Μικρές συμβουλές για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος

Όχι, δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλη την προσωπικότητά σου. Μπορείς να κάνεις μικρές (αλλά σημαντικές) αλλαγές…
Μικρές συμβουλές για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος
Αν θες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας. Ούτε να δεις δέκα διαφορετικούς vloggers να σου δίνουν συμβουλές. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις την προσωπικότητά σου, ούτε την ιστορία σου. Μερικές φορές, οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι και οι πιο διακριτικές. Είναι αυτές που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά. Είναι η σκέψη που θα μας σταματήσει από το να κάνουμε κάτι αυτοκαταστροφικό, και το μικρό χαμόγελο που σκάμε λίγο πριν συνεχίσουμε την μέρα μας. Αν θες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, ίσως να έχουμε μερικές ιδέες…

*Βάλε ένα όριο στον εαυτό σου. Αν, ας πούμε, νιώθεις ότι μιλάς πολύ, προσπάθησε να το ελαττώσεις. Αν κοιμάσαι πολύ, ξύπνα αύριο δέκα λεπτά νωρίτερα. Μπορείς να το καταφέρεις.
*Αν νιώθεις πως θυμώνεις όταν μιλάς με κάποιον, μην μιλήσεις. Άκου τι έχει να σου πει προτού αντιδράσεις.
*Όταν έρθεις αντιμέτωπος με μια νέα ιδέα που δεν γνώριζες, προσπάθησε να δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν χρειάζεται να σε πείσει, αρκεί να προσπαθήσεις να κατανοήσεις.
*Από την άλλη πλευρά, πάρε μία από τις ιδέες που θα έβαζες το χέρι σου στην φωτιά γι’ αυτήν, και προσπάθησε να την καταρρίψεις. Ξανά, ο σκοπός δεν είναι να καταλήξεις κάπου. Ο σκοπός είναι να ανοίξεις το μυαλό σου σε όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν εκεί έξω.

*Ένας ωραίος τρόπος για να βλέπεις τον κόσμο είναι να ψάχνεις παντού στιγμές και εικόνες που θα μπορούσες να φωτογραφίσεις.
*Η δουλειά είναι υπέροχη, αλλά η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες τηλέφωνο κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, απλά για να δεις τι κάνει;
*Πες κάτι όμορφο σε κάποιο άτομο στην ζωή σου. Πες κάτι σε πολλά άτομα, βασικά. Όλοι χρειάζονται να ακούσουν κάτι καλό, όπως κι εσύ.
*Και κάτι πιο επιφανειακό: Αγόρασε μερικά ζευγάρια χαζές, πολύχρωμες κάλτσες. Τις χρειάζεσαι.

*Φτιάξε μια playlist με κομμάτια που σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια. Όσο πιο χαρούμενες αναμνήσεις, τόσο το καλύτερο.
*Χάιδεψε ένα αδέσποτο στο δρόμο.
*Χάιδεψε όλα τα αδέσποτα στο δρόμο. Για την ακρίβεια, βάλε στόχο να δίνεις αγάπη σε κάθε ζώο που βλέπεις μπροστά σου.
*Κάνε επιτέλους εκείνο το ξεδιάλεγμα στην ντουλάπα σου που λες τόσο καιρό ότι θα κάνεις. Ό,τι δεν χρειάζεσαι, να ξέρεις πως υπάρχουν παιδιά εκεί έξω που το έχουν ανάγκη.

*Βρες ένα μέρος που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Κάποιο μέρος που να σε ηρεμεί—ακόμα κι αν είναι το σπίτι σου. Άσε το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο. Κάτσε εκεί για 15 λεπτά και απλά άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει.
*Παίξε ένα παιχνίδι. Ηλεκτρονικό, επιτραπέζιο, ό,τι θες. Θα σου κάνει καλό.
*Προσπάθησε να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα. Όσο μικρό κι αν είναι.
*Πήγαινε στο σινεμά μόνος σου. Αν δεν το έχεις κάνει ποτέ, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v