Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Ένας αρκετά περιεκτικός οδηγός ο οποίος σου εγγυάται ότι θα ξεπεράσεις την φρεσκοτελειωμένη σχέση σου.

Η ζωή δεν σου τα έφερε όπως υπολόγιζες. Είχες φανταστεί ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο άνθρωπος σου και οι προσδοκίες σου γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα. Ο έρωτας δεν περνάει απαραίτητα με έρωτα. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

Η δοκιμασμένη μέθοδος

Έπειτα από έρευνες, βρέθηκε η καλύτερη μέθοδος για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό και ίσως η πιο ρεαλιστική: Πρόκειται για μία πολύ απλή γνωσιακή στρατηγική τεσσάρων επιπέδων.

Στο πρώτο επίπεδο, ο πληγωμένος καλείται να ανακαλέσει τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά του πρώην του συντρόφου. Ο λόγος; Με την επισήμανση των αρνητικών χαρακτηριστικών μειώνεται ο πόνος.

Στο δεύτερο επίπεδο, γίνεται επανεξέταση της αγάπης σαν συναίσθημα και το πώς την αντιμετωπίζει ένας πληγωμένος άνθρωπος. Εδώ καλείται να ενστερνιστεί απόψεις όπως αυτή που λέει ότι δεν είναι κακό να αγαπάς έναν άνθρωπο που δεν είσαι πια μαζί του – έτσι κι αλλιώς, το περίεργο θα ήταν να σταματήσεις να τον αγαπάς από την μία στιγμή στην άλλη. Το ζητούμενο εδώ είναι να απενεχοποιήσεις αυτά που νιώθεις και να τα αποδεχθείς, αντί να προσπαθείς να τα διώξεις. Είναι φυσιολογικά.

Στο τρίτο επίπεδο, ο πληγωμένος πρέπει να αποσπάσει την προσοχή του από τις αναμνήσεις. Ό,τι λειτουργεί σε κάθε άνθρωπο. Κάποιοι σκέφτονται το αγαπημένο τους φαγητό, κάποιοι σκέφτονται το αγαπημένο τους μέρος για διακοπές.

Στο τέταρτο επίπεδο, ο πληγωμένος καλείται να «αδειάσει» το μυαλό του από σκέψεις.

Αυτές οι τακτικές δεν φαίνονται καθόλου παράλογες, οι περισσότεροι άθελά μας έχουμε κάνει κάτι αντίστοιχο για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό. Στην έρευνα αυτή, μετρήσεις με που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρόδια στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, έδειξαν ότι μειώθηκε σημαντικά η συναισθηματική ανταπόκριση.

Άλλες τεχνικές

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Αυτό που θα λειτουργήσει σε κάποιον, μπορεί να μην λειτουργήσει σε έναν άλλο. Γι’ αυτό θα αναφέρουμε μερικές δραστικές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν.

Κλάμα

Κλάψε μέχρι να μην αντέχεις άλλο. Μερικοί άνθρωποι μόλις πάνε να κλάψουν, καταπίνουν αυτόν τον κόμπο στο λαιμό και προσπαθούν να κρατηθούν. Δεν διαφωνούμε εκατό τοις εκατό. Κάποια στιγμή θα σβηστούν οι θλιβερές αναμνήσεις. Πρώτα όμως πρέπει να ξεσπάσεις.

Άκουσε τραγούδια χωρισμών

Η μουσική είναι ο σύμμαχος σου. Βοηθά να αποβάλλεις το στρες και μειώνει τον καρδιακό παλμό. Επιπλέον, την 154η φορά που θα ακούσεις το «Για να σε εκδικηθώ» ή το «Δεν τελειώσαμε» θα γελάσεις λιγάκι με τον εαυτό σου, γιατί θα σου φανείς αυτός ο γραφικός χαρακτήρας κάθε κωμικής σειράς, τον οποίο χωρίζουν και τα βάφει μαύρα.

Μίλησε γι’ αυτό

Γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι, για να σε ακούσουν. Πες όλα τα παράπονα σου, βρίσε, νευρίασε, δες το λίγο πρωταγωνιστής σε αρχαίο δράμα. Πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις, η γραμμή που σε χωρίζει από το ξέσπασμα μέχρι το να βυθιστείς στο δράμα σου είναι πολύ λεπτή. Φήμες λένε ότι η περίοδος πένθους είναι περίπου ο μισός χρόνος της σχέσης σου. Δηλαδή αν είχες σχέση για ένα χρόνο, θα σου πάρει περίπου έξι μήνες να το ξεπεράσεις.

Άφησε το κινητό στην άκρη

Δεν είναι εύκολο να το κάνεις, έχεις δίκιο. Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορείς να προσπαθήσεις. Για παράδειγμα, αν πεταχτείς μέχρι το σούπερ μάρκετ μην το πάρεις μαζί σου. Αν πας γυμναστήριο άφησε το σπίτι. Αν είσαι με φίλους και παίζετε επιτραπέζιο, άφησε το στην κουζίνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειάζεσαι έτσι κι αλλιώς εκείνες τις στιγμές.

Σταμάτα να τον/την παρακολουθείς

Είναι λιγάκι αυτοκαταστροφικό δεν βρίσκεις; Ο/Η πρώην σου θα αλλάξει την κατάσταση του από «Σε σχέση» σε «Ελεύθερος», ίσως ανεβάσει φωτογραφίες όπου θα δείχνει χαρούμενος. Δεν χρειάζεται αρχικά να τον βλέπεις καθημερινά στην αρχική σου και δεύτερον δεν χρειάζεται να μαθαίνεις νέα του. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να τον ακολουθείς και να τον βάλεις στην λίστα των περιορισμένων φίλων. Απόφυγε τη διαγραφή γιατί μπορεί μετά να το μετανιώσεις.

Βγες

Όχι για ποτάρες. Για έναν περίπατο. Απλώς σιγουρέψου ότι θα φωτοσυνθέσεις και θα πάρεις τον αέρα σου.

Κοινωνικοποιήσου

Πλάκα κάναμε πριν, φυσικά και θα βγεις για ποτάρες. Γίνε αυτό το άνετο και ελκυστικό άτομο που ήσουν πριν χωρίσεις. Αν δεν σου βγαίνει, πίεσε τον εαυτό σου να γυρίσει στην καθημερινότητα όπου (σου) έβγαινε.

Συνέχισε να φροντίζεις τον εαυτό σου

Ξέρουμε πόσο βαρετό είναι, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε. Μην αφήνεις τον εαυτό σου. Κάνε τα παραστρατήματά σου, αλλά επίστρεψε στην διατροφική σου ρουτίνα και στην άσκηση. Κάνε και κάτι έξτρα: Πήγαινε για μασάζ, σάουνα κλπ.



Άλλαξε και λίγο παραστάσεις

Πήγαινε ένα ταξιδάκι μέχρι την Επίδαυρο. Πέρνα ένα weekend εκτός Αθηνών. Πήγαινε τουλάχιστον μέχρι τη Σαλαμίνα. Μόνο καλό θα σου κάνει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v