Αποσμητικά: 5 ασφαλή όπλα κατά της εφίδρωσης

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και η εφίδρωση γίνεται εντονότερη. Ποια αποσμητικά θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να επιλέξουμε για να αποφύγουμε την κακοσμία αλλά και να προστατευτούμε από ύποπτες ουσίες;
Αποσμητικά: 5 ασφαλή όπλα κατά της εφίδρωσης
Η εφίδρωση, «διαπνοή» για τους ειδικούς, είναι μία φυσιολογική και απαραίτητη λειτουργία του δέρματος για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται εντονότερη στην περιοχή της μασχάλης και αυτό γιατί είναι μία ευαίσθητη, λεπτή περιοχή του δέρματος με αυξημένο αριθμό ιδρωτοποιών αδένων. Το φαινόμενο της «απόφραξης» (του ιδρώτα) στην μασχάλη, όμως, δημιουργεί ένα περιβάλλον ζεστό και υγρό, ευνοϊκό για την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό βακτηριδίων, τα οποία ευδοκιμούν πάνω στο δέρμα και διασπούν ενώσεις όπως λιπίδια και πρωτεΐνες με αποτέλεσμα την δημιουργία οσμών που είναι συχνά έντονες και επίμονες.

Για την καταπολέμηση αυτών των οσμών χρησιμοποιούμε αποσμητικά, τα περισσότερα εκ των οποίων, όμως, τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο των δερματολόγων. Ο λόγος είναι ότι τα «συνηθισμένα» αποσμητικά του εμπορίου περιορίζουν τη ροή ιδρώτα, ενώ στις συνθέσεις τους χρησιμοποιούν όχι μόνο οινόπνευμα, το οποίο δημιουργεί ξηρότητα στην μασχάλη, αλλά και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες κρίνονται ύποπτες -ακόμα και επικίνδυνες- από τους ειδικούς ως προς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στην ίδια μας την υγεία (διαβάστε περισσότερα στα Σχετικά Άρθρα).

Προτείνουν, λοιπόν, οι επιστήμονες να χρησιμοποιούμε πιο «φυσικά» αποσμητικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες (π.χ. από paraben και άλατα αλουμινίου), χωρίς όμως να στερούνται προστατευτικών ιδιοτήτων κατά της κακοσμίας και της υγιεινής της μασχάλης. Από τα αποσμητικά αυτά ξεχωρίζουμε τα αποτελεσματικότερα –κάποια εκ των οποίων μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά.

24h Physiological Deodorants από την La Roche Posay
Η γνωστή εταιρία φαρμακευτικών καλλυντικών μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη της σειρά αποσμητικών με 24ωρη αποτελεσματικότητα απέναντι στην υγρασία και στις οσμές της μασχάλης που δεν εμποδίζουν το φυσικό φαινόμενο της ρύθμισης της θερμοκρασίας και σέβονται τη φυσιολογική ισορροπία του δέρματος.

Στα αποσμητικά της, τα οποία θα βρούμε σε μορφή σπρέι και roll-on περιέχονται τρία συστατικά που παρέχουν στο ευαίσθητο δέρμα την βέλτιστη ανοχή: Ο περλίτης είναι ένα νέο δραστικό συστατικό ορυκτής προέλευσης με υπερ-απορροφητικές ιδιότητες που εμποδίζει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Έτσι, καταπολεμά την υγρασία χωρίς να βλάπτει το σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας του σώματος. Ο πιδολικός και γλυκονικός ψευδάργυρος δρουν ενάντια στην οσμή χάρη στα ενεργά συστατικά ψευδαργύρου, τα οποία επελέγησαν για την υψηλή αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα τους. Τέλος, η αλλαντοϊνη χαρακτηρίζεται από την ενισχυμένη καταπραϋντική δράση της, ενώ το αποσμητικό δεν περιέχονται άλατα αλουμινίου, αλκοόλη, χρωστικές και paraben.

