Γυναικεία τριχόπτωση: Υπάρχει λύση

Πότε γίνεται ανησυχητική η τριχόπτωση; Γιατί πάσχουν και οι γυναίκες; Ποια είναι τα συχνότερα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα; Η απάντηση βρίσκεται στις κατάλληλες εξετάσεις και στις συμβουλές των ειδικών.
Γυναικεία τριχόπτωση: Υπάρχει λύση
Μπορεί η τριχόπτωση για τους περισσότερους άνδρες να είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που τους δημιουργεί άγχος ότι γερνούν και ότι δεν θα αρέσουν πια στις γυναίκες, για τις γυναίκες όμως η τριχόπτωση επιφέρει ακόμα πιο μεγάλη αναστάτωση και στεναχώρια, καθώς, σε αντίθεση με τους άνδρες, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και η απώλεια των μαλλιών να γίνει ανομοιόμορφα και κατά τόπους.

Περίπου 15% των γυναικών, σύμφωνα με το εξειδικευμένο κέντρο μεταμόσχευσης μαλλιών Bergmann Kord, εμφανίζουν τριχόπτωση κάποια στιγμή στην ζωή τους, ενώ 40% εξ αυτών παρατηρούν εντονότερα το πρόβλημα μετά τα 40 τους χρόνια. Το ποσοστό αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία της γυναίκας. Ωστόσο, ήδη από τα 20 της χρόνια είναι πιθανό μία γυναίκα να παρατηρήσει λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών της.

Πότε η τριχόπτωση γίνεται ανησυχητική;
Όπως και στους άνδρες έτσι και στις γυναίκες η τριχόπτωση εμφανίζεται σταδιακά σε τρία επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο οι τρίχες λεπταίνουν και συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αραιώνουν τα μαλλιά στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει απώλεια τριχοφυΐας στο επάνω μέρος του τριχωτού και εμφανής μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Στο τρίτο στάδιο το επάνω μέρος του τριχωτού απογυμνώνεται εντελώς. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ότι η καθημερινή απώλεια 50-100 τριχών, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, θεωρείται φυσιολογική και δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Γιατί υποφέρουν από τριχόπτωση και οι γυναίκες;
Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης είναι αμέτρητα, όμως βασικότερος παράγοντας που σχετίζεται με αυτήν είναι οι ορμονικές διαταραχές ή γενικώς οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών. Τριχόπτωση, λοιπόν, μπορεί να εμφανίσει μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη -και δη κατά την λοχεία- ή κατά την εμμηνόπαυση, ενώ όσες πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί επίσης να παρατηρούν απώλεια μαλλιών.

Η αλωπεκία είναι μία συχνή διαταραχή της τριχοφυΐας, η οποία παρουσιάζεται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την μορφή και την βαρύτητα του φαινομένου. Συχνότερη είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες αλλά και σε ορισμένες γυναίκες με αυξημένα ανδρογόνα στον οργανισμό τους.

Η διατροφή είναι ένας ακόμα σημαντικότατος παράγοντας: Οι αυστηρές δίαιτες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων ή η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α σχετίζονται άμεσα με την τριχόπτωση.

Τέλος, άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση είναι η κληρονομική προδιάθεση, η έντονη συναισθηματική φόρτιση (στρες ή ψυχολογικά προβλήματα), η αναιμία, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, διάφορες φαρμακευτικές αγωγές ή κάποιες χρόνια παθήσεις και θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία).

Η διάγνωση της τριχόπτωσης
Πριν αποφασίσει μία γυναίκα να ξεκινήσει την λήψη ειδικών φαρμάκων ή βιταμινών κατά της τριχόπτωσης πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ο οποίος αφού εντοπίσει τις αιτίες της τριχόπτωσης για την συγκεκριμένη περίσταση θα συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία. Η διάγνωση μπορεί να γίνει, φυσικά, και σε ειδικά κέντρα μαλλιών, όπως η κλινική Bergmann Kord, στην οποία η διάγνωση της τριχόπτωσης παρέχεται δωρεάν.

Αντιμετώπιση
Αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ο ειδικός δερματολόγος είναι αυτός που θα συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση για την τριχόπτωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει απλά λήψη συγκεκριμένων βιταμινών ή φαρμάκων και ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, χορήγηση τοπικών θεραπειών, ή ακόμα και μεταμόσχευση μαλλιών αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.

Χρήσιμα tips από τους ειδικούς σχετικά με την τριχόπτωση και την καλή υγεία των μαλλιών μας:
-Το συχνό λούσιμο, αντίθετα με όσα μπορεί να ακούγονται, βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης: Η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχουν διυδροτεστοστερόνη (DHT), το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση. Οπότε το συχνό λούσιμο βοηθά στην απομάκρυνσή του.
-Τα μαλλιά θα πρέπει να χτενίζονται με ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα, γιατί το έντονο βούρτσισμα ταλαιπωρεί τα μαλλιά και μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό.
καλή διατροφή και δη η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεϊνών βοηθά σημαντικά όχι μόνο την υγεία του οργανισμού αλλά και του τριχωτού της κεφαλής.
-Είναι μύθος ότι το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα του κεφαλιού δυναμώνουν τα μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν εσωτερικά, στον οργανισμό μας. Το κούρεμα βοηθά απλά στην απαλλαγή της τρίχας από ταλαιπωρημένες άκρες, ενώ το ξύρισμα απλά δίνει την εντύπωση της ενδυνάμωσης της τρίχας απλά επειδή τα μαλλιά είναι έτσι κι αλλιώς πιο δυνατά στην ρίζα.
-Είναι επίσης μύθος ότι η χρήση σεσουάρ μαλλιών ή η δυνατή τριβή των μαλλιών με την πετσέτα προκαλούν τριχόπτωση, για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η συχνή χρήση σεσουάρ σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει την τρίχα, αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Η δε τριβή με την πετσέτα μπορεί να αφαιρέσει κάποιες τρίχες αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Ωστόσο, ένα άτομο που υποφέρει από τριχόπτωση θα πρέπει να αποφεύγει και τις δύο ενέργειες γιατί έτσι κι αλλιώς επιβαρύνουν το τριχωτό της κεφαλής.
-Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση, υπεύθυνη είναι πάντα η μητέρα και σπανιότερα ο πατέρας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v