Πώς να ξεπεράσω τον φόβο της δέσμευσης;

Αν είσαι απ’ τους ανθρώπους που και μόνο που σκέφτονται την λέξη “δέσμευση” βγάζουν σπυράκια, σου έχουμε τον τρόπο να το ξεπεράσεις!
Πώς να ξεπεράσω τον φόβο της δέσμευσης;
Μήπως είσαι από τα άτομα που φοβούνται την δέσμευση; Από εκείνους τους ανθρώπους που θα προτιμούσαν να ζήσουν μια ζωή μόνοι παρά να μπλεχτούν με συναισθήματα, υποχρεώσεις και όλα αυτά τα… τρομακτικά; Από την άλλη, οι άνθρωποι δεν είναι μοναχικά πλάσματα, και όλοι μας, ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί, νιώθουμε πως έχουμε ανάγκη μια συντροφιά πού και πού.

Από πού μπορεί να προέρχεται αυτός ο φόβος; Μήπως είναι όλα θέμα ανασφάλειας; Μήπως νιώθουμε πως δεν αξίζουμε μία καλή, λειτουργική σχέση επειδή κουβαλάμε πάνω μας υπερβολικά πολλά προβλήματα; Το μόνο σίγουρο είναι πως – παρά τα όσα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε – κανείς δεν μας αναγκάζει να κάνουμε μια σχέση, και δεν πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας κυνηγώντας κάτι που δεν είμαστε ακόμα σε θέση να κάνουμε, να απολαύσουμε ή να εκτιμήσουμε. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε όμως τον φόβο της δέσμευσης;

Πρώτα η αποδοχή
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν γίνεται να κάνουμε μια σχέση όντας απόλυτα σίγουροι. Ακόμα και η πιο πετυχημένη σχέση στην ιστορία του κόσμου ξεκίνησε με κάποια αβεβαιότητα—και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, εκεί βρίσκεται και η περισσότερη μαγεία.

Έπειτα, το ρίσκο
Πολλές φορές, όταν αποφασίζουμε να ρισκάρουμε στην ζωή μας, το κέρδος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε. Δεν είπαμε πως θα γίνει ο νέος κανόνας της ζωής μας, ούτε θα αφήσουμε την μοίρα μας στην τύχη. Αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από το να ζούμε μια ζωή μες στην καχυποψία.

Το πάμε χαλαρά
Αν βρούμε κάποιο άτομο που θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον – και αφού είπαμε πως πήραμε την απόφαση να δίνουμε ευκαιρίες – γιατί να μην βγούμε μαζί του; Ο φόβος της δέσμευσης, πολλές φορές, προκύπτει από κακές επιλογές του παρελθόντος, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τον εξολοθρεύσουμε από το να μάθουμε πραγματικά με τι άτομο έχουμε να κάνουμε, προτού πάρουμε μεγάλες αποφάσεις.

Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας…
…και όχι την ανασφάλειά μας. Το ένστικτο μπορεί να είναι η φωνή εκείνη στο κεφάλι μας που λέει πως κάτι μας φαίνεται σωστό και όμορφο και γεμάτο ελπίδες. Και μετά η ανασφάλεια μπαίνει στη μέση και τα καταστρέφει όλα. Συνεπώς, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε. Δεν ήταν όλες οι φορές που επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με κάποιο άτομο αποτέλεσμα του φόβου που έχουμε για τις δεσμεύσεις. Πολλές φορές το μυαλό μας χτυπούσε συναγερμό και αποφασίσαμε να προστατευτούμε. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το κλισέ που λέει πως για όλους υπάρχει ένα ταίρι (και δύο, και τρία και εκατό) ίσως να έχει περισσότερη βάση απ’ όση νομίζαμε. Το μόνο που έχουμε είναι να δοκιμάσουμε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v