Συστατικά καλλυντικών: Τα ύποπτα ελιξίρια της νιότης

Με την λίστα των «ύποπτων» συστατικών, στα καλλυντικά ευρείας χρήσης, να μεγαλώνει συνεχώς, η Ομοσπονδία Αισθητικών Ελλάδος προειδοποιεί να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να αποφεύγουμε τα δέκα παρακάτω ονόματα συστατικών.
Συστατικά καλλυντικών: Τα ύποπτα ελιξίρια της νιότης
Η εντυπωσιακή εξέλιξη της κοσμητολογίας έχει ωθήσει τις εταιρίες καλλυντικών να παράγουν κάθε λίγο νέα προϊόντα με ακόμα πιο προκλητικά ονόματα, τα οποία όχι μόνο υπόσχονται αλλά διαβεβαιώνουν για "μαγικό τελικό αποτέλεσμα". Και ενώ η γκάμα των ενεργών συστατικών στα καλλυντικά όλο και πληθαίνει, με ανάλογο ρυθμό πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα που κατηγορούν πολλά από αυτά τα συστατικά ως επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να στρέφονται σε πιο «φυσικά» προϊόντα που κρίνονται πιο ασφαλή.

Προκειμένου να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποια από τα συστατικά που συναντάμε στα περισσότερα καλλυντικά θεωρούνται πράγματι ύποπτα για την υγεία, ζητάμε την συνδρομή της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως σημασία στην επικινδυνότητα αυτών των καλλυντικών, έχει η δόση συγκεκριμένων συστατικών, την οποία όμως δύσκολα μπορεί να γνωρίζει κανείς, αφού δεν αναγράφεται με ακρίβεια στις συσκευασίες. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η Ομοσπονδία, καθώς τα καλλυντικά είναι προϊόντα που οι περισσότερες γυναίκες, κυρίως, χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, καλό είναι αυτά να είναι απαλλαγμένα από ύποπτες ουσίες.

Πηγή: Iatronet.gr

Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea
Είναι τα πιο συνηθισμένα συντηρητικά μετά τις παραβένες (τα πιο κοινά συντηρητικά –δείτε παρακάτω). Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής. Δυο εμπορικές ονομασίες αυτών των συστατικών είναι Germall II και Germall 115.

Paraben (Μethyl, Propyl, Butyl, Ethyl Paraben)
Χρησιμοποιούνται ως αναστολείς της ανάπτυξης των μικροβίων και έχουν σκοπό να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των προϊόντων. Υπολογίζεται ότι οι παραβένες χρησιμοποιούνται σε πάνω από 13.200 προϊόντα (σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες, κοντίσιονερ, αποσμητικά, αντηλιακά). Προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά εξανθήματα. Σε μεγάλες δόσεις θεωρούνται τοξικά και σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με κρούσματα καρκίνου του μαστού (παραβένες βρέθηκαν σε βιοψίες καρκινικών όγκων).

Petrolatum
Παραδόξως, αυτό το συστατικό συναντάται αρκετά συχνά σε προϊόντα για τα χείλη που συνήθως διαφημίζονται ως προστατευτικά για τον ήλιο και το κρύο. Το Petrolatum είναι ορυκτό έλαιο και προκαλεί συχνά φωτοευασθησία. Επίσης έχει την τάση να εμπλέκεται με τους φυσικούς μηχανισμούς ενυδάτωσης του οργανισμού προκαλώντας αφυδάτωση και ξηρασία.

Propylene Glycol
Υπό ιδανικές συνθήκες η προπυλενογλυκόλη είναι φυτική γλυκερίνη με αλκοόλη σιταριού. Τις περισσότερες φορές, όμως, πρόκειται για συνθετικό πετροχημικό που χρησιμοποιείται σαν υδατικός παράγοντας. Συχνά προκαλεί αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις.

PVP/VA Copolymer
Παράγωγα του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε σπρέι μαλλιών και άλλα καλλυντικά. Θεωρούνται τοξικά και μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα.

Sodium Lauryl Sulfate
Αυτό το συνθετικό συστατικό χρησιμοποιείται κυρίως σε σαμπουάν για τις καθαριστικές και "αφριστικές" του ιδιότητες. Προκαλεί ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. Καμουφλάρεται συχνά σε ψευδο-φυσικά καλλυντικά με την επεξήγηση ‘προέρχεται από καρύδα.’

Stearalkonium Chloride 
Πρόκειται για χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά σε κοντίσιονερ και κρέμες μαλλιών. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Το Stearalkonium Chloride χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υφασμάτων σαν μαλακτικό ινών. Εξαιτίας του χαμηλού του κόστους, όμως, σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τα φυτικά εκχυλίσματα -που πράγματι ενισχύουν την υγεία της τρίχας- χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά. Είναι τοξικό.

Συνθετικά χρώματα
Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα καλλυντικά πιο ελκυστικά, όπως και οι βαφές μαλλιών, πρέπει να αποφεύγονται, όσο είναι δυνατό, διότι συσχετίζονται με αρκετές μορφές καρκίνου. Θα τα βρείτε στη λίστα με τα συστατικά σαν FD &C ή D&C, μαζί με ένα χρώμα ή αριθμό. Παράδειγμα: FD &C Red no 6/ D&C Green No 6.

Συνθετικά αρώματα
Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορούν να περιέχουν μέχρι και διακόσια διαφορετικά συστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς ποια συστατικά περιέχονται διότι η ετικέτα προϊόντος θα αναγράφει απλά ‘Fragrance’. Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτά τα χημικά είναι: Υπερμελάγχρωση, πονοκέφαλοι, βήχας, ερεθισμός του δέρματος και έκζεμα.

Triethanolamine
Χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστικό του pH, καθώς και για τη μετατροπή λιπαρών οξέων σε άλατα που αργότερα χρησιμοποιούνται σαν βάση για καθαριστικά. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό των ματιών, ξηροδερμία και -αν χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου- μπορεί να αποδειχτεί τοξικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v