Πώς να σταματήσω να είμαι τόσο ντροπαλός;

Αν είσαι ντροπαλός και με το ζόρι μπορείς να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, τότε έχουμε μερικές συμβουλές για ‘σένα…
Πώς να σταματήσω να είμαι τόσο ντροπαλός;
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι κοινωνικοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται, και υπάρχουν κι εκείνοι που μόνο στη σκέψη ότι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο με αγνώστους, η γλώσσα τους δένεται κόμπος.

Κι αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Επειδή ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Το να είσαι ντροπαλός κι εσωστρεφής δεν είναι το χαριτωμένο, παράξενο χαρακτηριστικό που βλέπουμε στις ταινίες, αλλά ένας καθημερινός αγώνας γεμάτος άγχος. Προσπάθησε, λοιπόν, να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

1. Δείξε μου τον φίλο σου
Το ξέρουμε ότι οι αγαπημένοι σου φίλοι μπορεί να είναι εκείνοι που, όπως κι εσύ, θα προτιμήσουν να μείνουν μέσα. Που αγαπούν την ησυχία. Και αυτό δεν χρειάζεται να αλλάξει. Αλλά αν αρχίσεις να κάνεις περισσότερη παρέα και με τους άλλους φίλους σου, τους πιο φασαριόζους, πιο αποφασιστικούς, τους πιο δυναμικούς, έχεις πολλά πράγματα να μάθεις.

2. Μάθε να λες όχι
Σου ακούγεται υπερβολικά δύσκολο. Είναι όμως το πρώτο μικρό βήμα. Ειλικρινά, αν καταφέρεις να το κάνεις μια φορά, μετά θα σου είναι το πιο εύκολο πράγμα. Όταν είσαι ντροπαλός, δεν μπορείς να πεις όχι στους ανθρώπους, και κάπως έτσι δημιουργούνται οι αγχώδεις διαταραχές. Πες σήμερα όχι σε κάτι που δεν θες, και σώσε τον εαυτό σου!

3. Γράψε αυτά που νιώθεις
Μπορεί να μην είσαι απλά προφορικός τύπος. Αυτό δεν είναι κακό. Προς Θεού, αυτή τη στιγμή διαβάζεις ένα κείμενο για εσωστρέφεια, οπότε μπορούμε να σε καταλάβουμε. Ένας τέλειος τρόπος για να ανοιχτείς λίγο περισσότερο είναι να… εξασκηθείς. Γράψε αυτά που νιώθεις, σε ένα ημερολόγιο, σε ένα blog, πάνω σε χαρτοπετσέτες—έπειτα θα τα έχεις όλα πιο ξεκάθαρα στο κεφάλι σου, και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς ότι θα κομπιάζεις όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις.

4. Κάνε κάτι καινούριο
Προτιμότερα κάτι με το οποίο δεν νιώθεις και τόσο άνετα. Δεν χρειάζεται να είναι τρελό. Για παράδειγμα, αν έχεις κάποιον φίλο που έχετε καιρό να μιλήσετε, στειλ’ του ένα μήνυμα μέσα από την ασφάλεια του Facebook. Αν ανταποκριθεί θετικά, κανονίστε να βγείτε για καφέ σε κάποιο μέρος που αισθάνεσαι ασφάλεια.

5. Αποδέξου τον εαυτό σου
Καλώς ή κακώς, είσαι αυτός που είσαι. Και είσαι ντροπαλός. Είναι κομμάτι της προσωπικότητάς σου, και η αποδοχή είναι πολύ πιο παραγωγική απ’ το να προσπαθείς να το καταπολεμήσεις. Μην βλέπεις τον εαυτό σου σαν έναν ελαττωματικό άνθρωπο, επειδή δεν είσαι. Τι κι αν δεν γίνεις ποτέ σούπερ κοινωνικός; Είσαι ικανός να κάνεις σχέσεις που θα κρατήσουν χρόνια, και δεν αξίζεις τίποτα λιγότερο από τον καθένα!


Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v