Θα βρείτε τα αποσμητικά στα περισσότερα φαρμακεία.
Τιμή: 8,75 ευρώ.

24h No Compromise Roll-on Deodorant από την Sanoflore
Το νέο βιολογικό αποσμητικό σε μορφή roll-on της Sanoflore, λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με το σώμα. Δρα αποτελεσματικά στα βακτηρίδια που ευθύνονται για τις δυσάρεστες σωματικές οσμές, χωρίς να μπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες, ενώ προσφέρει αποδεδειγμένη 24ωρη αποτελεσματικότητα και προστασία, αφήνοντας την επιδερμίδα φρέσκια.

Σημαντικότερα πλεονεκτήματα του αποσμητικού, ωστόσο, είναι ότι δεν περιλαμβάνει στα συστατικά του άλατα αλουμινίου, paraben και αλκοόλη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ασφαλές για το δέρμα. Επιπλέον, δεν αφήνει λευκά σημάδια στο σώμα και στα ρούχα, ενώ είναι ιδανικό τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες με ευαίσθητες επιδερμίδες. Το άρωμά του; Γλυκό πορτοκάλι, κέδρος, περγαμόντο και ροδοπέταλα. Δροσερό και διακριτικό.

Θα το βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία.
Τιμή:
8,50 ευρώ

Freshness Hios Herbs από τα Mastic Spa
Το μοναδικό αποσμητικό σώματος της εταιρίας Mastic Spa προσφέρει ιδανική προστασία από την κακοσμία, ενώ ταυτόχρονα η απαλή του σύνθεση με μαστιχέλαιο, παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο δέρμα, καθώς έχει πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλης, ενώ διαθέτει υπέροχο άρωμα μαστίχας και χαμομηλιού. Η σύνθεσή του δεν περιέχει paraben, mineral oils, προπυλενογλυκόλες και αιθανολαμίνες.

Θα το βρείτε στα καταστήματα Mastic Spa και σε όλα τα συνεργαζόμενα φαρμακεία.
Τιμή: 9,41 ευρώ - αγοράστε το από το site της εταιρίας.

NaturProtect Normal Deodorant από την Sanex
Το NaturProtect, για κανονικό δέρμα, είναι το πιο «φυσικό» αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό αποσμητικό της Sanex, σε μορφή σπρέι και roll-on. Περιέχει το φυσικό ορυκτό alum που προστατεύει αποτελεσματικά από την κακοσμία του σώματος με έναν πιο φυσικό τρόπο, ενώ φροντίζει το δέρμα αφήνοντάς το να αναπνέει. Ωστόσο, είναι εντελώς άοσμο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Βρετανικό Ίδρυμα για το Δέρμα έχει επικυρώσει την έρευνα στην οποία βασίζεται η σειρά των αποσμητικών Sanex NaturProtect.

Θα το βρείτε στα σούπερ-μάρκετ - Μάθετε περισσότερα στο site του προϊόντος
Τιμή: 3,68 ευρώ

Mineral Pure από την Garnier
Η νέα σειρά αποσμητικών είναι η πρώτη της Garnier που υπόσχεται 48ωρη προστασία εμπλουτισμένη με mineralite, ένα υπερ-απορροφητικό στοιχείο ηφαιστειακής προέλευσης. Το mineral pure προσφέρει προστασία χωρίς άλατα αλουμινίου, ενώ χαρίζει ευχάριστο άρωμα. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και δεν περιέχει αλκοόλ και paraben. Κυκλοφορεί σε 6 τύπους: Ultra Dry-Ιδανική Προστασία, Invisible-Αόρατο, Fresh-Έντονη Φρεσκάδα, Extra Care-Extra Φροντίδα, Pure, Sensitive-Υποαλλεργικό και Silky-Μεταξένια Απαλότητα.

Θα το βρείτε στα σούπερ-μάρκετ.
Τιμή: Από 3,70 έως 4.50 ευρώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v