Σταμάτα να ζητάς συγγνώμη για αυτά τα πράγματα

Επειδή ορισμένα πράγματα στις σχέσεις δεν είναι δικό σου φταίξιμο, και δεν πρέπει να ντρέπεσαι καθόλου να το παραδεχτείς!
Σταμάτα να ζητάς συγγνώμη για αυτά τα πράγματα
Όλοι μας κάποια στιγμή νιώσαμε πως έχουμε γίνει χαλί να μας πατήσουμε. Πολλές φορές, όμως, αυτή η νοοτροπία μπαίνει στο κεφάλι μας, αρχίζει να βγάζει ρίζες και γίνεται τρόπος ζωής. Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη. Είναι εκείνα τα πράγματα που δεν βρίσκονται στον έλεγχό σου, για τα οποία δεν ευθύνεσαι εσύ—και ακόμα κι αν ευθύνεσαι, είναι επιλογές σου. Και ήρθε η ώρα να τις στηρίξεις.

Σταμάτα, λοιπόν, να ζητάς συγγνώμη…

…επειδή λες Όχι
Αν δεν θες να κάνεις κάτι, λες όχι. Είναι τόσο απλό, και – αντικειμενικά – είναι από τα πιο ώριμα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Πρέπει να φέρεσαι δίκαια στον εαυτό σου και να μην βάζεις συνεχώς τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων μπροστά.

…επειδή σου αρέσει η μοναξιά σου
Όλοι μας έχουμε ανάγκη τον χώρο και τον χρόνο μας. Ναι, ακόμα και στο πλαίσιο της πιο τέλειας, λειτουργικής σχέσης. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε ότι ένα από τα μυστικά μιας λειτουργικής σχέσης είναι να μην απολογείσαι για τις ώρες που θες να περνάς με τον εαυτό σου.

…επειδή δεν θες να είσαι άλλο σε μια σχέση
Σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες. Όταν ένας από τους δύο συντρόφους νιώθει ότι η κατάσταση δεν προχωράει άλλο, ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Μακροπρόθεσμα, είναι η καλύτερη επιλογή και για τους δυο σας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να γίνεις αγενής.

…επειδή έκανες λάθος επιλογές
Ναι, και; Όλοι μας κάναμε, όλοι μας κάνουμε, και όλοι μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Από τα λάθη μαθαίνει ο άνθρωπος.

…επειδή κλαις
Όλοι οι άνθρωποι κλαίνε. Μερικοί περισσότερο. Κάποιοι το έχουν πιο εύκολα να συγκινηθούν. Το κλάμα είναι υγεία, και εντελώς ανθρώπινη αντίδραση, και οι άνθρωποι που θα σε κατηγορήσουν για αυτό θέλουν απλά να σε κάνουν να αισθανθείς χειρότερα—ενώ νιώθεις ήδη άσχημα. Δειξ’ τους την πόρτα, καλύτερα.

…επειδή λες την αλήθεια
Χρειαζόμαστε έναν φίλο που να μας λέει την αλήθεια, όπως πρέπει να την ακούσουμε. Είναι γενναίο να είσαι ειλικρινής. Η ειλικρίνεια χτίζει γερές σχέσεις, ενώ τα ψέματα (μεγάλα ή μικρά) τις καταστρέφουν. Προφανώς, η ειλικρίνειά σου δεν είναι δικαιολογία για να γίνεις κακός.

…για πράγματα που δεν έκανες εσύ
Δεν έχεις την ευθύνη άλλων ανθρώπων. Όλοι κάνουν τις επιλογές τους, και κρίνονται βάσει αυτών. Εσύ δεν έχεις κάποιον λόγο, να μπαίνεις συνέχεια στην μέση σαν καλός Σαμαρείτης και να απολογείσαι για τα προβλήματα που άλλοι άνθρωποι έχουν προκαλέσει στον εαυτό τους. Ναι, αν το κάνεις, αυτοί οι άνθρωποι θα σε λατρέψουν λογικά, αλλά θα συνεχίσουν να σκέφτονται και σαν μικρά παιδιά. Το θέλεις αυτό;

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v