Τι πολεμική τέχνη να κάνω;

Θες να ξεκινήσεις πολεμική τέχνη αλλά δεν ξέρεις ποια; Σου έχουμε μερικές ιδέες για αυτοάμυνα, άθληση και έντονες συγκινήσεις.
Τι πολεμική τέχνη να κάνω;
Λαβές, χτυπήματα με γροθιές ή κλωτσιές, «κλείδωμα» των αρθρώσεων του αντιπάλου, αλλά και χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προσφέρει μια πολεμική τέχνη καθιστώντας την ιδανική σε περιπτώσεις αυτοάμυνας.

Ψάχνεσαι από πού να ξεκινήσεις; Έχεις χρόνο και διάθεση να επενδύσεις; Δες παρακάτω μερικές ιδέες για να δοκιμάσεις και να κάνεις την αρχή.

Muay Thai

Επικεντρώνεται σε τεχνικές χτυπημάτων και περιλαμβάνει πόδια, γόνατα, αγκώνες και χέρια. Οι τεχνικές μαθαίνονται με τη χρήση μαξιλαριών (pads), και από τη στιγμή που θα μάθεις να χτυπάς σωστά, τότε μπορείς να κάνεις σπάρινγκ με αντίπαλο. Το Muay Thai είναι καλή επιλογή αν θες να κατέβεις σε αγώνες, γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον (κανόνες), ενώ αποτελεί βάση για αγωνίσματα όπως το ΜΜΑ. Αν είσαι αρκετά ευλύγιστος δεν θα έχεις πρόβλημα, ιδιαίτερα με τις κλωτσιές. Είναι επίσης αρκετά απλό και αποτελεσματικό.

Δες εδώ σχολές για Muay Thai 

Brazilian jiu-jitsu

Στο άλλο άκρο, το Brazilian jiu-jitsu, εστιάζει στην ρίψη στο έδαφος στο «κλείδωμα» του αντιπάλου με λιγότερη έμφαση σε χτυπήματα και περισσότερη σε αρπαγές, λαβές και μάχη στο έδαφος. Σε προετοιμάζει για μάχη επίσης, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όμως είναι εξίσου αποτελεσματικό σε μάχη ένας εναντίον ενός στον δρόμο. Ωστόσο δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις περισσότερους από έναν αντιπάλους με τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη.

Δες εδώ σχολές για  Brazilian jiu-jitsu 

Karate

Συνδυάζει τα… best of των δύο παραπάνω τεχνών ήτοι χτυπήματα και τεχνικές κλειδώματος και σε προετοιμάζει να πολεμήσεις τόσο σε ελεγχόμενο περιβάλλον όσο και σε περιβάλλον δρόμου, ενώ διαθέτει τεχνικές με τις οποίες μπορείς αμέσως να κερδίσεις κάποιον μη εκπαιδευμένο αντίπαλο. Επίσης, είναι αποτελεσματικό σε μάχη με περισσότερους από έναν αντιπάλους. Σημείωσε πως η εκμάθηση του καράτε περιλαμβάνει την απομνημόνευση των «κατά», δηλαδή συγκεκριμένων τεχνικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για να εξελιχθείς στην τέχνη.

Δες εδώ σχολές Karate 

Krav Maga

Πιθανότατα ο βασιλιάς της μάχης στον δρόμο. Αυτή η πολεμική τέχνη σου μαθαίνει πώς να δράσεις σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου δεν υπάρχουν κανόνες. Ως εκ τούτου, μαθαίνεις τεχνικές, οι οποίες θα ήταν παράνομες σε μια «δίκαιη» μάχη: χτυπήματα στα μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, γόνατα σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα ή ο λαιμός κ.α. Λόγω των τεχνικών αυτών, το σπάρινγκ δεν είναι η καλύτερη επιλογή, για ευνόητους λόγους, επομένως ίσως να μην αποκτήσεις την απαραίτητη εμπειρία ή αντανακλαστικά που θα αποκτούσες π.χ. στο καράτε.

Δες εδώ μερικές σχολές Krav Maga 

Judo

Το όνομά του μεταφράζεται στα Ιαπωνικά σε «δρόμο της ευγένειας» και εστιάζει στο πώς μπορείς να ρίξεις τον αντίπαλό στο έδαφος, να τον ακινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας διάφορες λαβές και να τον «κλειδώσεις» προκαλώντας του πνιγμό. Το Judo περιλαμβάνει και αρκετά χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια, καθώς επίσης και τεχνικές άμυνας σε επιθέσεις με όπλα, ενώ εξασκείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Επιτρέπει να εμπλακείς αποτελεσματικά σε μάχη. Όμως δεν ενδείκνυται για να αντιμετωπίσεις πολλούς αντιπάλους.

Δες εδώ σχολές Judo 

Aikido

Aν και διαθέτει κάποια χτυπήματα, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην χρήση της ορμής του αντιπάλου προς όφελος του αμυνόμενου και στην ακινητοποίηση σημαντικών αρθρώσεων του. Η πρακτική του Aikido θα σου προσφέρει χρήσιμες δεξιότητες πολεμικών τεχνών, ισχυρή πειθαρχία, μύηση στην ιαπωνική πολεμική κουλτούρα, ενσυνειδητότητα (λέγε με chi), και καλή ευλυγισία με σχετικά μικρό κίνδυνο τραυματισμού. Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό απέναντι σε πολλούς αντιπάλους, αλλά απαιτεί μεγάλη επένδυση χρόνου για να το κατακτήσεις.

Δες εδώ σχολές Aikido
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v