Γιατί κάνουμε τοξικές σχέσεις;

Αφού ξέρουμε τόσα πολλά για τις τοξικές σχέσεις… γιατί τις κάνουμε;
Γιατί κάνουμε τοξικές σχέσεις;
Εδώ στο in2life σεξ & σχέσεις, μιλάμε αρκετά συχνά για τοξικά άτομα. Τοξικά άτομα που μας τραβάνε στον κόσμο τους, μας πείθουν να κάνουμε εξίσου τοξικές σχέσεις μαζί τους και – σε γενικές γραμμές – βρίσκουν συνεχώς τρόπους να κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Έχουμε αναλύσει τα σημάδια, τα κρυφά σημάδια, πώς να γλυτώσεις και πώς να το ξεπεράσεις.

Γιατί, τότε, συνεχίζουμε να κάνουμε τοξικές σχέσεις; Αν είμαστε πλέον τόσο ενήμεροι για το πόσο κακοί άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω, γιατί δεν προστατεύουμε καλύτερα τον εαυτό μας;

Οι τοξικές σχέσεις σε κάνουν να νιώθεις καλά
Στην αρχή, τουλάχιστον. Είναι μια μεγάλη αλήθεια ότι οι περισσότερες τοξικές σχέσεις ξεκινούν με περισσότερες αγάπες και σιρόπια από κάθε άλλη σχέση που θα κάνεις. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα ναρκισσιστικά άτομα (οι συνήθεις ύποπτοι σε τέτοιες σχέσεις) ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο από την αρχή, γι’ αυτό και σε βομβαρδίζουν με αγάπη.

Σε κάνουν να αισθάνεσαι μπερδεμένος
Όλες οι τακτικές των ανθρώπων που θα σε τραβήξουν σε μια τοξική σχέση έχουν δύο βήματα: α) βρες την μεγαλύτερη ανασφάλεια του θύματός σου, και β) παίξε με το μυαλό του μέχρι να τρελαθεί. Όλο αυτό το παιχνίδι με τις ανασφάλειές σου, μια κρύο και μια ζέστη, μπορεί να σε κάνει να μην ξέρεις πού πατάς—και, χειρότερα, ότι έχεις ανάγκη τον σύντροφό σου να σου πει τι κάνεις λάθος.

Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις
Ξεχάστε όλα αυτά που έχουμε γράψει για το πώς να φύγεις από μια τοξική σχέση. Είναι όλα σωστά, μην παρεξηγείτε, αλλά άλλο είναι να τα λες στην θεωρία, και άλλο να τα βλέπεις στην πράξη. Το να εγκαταλείψεις ένα άτομο που σου κάνει πρακτικά πλύση εγκεφάλου καθημερινά, που σε μειώνει και σε κάνει να νιώθεις σαν ένα κενό δοχείο… όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολη απόφαση.

Το συνηθίζεις
Σκληρό, αλλά αλήθεια. Πολλές φορές, τα θύματα αυτών των καταστάσεων εσωτερικεύουν μέσα τους όλο τον πόνο, πιάνονται από τις μικρότερες, τις πιο φτηνές εκδηλώσεις αγάπης και ελπίζουν ότι μια μέρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ή ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους, και πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθεί η σχέση τους. Και, πριν καλά-καλά το καταλάβουν, βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια τοξική σχέση που τους καταστρέφει.

Οι τοξικές σχέσεις είναι εθιστικές
Αυτό που λέγαμε για τις φτηνές εκδηλώσεις αγάπης; Είναι σημαντικό. Επειδή σε μια λειτουργική σχέση, αυτά τα πράγματα σας φέρνουν πιο κοντά, ειδικά εφόσον ξέρετε πώς αισθάνεται ο ένας για τον άλλο. Σε μία τοξική σχέση, τα κομπλιμέντα, οι αγκαλιές, το σεξ – κάθε τι που θα κάνει ο τοξικός σύντροφος για να δείξει, έστω για ένα λεπτό, ότι είναι παρών – γιγαντώνεται στο μυαλό του θύματος. Παίρνει τις διαστάσεις μεγάλης, ρομαντικής χειρονομίας. Και αυτού του είδους οι χειρονομίες κάνουν εκείνο το μικρό, ενοχλητικό πραγματάκι που αναγκάζουν τον οργανισμό μας να εκκρίνει ενδορφίνες. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους… συναισθηματική ηρωίνη.

Δεν γνωρίζεις κάτι άλλο
Αν οι τοξικές σχέσεις είναι το μόνο πράγμα που έβλεπες στον περίγυρό σου, και αν ήταν οι μόνες σχέσεις που έκανες μέχρι τώρα στην ζωή σου, λυπόμαστε αλλά το μοτίβο θα συνεχίσει να αναπαράγεται—μέχρι τουλάχιστον να το σπάσεις εσύ. Γνώρισε τον εαυτό σου, γνώρισε τι πραγματικά θέλεις από μία σχέση, και μην εξαρτάσαι από άλλους ανθρώπους…

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v