροχο ή ένα φούτερ ανάλογα τη θερμοκρασία και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Από κάτω μπορείς να φορέσεις ένα κολάν, από το ίδιο είδος υφάσματος ώστε να αναπνέει αλλά να σε κρατάει ζεστό, δες μερικές επιλογές εδώ, και ανάλογα το πόσο κρύο έχει μπορείς να φορέσεις ειδικά γάντια ή/και σκούφο. Δες μερικές επιλογές εδώ

Έχε επίσης στο νου σου πως στο κρύο το σώμα σου είναι πιο επιρρεπές στην αφυδάτωση γιατί μπορεί να μην διψάς τόσο εύκολα, όμως ιδρώνεις. Άρα έχει νόημα να πάρεις μαζί σου κάτι για να ενυδατωθείς.

Τέλος, όταν γυμνάζεσαι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναπνέεις από το στόμα, τότε το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στόματος, του φάρυγγα, της τραχείας, ακόμα και των βρόγχων.

Για αυτόν τον λόγο, καλ΄ό είναι να καλύπτεις το στόμα και η μύτη σου με ένα ειδικό κασκόλ – όπως αυτά εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v