Οι 3 ζωτικοί λόγοι που δεν έχεις βρει ακόμη την αγάπη

Πού είναι η αγάπη; Γιατί δεν σου έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα;

Όταν η αρχική σου γεμίσει με μωρά και γάμους, όταν όλοι οι φίλοι σου μένουν μέσα το Σάββατο, όταν βλέπεις μέχρι και τον Σπαλιάρα σε σχέση, αρχίσεις να νοσταλγείς εκείνη τη σχέση που είχες πριν κάποια χρόνια και έπειτα αναρωτιέσαι τι δεν κάνεις σωστά. Σκέφτεσαι ότι είτε δεν σε ελκύει κανένας, είτε δεν «κάθεται». Έχεις ένα δίκιο, αλλά δεν είναι το μόνο που πρέπει επανεξετάσεις στον εαυτό σου.

Δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου
Έχεις απαιτήσεις και όχι βάσει των θέλω σου, αλλά βάσει τον αναγκών σου. Δεν επιλέγεις ένα σύντροφο επειδή τον θες πολύ, αλλά επειδή τον χρειάζεσαι. Τις ανάγκες μας όμως τις καλύπτουμε οι ίδιοι. Ο σκοπός μίας σχέσης είναι η συντροφικότητα, η αγάπη και η αλληλοκατανόηση. Δυστυχώς δεν ψάχνουμε σχέση πάντα με αυτά τα στοιχεία σαν γνώμονα. Κάποιες φορές νιώθουμε ένα συναισθηματικό κενό ή ότι η ζωή μας δεν πάει όπως θα θέλαμε, κοιτάμε να γεμίσουμε αυτές τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες με μία σχέση.

Οποιοσδήποτε θα τρέξει μακριά αν δει ότι ψάχνεις κάποιον να σε κάνει ευτυχισμένο/η. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος θέλει για ταίρι κάποιον που να τον εκτιμά και να τον θέλει για αυτό που είναι. Θέλει να νιώσει ότι κέρδισε μία θέση δίπλα σου, όχι ότι είναι ο πρώτος τυχόντας.

Πώς να το διορθώσεις: Αυτό που ψάχνεις είναι αγάπη, όχι ευτυχία. Νιώθεις ότι κάτι λείπει στη ζωή σου σου και λανθασμένα πιστεύεις ότι αυτό το κάτι είναι μία σχέση. Αν είσαι δυστυχισμένη χωρίς σχέση, πιθανότατα θα είσαι και με σχέση. Οφείλεις να κάνεις κάτι για να εκτιμήσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Είναι αυτό ένα πιο ωραίο σώμα; Πήγαινε γυμναστήριο ή χορό. Είναι η θέληση να αποκτήσεις μία καινούρια δεξιότητα; Παρακολούθησε τα αντίστοιχα σεμινάρια. Αν είσαι χαρούμενος/η με αυτό που έχεις να δώσεις εσύ στον εαυτό σου, τότε μοιραία θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να είναι δίπλα σου, όχι από λύπηση, αλλά επειδή σε εκτιμούν γι’ αυτό που είσαι. Αυτό δεν θες έτσι κι αλλιώς;

Είσαι πολύ απαιτητικός
Οι άνθρωποι γενικά κάποιες φορές έχουν την τάση να φέρονται ακραία. Κάποιοι είναι τόσο απεγνωσμένοι που θα έκαναν τα πάντα για να είναι σε μία σχέση και κάποιοι άλλοι είναι ασυμβίβαστοι με τις προσδοκίες που έχουν για το σύντροφό τους.

Και η αλήθεια είναι ότι τα σημερινά πρότυπα έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη. Πρέπει ο σύντροφος εκτός από όμορφος με καλή δουλειά, έξυπνος, κατάλληλος για οικογένεια, ανεξάρτητος και με χιούμορ, να σου κάνει κλικ από την πρώτη στιγμή.

