Πώς θα εκπέμπεις αυτοπεποίθηση;

Έχεις χίλια-δυο καλά, αλλά δεν έχεις την αυτοπεποίθηση να τα προβάλλεις; Εμείς είμαστε εδώ για εσένα.

Όλα είναι θέμα attitude λένε. Και δεν έχουν άδικο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε κάνουν να απορείς πώς έχουν καταφέρει να έχουν σχέση ή να βρίσκουν για πλάκα δουλειά. Το χτίσιμο της αυτοπεποίθησής σου, δεν θα σε βοηθήσει μόνο στην ερωτική σου ζωή, θα σε βοηθήσει σε όλες σου τις κοινωνικές συναναστροφές.

Ξεκίνα να δείχνεις όντως σίγουρος
Η στάση του σώματός σου για παράδειγμα. Κάθεσαι με τους ώμους σου να προσπαθούν να αγγίξουν τα δάχτυλα των ποδιών σου; Αυτή ας πούμε είναι μία στάση που προδίδει ανασφάλεια. Προσπάθησε να κρατάς ίσια την πλάτη σου, ώστε να αναπνέεις και καλύτερα.

Αφαίρεσε από τον λόγο σου την ανασφάλεια
Κατ’ αρχάς, προσπάθησε να περιορίσεις το μουρμούρισμα. Μίλα αργά, σταθερά και με πιο βαθιά φωνή. Επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσεις τις λέξεις που σε «υποτιμούν». Για παράδειγμα: «Θα έλεγε κανείς…».

Επίστρεψε στην παιδική σου ηλικία
Αυτά που σου προκαλούν τώρα ανασφάλεια ίσως ξεκινάνε από την παιδική σου ηλικία. Μπορεί κάποιο παιδί να σε κορόιδευε για τα μάτια σου ή για τα αυτιά σου. Αν το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο δημοτικό, τότε είναι γελοίο να συνεχίζει να σε απασχολεί.

Βρες τα δυνατά σου σημεία
Έστω ότι δεν έχεις ωραία πόδια. Και; Αντί να εστιάζεις σε αυτά που σε «χαλάνε» στο σώμα σου, προτίμησε αυτά που σου αρέσουν. Σου αρέσουν τα μάτια σου; Παίνεψέ τα.

Κόψε τους ανθρώπους που σου ρίχνουν το ηθικό
Δεν εννοούμε απαραίτητα να τους διώξεις από τη ζωή σου. Αλλά τα σχόλια του φίλου ή της φίλης που σου ρίχνουν μονίμως το ηθικό μπορούν να περιοριστούν. Πες απλά «Κόψ’το» ή «Κοίτα τα χάλια σου» στον φίλο που σχολιάζει συνέχεια τις στυλιστικές σου επιλογές.

Μίλα για τα δυνατά σου σημεία
Πάρε ένα σημειωματάριο και γράψε ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ζωής σου – ή τουλάχιστον αυτές που θεωρείς εσύ και σε έκαναν να νιώσεις μοναδικός. Στο επόμενο ραντεβού δεν χρειάζεται να φερθείς πάλι ταπεινά, ανάφερε μία από αυτές.

Γράψε τα ψυχολογικά σου τραύματα
Πολλές φορές δεν έχει τόση μεγάλη σημασία τι μας είπε κάποιος, αλλά πώς μας έκανε τη δεδομένη στιγμή να νιώσουμε. Σαν άνθρωποι, έχουμε την τάση να θάβουμε αυτά τα συναισθήματα και αυτά μετά να διογκώνονται. Πίστεψέ μας, αν γράψεις τις εμπειρίες σου σε συνδυασμό με το πώς ένιωσες εκείνη τη στιγμή, κάποια από αυτά θα σου φανούν αστεία. Τα υπόλοιπα, αφού τα αντιμετώπισες, θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν.

Παραδέξου τα λάθη σου
Τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Και όλα αυτά μαζί λέγονται εμπειρίες. Και ξέρεις τι κάνει έναν άνθρωπο πιο σίγουρο για τον εαυτό του; Οι εμπειρίες του.

Μην ακολουθείς στερεότυπα
Τουλάχιστον αυτά που δε σε εκφράζουν. Δεν είσαι καλός στις επισκευές; Είσαι ικανός σε κάτι άλλο. Δεν είσαι καλός στο σιδέρωμα; Τα καταφέρνεις με τις επισκευές. Όσο περισσότερο αποδέχεσαι τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο τον αγαπάς. Εξάλλου τα μειονεκτήματα μας μπορούν να γίνουν αφορμή για χιούμορ.

Φρόντισε τον εαυτό σου
Και τα προφανή πρέπει να λέγονται. Μία επίσκεψη ρουτίνας στο γιατρό και μία συνδρομή στο γυμναστήριο θέτουν καλές βάσεις για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης σου.

Μην αλλάζεις εύκολα γνώμη
Αρχικά, τι σου προκαλεί ενδιαφέρον; Η φιλοσοφία; Η μπάλα; Ό,τι κι αν είναι αυτό, μπορείς να το μελετήσεις και να δημιουργήσεις μία εμπεριστατωμένη γνώμη. Υπερασπίσου τη γνώμη σου χωρίς να είσαι ισχυρογνώμων.

Απόβαλε την ντροπή
Η ντροπή και οι ενοχές είναι εργαλείο χειραγώγησης, από την παιδική ηλικία κιόλας. Οι γονείς οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο, χρησιμοποιούν τις ενοχές για να αποτρέπουν τα παιδιά τους από την επανάληψη των ίδιων λαθών. Όσο μεγαλώνεις, αυτό ριζώνει μέσα σου με αποτέλεσμα να φοβάσαι να αναλάβεις αρκετές ευθύνες και με τη σειρά του αυτό οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ένας ανούσιος φαύλος κύκλος.

Βρες το ελάττωμά σου σε έναν σελέμπριτι
Τέλος, είναι βασικό να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά και ταυτόχρονα είναι. Τα χείλη σου δεν είναι όσο σαρκώδη θα ήθελες; Ούτε της Ariana Grande, αλλά έχει καταλήξει να αρέσει στον μισό αντρικό πληθυσμό. Δεν σου αρέσουν τα αυτιά σου; Πιθανότατα ούτε του Charlie Hunnam τα δικά του. Πάντα, για κάποιους θα είμαστε τέλειοι, ενώ για άλλους όχι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v