Η τραγική διαπίστωση ότι η αγάπη δεν είναι αρκετή

Η ψευδαίσθηση ότι η αγάπη είναι αρκετή κάποια στιγμή γκρεμίζεται και τη θέση της παίρνει η επικοινωνία.
Η τραγική διαπίστωση ότι η αγάπη δεν είναι αρκετή

Μεγαλώνουμε με την εντύπωση ότι όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται, τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει. Ύστερα έρχεται η πραγματικότητα πακέτο με μία δυνατή σφαλιάρα, αναιρώντας αυτή την τόσο σοφή φράση. Μία φράση που πιθανότατα ειπώθηκε από κάποιον που δεν έχει αγαπήσει ποτέ του.

Ας υποθέσουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε κάποια χολιγουντιανή ταινία με καλό τέλος, αλλά σε μία πιο ρεαλιστική εκδοχή τους. Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται, όλα είναι όμορφα όπως πρέπει σε κάθε αληθινό έρωτα. Μέχρι ο θάνατος να τους χωρίσει. Όπως ειπώθηκε στην αρχή του κειμένου, η πραγματικότητα μπορεί να έρθει φουριόζα με ένα σωρό αναποδιές μαζί της. Θα σκεφτείς: τι σόι αναποδιά μπορεί να είναι αυτή που να κάνει ένα ζευγάρι να χωρίσει;

Πρώτα από όλα, σε μικρή ηλικία δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα η περίπτωση του να μην ταιριάζεις καθόλου με τον σύντροφό σου. Με το πέρας του χρόνου και την ωριμότητα-ενδεχομένως- να φωλιάζει μέσα στο κεφάλι σου, διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι που δεν ταιριάζεις δεν κάνουν ούτε για φίλοι, ούτε για σχέσεις. Ναι, θα τους μνημονεύεις με αγάπη και αν χρειαστούν ποτέ κάτι θα τρέξεις, αλλά δεν θα τους αντιμετωπίσεις σαν αυτή τη θεία που έχεις την υποχρέωση να την υπομένεις λόγω της μάνας σου.

Φυσικά η παραπάνω περίπτωση δεν είναι η μόνη. Κι αν προκύψει μία υποτροφία για μεταπτυχιακό στη Ζιμπάμπουε ή μία θέση εργασίας στον Καναδά; Αν τελικά ένας από τους δύο ανακαλύψει ότι είναι αμφιφυλόφιλος; Αν αυτός ο κάποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα; Και, εύλογα θα σκεφτείς ότι αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις, αλλά συμβαίνουν. Ξανά, θα σκεφτείς ότι αυτά μπορείς να τα ξεπεράσεις αν αγαπάς κάποιον.

Αυτό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί κι ας υπάρχει αγάπη μέχρι τον ουρανό – που λέγαμε και μικροί- είναι η διαρκής προσπάθεια να συντονιστείς με τον άλλο. Η επικοινωνία είναι το πιο βασικό συστατικό μιας σχέσης, όσο κλισέ κι αν ακούγεται είναι το αληθινό κλισέ. Αν δεν ταιριάζεις με κάποιον, αλλά επικοινωνείς, υπάρχει χώρος να τα βρείτε κάπου στη μέση. Αν αυτός ο κάποιος ξενιτεύεται, αλλά υπάρχει επικοινωνία, υπάρχει λύση. Η επικοινωνία είναι καταλυτική, τα συμπεράσματα βγαίνουν συνεργατικά σε ένα ζευγάρι.

Η αγάπη δεν προϋποθέτει ότι δύο άνθρωποι μένουν μαζί για πάντα στη ζωή τους. Όταν λες σ’αγαπώ δεν υπογράφεις κάποιο συμβόλαιο. Δηλώνεις στον άλλο ότι θα είσαι στο πλευρό του όποτε σε χρειαστεί και αυτό καμιά φορά μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είσαι δίπλα του, γιατί του κάνεις κακό. Γιατί μπορεί να αγαπάς κάποιον αλλά να μην μπορείς να τον κάνεις ευτυχισμένο. Κι αν τον αγαπάς, θέλεις να είναι ευτυχισμένος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v