Αυτές οι απαιτήσεις εδραιώνονται πιο σταθερά και ο καιρός περνάει χωρίς κάποιο σύντροφο δίπλα σου. Σκέφτεσαι ότι αφού μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε ο ένας (ή η μία) και έκανες τόση υπομονή, θα κάνεις κι άλλη τόση.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε η υπομονή ούτε τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει ο σύντροφός σου. Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζεις να εστιάζεις στο δέντρο και όχι στο δάσος. Ενώ λες ότι θες ένα σύντροφο που να είναι στοργικός και έξυπνος, αρχίζεις να εστιάζεις στις επιλογές των χόμπι του και αν σου αρέσουν τα παπούτσια που φοράει. Τα παπούτσια μπορείς να τα αλλάξεις και δεν είναι και κάτι σημαντικό, την προσωπικότητα όμως δεν μπορείς.

Τι να κάνεις: Φτιάξε μία λίστα με τρία χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει και αυτά που δεν θα διαπραγματευόσουν με τίποτα να ανεχτείς. Απόφυγε υλιστικά χαρακτηριστικά όπως να έχει κοιλιακούς, κοτσίδα Jason Mamoa ή μηνιαίο εισόδημα πάνω από δύο χιλιάρικα.

Άλλο ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πώς θα αντιμετωπίσεις την περίπτωση με το να μην σου κάνει κλικ. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ να μην σου κάνει κάποιος κλικ σε ένα ραντεβού, αλλά όταν αρχίσετε να μιλάτε στο τσατ χωρίς πονηρούς σκοπούς να αρχίσει να σ’ αρέσει; Ή μόλις δεις φωτογραφίες του με την καινούρια του σχέση; Αυτό μπορείς να το χειριστείς σωστά δίνοντας μία ακόμη ευκαιρία. Στην πρώτη γνωριμία κανείς δεν έδειξε το σύνολο της προσωπικότητας του –ειδικά αν είναι ντροπαλός- ούτε τα δυνατά του σημεία.

Θέλεις αυτούς που δεν σε θέλουν
Θα το επαναλαμβάνουμε επ’ άπειρον. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς ανταπόκριση, εκτός κι αν είσαι σκύλος. Αγαπάς το είδωλο του εξιδανικευμένου συντρόφου που έχεις καθρεφτίσει πάνω σε αυτό το άτομο. Έναν άνθρωπο ακριβώς όπως τον θες, αλλά συναισθηματικά μη διαθέσιμο με εσένα να παίζεις τον ρόλο της ηλιαχτίδας που θα τον κάνεις να δει το φως της αγάπης και της σχέσης – τώρα δεν ακούγεται εξαιρετικά εγωιστικό; Μόνο που αυτός ο άνθρωπος δεν θα αλλάξει για χάρη κάποιου άλλου, απλώς ίσως να είναι έτοιμος να αλλάξει και αυτός ο άλλος θα τύχει να είναι στο διάβα του.

Πώς να το διορθώσεις: Θέσε ερωτήματα στον εαυτό σου όπως: «Τι έχω να κερδίσω από μία τέτοια σχέση;», «Για ποιον λόγο θέλω τόσο κάποιον που δεν με θέλει και δεν υπάρχει ουσιαστικά μέλλον;», «Έχει κάνει ποτέ κάτι το οποίο να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον;».

Η απάντηση σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι μία. Κάποιες φορές έχουμε ανάγκη από επιβεβαίωση, ενώ κάποιες άλλες είμαστε οι ίδιοι τόσο χαμένοι που θέλουμε να έχουμε τέτοια άτομα δίπλα μας, για να νιώσουμε καλύτερα. Και κάποιες φορές ισχύουν και τα δύο. Κοιτάμε να λύσουμε τα προβλήματα του ανθρώπου που κυνηγάμε, νομίζοντας ότι λύνουμε τα δικά μας, γιατί έτσι νιώθουμε καλύτερα.

Το αστείο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μόλις κοιτάξεις να διορθώσεις τον πρώτο λόγο που αναφέρθηκε στο κείμενο, ξαφνικά αυτός ο άνθρωπος πέφτει εντελώς στα μάτια σου και δεν είσαι πια ερωτευμένος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v