Πώς να σταματήσω να είμαι ανασφαλής;

Νιώθεις ότι η ανασφάλειά σου σου καταστρέφει την ζωή; Ήρθε η ώρα να την κατατροπώσεις!
Πώς να σταματήσω να είμαι ανασφαλής;
Ανασφάλεια. Ο απόλυτος εχθρός. Αυτό που μας καταστρέφει την ημέρα. Όλοι την έχουμε νιώσει, και πολλοί από εμάς την νιώθουμε καθημερινά, και δεν ξέρουμε πώς να την ξεπεράσουμε.

Κι όμως, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, το παν είναι να κάνουμε τα πρώτα βήματα στη σωστή κατεύθυνση, για να αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Η ανασφάλεια δεν είναι μόνο κακή
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος σκέψης. Αντί να εστιάζουμε στο να “σκοτώσουμε” τα κακά μας κομμάτια, είναι πολύ καλύτερο να προσπαθήσουμε να κάνουμε ειρήνη μαζί τους. Σκεφτείτε ότι η ανασφάλεια, η αδυναμία μας, είναι μια μορφή ταπεινότητας. Και πως μπορούμε να αποδεχτούμε ότι – ως ένα σημείο, πάντα – είναι κομμάτι του εαυτού μας.

Θυμηθείτε τα καλά
Θυμίστε στον εαυτό σας τα πράγματα για τα οποία νιώθετε περήφανοι. Τις επιτυχίες σας, τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Μιλήστε με άτομα που σας αγαπούν και ζητήστε τους να σας πουν τι είναι αυτό που τους αρέσει περισσότερο πάνω σας. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε υποστήριξη από τα κοντινά σας άτομα. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να κάνετε εσείς μια λίστα με τα πράγματα που αγαπάτε στον εαυτό σας, και να τα θυμάστε κάθε μέρα.

Αποφύγετε τα άτομα που σας την εντείνουν
Υπάρχουν άνθρωποι που απλά μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα. Και μερικές φορές πρέπει να αρχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα, μπορεί να μην είναι εύκολο. Μπορεί να είναι αδύνατο να τους πούμε κατάμουτρα ότι μας δημιουργούν άσχημα αισθήματα και αποφασίσαμε να τους κόψουμε από την ζωή μας, άρα πρέπει ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δικαιολογίες.

Φέρνουμε κοντά μας άτομα που μας στηρίζουν
Και δεν εννοούμε άτομα που θα μας λένε Ναι σε όλα με ενθουσιασμό. Μιλάμε για τα άτομα που μας καταλαβαίνουν, που χαίρονται με την χαρά μας και θέλουν να μας βλέπουν να είμαστε καλά και να γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί. Είναι τα άτομα που μπορούμε να εμπιστευθούμε και που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε τα ελαττώματά μας, και να μην τα αφήνουμε να μας καθορίζουν.

Θυμηθείτε ότι είναι στο μυαλό σας
Η ανασφάλεια είναι στο κεφάλι μας. Είναι αόρατη για τους άλλους, μέχρι να αποφασίσουμε να την προβάλουμε εμείς προς τα έξω. Ακόμα κι αν νομίζουμε ότι τρέμουμε ολόκληροι και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, αυτό το ξέρουμε μόνο εμείς, και κανείς άλλος δεν χρειάζεται να το καταλάβει—εκτός από τους δικούς μας, έμπιστους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ ότι ο κάθε άνθρωπος κουβαλά την ιστορία του, και είναι πάντα επιλογή του με ποιους θα την μοιραστεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v